Cześć wszystkim,
co to jest jednorazowy utrwalacz?
U mnie wygląda to tak: mam tutaj procesor rotacyjny, który właśnie ponownie wprowadzam do użytku, model
Mafina V50. Maszyna wywołuje w 600 ml roztworu chemicznego cztery filmy 120 lub trzy filmy 135, a następnie wylewa roztwór.
Jeśli chcę używać chemikaliów wielokrotnie, stawiam pod nim wiadra, które następnie wymieniam w trakcie procesu. Jestem zapominalską osobą i wtedy maszyna po prostu wylewa wszystko razem. Dlatego chcę używać chemikaliów jednorazowych, postawić pod spodem duże wiadro, a następnie wyrzucić całą zawartość. Wywoływacz jednorazowy nie wchodzi w grę.
Zastanawiam się teraz, jak przygotować 600 ml utrwalacza do jednorazowego użytku i utrwalenia 4 filmów oraz jak ustalić stężenie. Jeśli, tak jak Robert, zastosuję najniższe określone stężenie, tracę trochę pojemności.
Przeliczyłem to jednak jeszcze raz i nie jest to dramatyczne. Jeśli przygotuję Adofix w proporcji 1:9, litr roztworu podstawowego (10 filmów) kosztuje około 55 centów. Jeśli następnie zużyję 600 ml na cztery filmy, tracę mniej niż dziesięć centów na film. Mogę się z tym pogodzić. Początkowo rozważałem inne utrwalacze, ale wtedy koszt byłby wyższy.
Byłbym jednak wdzięczny za kilka ogólnych wskazówek dotyczących tego, w jaki sposób utrwalanie i zdolność utrwalania zależą od stężenia utrwalacza. Czy mogę dalej rozcieńczać utrwalacz, jeśli potrzebuję mniejszej zdolności utrwalania, czy też w pewnym momencie przestanie on całkowicie utrwalać?