ChristinaJ
Dobrý den,
dnes jsem obdržela balíček.
Uvnitř byl mimo jiné i papír POP a fixační roztok.
V katalogu se píše, že součástí balení je podrobný návod.
Ten tam ale není...
Expozice by neměla být žádný problém, ale jak se připravuje fixační roztok?
Moc děkuji a s pozdravem
Christina
SamuliSchielke
Ahoj Christino,
návod najdeš na www.retrophotographic.co.uk. Jak připravit ustalovač tam ale také není uvedeno. Když jsem kupoval balení POP, Impex ještě ustalovač neměl, a Mirko mi místo toho prodal balení Calbe A300. Zajímalo by mě, jak funguje Hypo-Fix a zda je A300 skutečně rovnocenný. S A300 je tisk výrazně světlejší a získává (bez tónování) velmi pěkný, lehce oranžový odstín. Nevím však, zda je tomu tak vždy u POP, nebo zda A300 obraz přesto mírně vybledne.
Mimochodem, POP nelze v žádném případě sušit v lisovně, emulze pevně ulpívá na všem, co se k ní přiblíží. Sušení na vzduchu (snímky lepím mokrou lepicí páskou na skleněné desky) je jediné řešení.
Na druhou stranu se tento papír dá velmi dobře tonovat. V návodu od Retro se doporučuje zlaté tonování před fixací. Funguje to skvěle. Při časech pod jednu minutu se vrátí původní odstín, jen o něco hnědší, při delším tónování se snímek zbarví do zelena. Selenové tónování po fixaci také funguje dobře. Stejně jako u běžného papíru: velmi krátké tónování prohloubí černou, delší změní barevný odstín. U POP se to však stane během vteřiny!
Celkově skvělý papír, byl bych zvědavý, jaké zkušenosti s ním mají ostatní?
Samuli
Gast
Ahoj,
no, pořád hledám ten správný kontrast negativu. Je možné, že se ten bod mezi příliš světlým a příliš tmavým/měkkým kvůli samomaskovacímu efektu velmi rychle přejde?
Nebo musí být negativy opravdu pořádně ostré? (Myslím tím ještě ostřejší než např. pro cyano nebo VanDykes, asi tak 2 logD).
No, brzy by mi měly dorazit Stoufferovy, pak to celé pořádně otestuju.
Děkuji za tipy
Martin
Gast
Aha, fixační roztok,
píše přece Nigel. 150 g thiosíranu sodného na 1 l vody. Wolfgang Moersch to určitě už taky zkoušel s ATS.
S pozdravem
Martin
Ole
Chci to vybělit thiosíranem amonným! Pro POP pouze Na₂S₂O₃...
Negativy by měly mít hustotu až 2,1 – „tvrdé jako kámen“.
SamuliSchielke
Calbe A300 je thiosíran sodný, ale jaké další přísady v něm jsou, to samozřejmě nikdo neví...
Podle mých zkušeností by negativy měly být velmi tvrdé a husté. Takto také fotografové v 19. století prováděli expozici a vyvolávali své desky. ADOX chm 400/Ilford hp5 s expozicí na 800 ASA a vyvoláním na 1200 ASA dal přijatelné výsledky, zvětšeniny působí i tak poměrně měkce, ale vypadají dobře. Příště to zkusím s filmem 50 ASA, ty mají tendenci být stejně strmější. Nejlepších výsledků jsem dosáhl s zvětšeninou z rentgenového filmu (extrémně hustý a strmý).
Hodně zábavy
Samuli
Gast
Rád bych znovu oživil svůj fotoaparát formátu 6x9 a pořídil s ním negativy pro kontaktní kopie (kyanotypie, solný tisk). Momentálně nemám možnost filmy vyvolat, a proto bych využil vyvolávací službu společnosti FOTOIMPEX. Má někdo tipy, jaký film (T-Max 100? ADOX?) mám použít, jak ho provést expozicí a jak ho nechat vyvolat (N+1, N+2?)? Jak zde již bylo správně poznamenáno, film musí být zejména pro solný tisk naprosto tvrdý.
Gast
V jiném vlákně jsme s Philippem zveřejnili výsledky našich testů výroby internegativů na tiskovém filmu ADOX. Zde ještě krátce konkrétně k filmu POP. Film POP lze fixovat i v Calbe a-300 nebo jiném fixačním roztoku na bázi thiosíranu sodného, ale výsledek vypadá, alespoň u mě, trochu jinak než při použití čistého thiosíranu sodného (hypo). Zdá se, že a-300 obsahuje ještě další látky, které obraz mírně zesvětlují. Tón se lehce posouvá směrem k oranžové, což samo o sobě může být velmi příjemný efekt. A-300 má navíc výhodu v trvanlivosti.
U Hypo je třeba si zapamatovat ještě pár zvláštností. Thiosíran sodný se při rozpuštění ve vodě ochladí, proto je třeba použít vodu o teplotě 30 stupňů, aby roztok měl nakonec teplotu kolem 20 stupňů. A čistý hypo se nedá skladovat, takže namíchejte vždy jen tolik, kolik za den spotřebujete.
Všechno nejlepší,
Samuli