Bonderer
Szukam instrukcji obsługi aparatu Pentax 645 N II w języku niemieckim.
Może to być również kopia.
Czy ktoś może mi pomóc?
DerReisefotograf
Cześć,
Znalazłem na szybko niemiecką instrukcję obsługi aparatu Pentax 645 N, ale nie modelu II. Nie wiem, czym te aparaty się różnią.
€
http://www.instructionsmanuals.com/u2/pdf/camara_foto/Pentax-645-de.pdf
€
Pozdrawiam, Tobias
Bonderer
Model 645N różni się od modelu NII. Model II nie tylko zyskał funkcję wyprzedzającego wyzwalania lustra. Dodano też kilka nowych funkcji, których znaczenie nie jest dla mnie do końca jasne, sądząc po elementach sterujących.
Bonderer
Po tym, jak zmarnowałem sporo mojego i tak już skromnego wolnego czasu, w końcu znalazłem źródło.
W firmie Kamerazeit w Lubece można dostać tę instrukcję obsługi aparatu Pentax 645 NII.
sputnik
A teraz musisz jeszcze tracić czas na czytanie. A co dopiero fotografowanie – to prawdziwy pożeracz czasu.
Ach, to naprawdę ciężka sprawa.
Bonderer
Zanim SPUTNIK znów zacznie tu wygadywać bezsensowne bzdury, poleciłbym mu wizytę u dobrego gastroenterologa, żeby wyleczył swoją werbalną biegunkę – na forum po jego wypowiedziach unosi się wyjątkowo ostry zapach werbalnych odchodów.
Najwyraźniej bez trudu wymyka się on wszelkim intelektualnym radarom i zastanawiam się, CO on w ogóle robi na forum poświęconym fotografii?
Jeszcze raz dla SPUTNIKA i piszę wyjątkowo powoli, żeby na pewno zrozumiał: F-O-T-O-G-R-A-F-I-A !!!!!
To jest tutaj temat we wszystkich jego aspektach, nic więcej i tak jest dobrze.
Przy takim słodziaku na tym forum, ten neandertalczyk staje mi się naprawdę sympatyczny.
A teraz idź do mamy albo taty Mirco, żeby się wypłakać.
sputnik
Wygląda na to, że bez trudu wymyka się wszelkim intelektualnym radarom
?
Mówi ktoś, kto zalewa wszystkie fora, bo nie potrafi rozgryźć swojego aparatu bez niemieckiego BDA. :lol:
Bonderer
Teraz rozumiem!!!
Mam tu do czynienia z małym zielonym trollem.
To naprawdę przykre, gdy dorośli gadają o swoich aparatach i sprzęcie laboratoryjnym, których samemu się nie ma.
To straszne, gdy siedzi się wtedy w jaskini, zżerany zazdrością, a może to już model domku na drzewie – można się wtedy nawet zzielenieć.
Poza tym trolle są raczej niepozornymi i łatwymi do przeoczenia stworzeniami, gdyby nie ten zielony kolor skóry, który rzuca się w oczy.
Każdy, kto czyta komentarze trolli, wie, z jakiej gliny są ulepieni, a potem troll jeszcze pije kakao, przez które go przeciągają, to naprawdę urocze.
Właściwie to trolli mam gdzieś, jestem o wiele ponad tym, ale inni użytkownicy forum na pewno śmieją się z tego tak samo jak ja.
Bonderer
Wróćmy jednak do tematu.
Pentax 6456 N II posiada kilka niestandardowych funkcji, które można ustawić za pomocą myszki. W tym przypadku taka instrukcja jest bardzo pomocna.
Na przykład można przeprowadzić naświetlanie 15 lub 16 klatek na filmie 120 lub ustawić licznik klatek tak, aby działał do przodu lub do tyłu, jak tylko się chce, i wiele więcej.
Poza tym aparat obsługuje się tak samo jak model 645 N i jest to bardzo dobre narzędzie do fotografowania.
Fotografowałem tym aparatem również bez instrukcji, ale dzięki niej udało mi się dopracować szczegóły.
sputnik
To naprawdę przykre, gdy ci wielcy ludzie gadają tu o swoich aparatach i sprzęcie laboratoryjnym, którego samemu się nie ma.
Przykre, gdy potem siedzi się w swojej jaskini, zżerany zazdrością (...)
?
Z moim wzrostem 1,78 m mogę się pogodzić, a w fotografii też wolę MF od GF.
Gorsze są inne rzeczy (na przykład zgryzy). ^_^
?
Jeśli chodzi o aparaty i sprzęt laboratoryjny, to u mnie wygląda to tak, że wolę z nimi pracować, zamiast się nimi chwalić...
