CPD
Dobrý den,
mohl by mi někdo zde na fóru poradit, zda mohu negativy předvolané v Tanolu dovyvolat ve vodní lázni (případně s přídavkem boraxu)? Nebo by to mohlo negativ poškodit? Co se stane, když se negativ z vodní lázně vrátí zpět do Tanolu?
Tento postup se dříve občas prováděl s RODINALEM: pár minut v zředěném RODINALU, pak na chvíli do vodní lázně (někdy s alkalizátorem, někdy bez) až do dosažení požadovaného výsledku.
Tato otázka opět souvisí s mým vyvoláváním negativů podle oka. To mě opravdu podněcuje k dalším experimentům! :)
Zdravím CP
Gast
Ahoj CP,
Roztok boraxu je šetrná varianta, neočekávám od něj žádný velký účinek. Původně byl Tanol zamýšlen jako dvoustupňová kúra, ale od toho jsem upustil, protože chci ten přípravek zpřístupnit široké veřejnosti a přílišná složitost by odradila začátečníky.
Co jsem mohl zjistit s původní směsí (A byla silnější), bylo poměrně výrazné zvýraznění stínových zón po alkalické lázni (roztok B 5–10 ml/litr vody). S aktuální variantou (A) bude efekt jistě slabší, ale stojí to za vyzkoušení. Samozřejmě tím vzroste i hustota závoje, ale to má za následek pouze prodloužení expozice při zvětšování. Skvrna tím netrpí, naopak zesílí, což je třeba vzít v úvahu i při posuzování hustoty světel.
Pokud se film po alkalické lázni vrátí zpět do vývojky, zvýší se všechny hustoty, protože alkalie absorbovaná emulzí iniciuje silný vývoj (nadproporcionálně ve světlech). Chcete-li tomu zabránit, je třeba použít kyselou lázeň a krátké opláchnutí ve vodě, než se film vrátí do vývojky. Hodnota pH pracovního roztoku je tak vysoká, že vnesená kyselina by neměla mít žádné negativní účinky. Pokud není překročena obvyklá koncentrace (1–2 %), lze na oplach upustit.
Při vyvolávání podle oka by se celý postup dal opakovat, dokud nebude výsledek vyhovující.
Zpracovací časy se však pak musí odměřovat podle jihoindických rág.
S pozdravem
wm
CPD
Dobrý den, pane Moersch,
tyto informace mi velmi pomohou.
Doba zpracování už teď přesahuje hranice dobrého a špatného :) – ale tento postup se dvěma lázněmi budu stejně používat jen při extrémních světelných kontrastech.
Při těch několika desítkách plochých filmů, které jsem vyvolal podle oka, jsem se naučil docela hodně, tento postup je také didakticky nesmírně cenný; nemluvě o tom, jakou mi to přináší radost.
Ještě jedna otázka: objednal jsem si teď v Anglii Pinakryptol (vlastně jen pro experiment, ta temná lampička vlastně stačí, když znáte ten trik s prstem za negativem). Pinakryptol je vlastně jen barvivo, dá se očekávat nějaký vliv? Vliv na dobu vyvolávání je někdy zdůrazňován, jindy popírán.
S pozdravem CP
WolfgangMoersch
Ahoj CP,
při běžném ředění vývojky jsem nezaznamenal žádné účinky.
Teprve když množství vývojky klesne do homeopatických rozměrů, tedy na tak nízké hodnoty, že vývojová schopnost směřuje k nule, má Pinakryptol účinek, který vývojce pomůže nastartovat.
S Tanolem jsem to ještě nezkoušel, ani jako předkoupel, ani jako přísadu do vývojky.
Možná na podzim přinesu variantu pro misku. Časy mezi šesti a osmi minutami by byly možné pro N-vyvolání, jenže pak bude N-2 kriticky krátké, pokud se nepoužije „sliming“.
Pro ploché filmy lze Tanol také připravit v poměru 1+1+50, přičemž citlivost při jednokoupelovém vyvolávání bude o něco nižší.
S pozdravem
wm