Gast
Ahoj,
v současné době provádím expozici filmu Fomapan 200 na citlivost 125 ASA a vyvolávám ho 8 minut v RODINALu.
Otázka: Má někdo zkušenosti s nadměrným exponováním tohoto filmu? Na jakou citlivost ho mohu zvýšit? A jak se tím změní doba vyvolávání?
Děkuji za vaše odpovědi.
Martin
Gast
... Fomapan 200 se k posílení citlivosti příliš nehodí, protože i tak sotva dosahuje citlivosti 160 ASA...
MirkoBoeddecker
Martine,
vyvstává otázka, co si pod pojmem „push“ představuješ.
Pokud chceš zvýšit efektivní citlivost filmu, protože nemáš k dispozici dostatek světla (např. vyvoláním v vývojce zvyšující vývojovou citlivost, jako je Promicrol nebo Microphen), pak se ti podaří dostat Fomapan s velkým úsilím na 250 ASA.
Ano, a pak je tu ještě „push“, který mění obrazový efekt, jak to praktikuje např. Koudelka.
Zde se „push“ používá, i když je k dispozici dostatek světla, aby se jemněji rozlišily světla a komprimovaly střední tóny při zaplavení stínů.
Ve druhém případě (tedy pokud ti změna obrazového efektu nevadí nebo je záměrná) můžeš každý film podexponovat o několik clonových stupňů, za předpokladu, že použiješ vývojku, která následně zvýší gama, a přizpůsobíš dobu vyvolávání. K tomu se opět hodí zejména Promicrol, Microphen, ATM49 a další.
Méně extrémně vyrovnávací vývojky, jako je Emofin nebo silně zředěný APH09.
Slyšel jsem však i opačné názory (2 dny statického vyvolávání v APH09 v poměru 1+400 prý zvýšily citlivost filmu Efke 25 na 400 – ale sám jsem to neviděl).
Nejlepší je to vyzkoušet a případně pracovat s trochu vyšší teplotou – i za cenu rizika, že se emulze změkčí (pozor).
S pozdravem,
Mirko
Gast
Ahoj Mirko,
děkuji za odpověď.
Měl jsem na mysli první variantu pushování. Takže Fomapan 200 se k tomu opravdu nehodí :-).
A co filmy Foma 100 a 400? Máš s nimi nějaké zkušenosti?
Přeji hezký víkend,
Martin
fotohuisrovo
Fomapan 400 má stejný problém, u většiny vývojek zůstává „vysoký“ i při citlivosti ISO 250–320.
V tomto vlákně nás zajímá zpracování ve vývojce Diafine (BKA – Vernon Hills). Vyzkoušel už někdo tuto vývojku s filmy řady Fomapan?
S pozdravem,
Robert
rherz
:rolleyes:
Ahoj,
takové otázky čtu pořád dokola a pokaždé si říkám: Proč bych proboha měl „tlačit“ film s citlivostí 200, když si můžu koupit film s citlivostí 400? Vždyť to není jako u digitálu, kde bych se mohl rozhodovat snímek po snímku. Citlivost nastavenou na začátku musím pak dodržet až do konce. Takže spontánně: Teď bych pro ten snímek potřeboval vyšší citlivost – to nejde. Tak to můžu rovnou vložit film s vyšší citlivostí.
Dokud máme ještě Neopan 1600/Delta a T-Max 3200, z nichž lze bez problémů vytáhnout asi 1200 ASA, nechápu, proč bych měl týrat jeden z těch méně citlivých filmů.
Nebo mi něco uniklo? ;)
S pozdravem
Robert
Gast
Roberte,
zrno zůstává jemnější, ale podle mě už to s tím zvyšováním citlivosti není aktuální, ledaže bych si zrovna všiml, že jsem si omylem sbalil PlusX místo TriX (nebo Fomapan 100 místo 400, nechci tu dělat skrytou reklamu).
Roland
Gast
Vždy pracuji s materiálem o citlivosti 400 ASA a podle světelných podmínek se pak rozhoduji, jakou expozici skutečně použiji. Vysoce citlivé filmy jsou totiž také velmi drahé… TriX a HP5 lze posunout na 3200 s přijatelnými výsledky. Film s citlivostí 3200 používám jen tehdy, když potřebuji 6400 nebo více – tedy když je opravdu hodně tma…
SamuliSchielke
Nedávno jsem zkusil Fomapan 400 s ATM49 na 1600. Fungovalo to sice, ale šedé tóny byly naprosto k ničemu. Nedoporučuji. Poté jsem si koupil ADOX CHM 400 (pokud vím, jedná se o Ilford FP5), který nemá tak jemné zrno jako Foma, alespoň ne u mých vývojek, ale dá se s ním dělat prakticky cokoli. Fomapan prostě není film pro push. Fomapan 100 a 200 se však dá trochu posunout nad udanou citlivost, aniž by se obraz výrazně lišil, pokud je vyvoláte s Fomadonem LQN při 30 stupních po dobu 2:30 nebo 3 minut (hodně protřepávejte). Nedělám to však proto, abych filmy posunul, ale abych získal negativy s větší hustotou a strmějším kontrastem pro alternativní tiskové postupy. Fomadon LQN se pro filmy Foma doporučuje tak jako tak.