Ahoj všichni,
co je to jednorázový fixátor?
U mě to funguje takto: mám tu rotační procesor, který se právě znovu uvádí do provozu, model
Mafina V50. Stroj vyvolá v 600 ml chemikálie čtyři 120mm nebo tři 135mm filmy a poté se vyprázdní.
Pokud chci chemikálii použít vícekrát, postavím pod ni kbelíky, které během procesu vyměňuji. Jsem zapomnětlivý člověk a pak stroj prostě všechno vylije. Proto chci použít jednorázovou chemikálii, postavit pod ni velký kbelík a poté vše vyhodit. Jednorázový vývojka není problém.
Teď si kladu otázku, jak připravit 600 ml ustalovače pro jednorázové použití a fixaci 4 filmů a jakou koncentraci mám nastavit. Pokud nastavím, stejně jako Robert, nejnižší specifikovanou koncentraci, přicházím o část kapacity.
Právě jsem to ale znovu propočítal a dramatické to není. Pokud připravím Adofix v poměru 1:9, stojí litr zásobního roztoku (10 filmů) asi 55 centů. Pokud pak použiji 600 ml na čtyři filmy, je to méně než deset centů na film, o které přicházím. S tím se dokážu docela dobře smířit. Nejprve jsem počítal s jinými fixačními roztoky, ale ty jsou dražší.
Za pár obecných rad, jak fixace a fixační kapacita závisí na koncentraci fixačního roztoku, bych byl přesto vděčný. Mohu fixační roztok dále ředit, pokud potřebuji menší kapacitu, nebo přestane nakonec úplně fixovat?