Nie chodzi przecież o to, że nie mam nic w zanadrzu. B)
A jeśli coś mnie zaintryguje, to potrafię się zmobilizować, żeby wrzucić zdjęcie. :D
?
[ZAŁĄCZNIK NIE ZNALEZIONY]
?
[ZAŁĄCZNIK NIE ZNALEZIONY]
?
Jak już wspomniałem gdzie indziej, jestem zwolennikiem metody „Keep it simple”.
sputnik
Na przykład można przeprowadzić naświetlanie 15 lub 16 klatek na filmie 120 lub przesuwać licznik klatek do przodu albo do tyłu, jak tylko się chce, i nie tylko.
?
O tak, teraz
to jednak ogarnia mnie zazdrość.
O takich genialnych funkcjach mogę oczywiście tylko (koszmar) śnić przy mojej prehistorycznej szwedzkiej technologii fotograficznej (co sprowadza nas z powrotem do jaskini). :lol:
Bonderer
A więc jednak mały zielony troll, a nawet coś naprawdę rzadkiego – mały troll. Najpierw wyśmiewa innych, a jak mu się to odbija czkawką, to płacze jak dziecko.
A do tego jeszcze całe to swoje badziewie robi specjalnie w wersji cyfrowej, ojej, ojej, ojej!!!!
Ale nie jestem pod wrażeniem, to było raczej żałosne. Posiadanie aparatu Habla wcale nie oznacza, że dziecko potrafi fotografować.
Mój przyjaciel robi to aparatem Holga i pracuje dla magazynów Stern, Geo i innych, ma już na koncie wiele wystaw i oczywiście zdobył nagrody. On JEST fotografem.
A ten mały troll jest tylko właścicielem aparatu Habla, czy może pożyczył go od taty lub dziadka?
Oczywiście, gdy ktoś próbuje mnie głupio sprowokować, staję się zjadliwy, ale nie gryzę w łydki, gryzę wyżej, żeby z trolla zrobić sikacza na siedząco.
Gdzie w tym wszystkim zabawa!!!!!
Więc życzę dalszej zabawy w jaskini.
Nawiasem mówiąc, piszę to sam, nie muszę szukać i składać z wypowiedzi innych oraz wyrywać z kontekstu, jak to robi Babytroll.
On nawet tego nie potrafi sam, musi czerpać z innych, jakże to żałosne!
Ale znów, jak powiedział już E. Kästner, wypił wielkimi łykami kakao, przez które go przeciągnąłem.
Cudownie!!!!!
sputnik
Jak nisko trzeba się właściwie upaść, żeby nie pozostało nic innego, jak tylko powoływać się na umiejętności znajomych?
Albo inaczej: jak bardzo muszą być słabe twoje własne umiejętności, żebyś to zrobił?
€
Nawiasem mówiąc, zawsze jestem gotowy na małą fotograficzną potyczkę. ;)
Jednak patrząc na twoje infantylne wywody, mam wątpliwości, czy
a) udało ci się w życiu wykonać choćby jedną przyzwoitą odbitkę analogową
oraz
b) czy w ogóle potrafisz rozpoznać dobre zdjęcie.
€
To ja sam to piszę, nie muszę szukać, składać z wypowiedzi innych i wyrywać z kontekstu... jak Babytroll.
On nawet tego nie potrafi sam, musi czerpać z wypowiedzi innych, jakże to żałosne!
Ale znów, jak powiedział już E. Kästner, wypił wielkimi łykami kakao, przez które go przeciągnąłem.
Cudownie!!!!
€
No i? Zauważasz coś?
Ale to prawda; to naprawdę cudowne widzieć, jak nie wstydzisz się, robiąc z siebie pośmiewisko na oczach wszystkich. :D
Bonderer
No cóż, czy mały troll potrafi czytać i rozumieć? To chyba też nie jego mocna strona. Nigdy nie twierdziłem, że dobrze fotografuję, po prostu sprawia mi to frajdę i nie muszę podbudowywać swojego ego, wrzucając zdjęcia do sieci. Nie potrzebuję tego, ale najwyraźniej mały troll tak.
Potrafię to, co potrafię, dlatego takie porównania w stylu „kto ma największego” zupełnie mnie omijają. Nie potrzebuję tego.
Będę dalej robił swoje, a troll będzie dalej próbował głupio zaczepiać ludzi, po prostu niepoprawny troll. No cóż, skoro nie ma nic lepszego do roboty!!!
A teraz już wystarczająco się bawiłem, drażniąc tego małego.
Pa pa