Gast
Najít film o rozměrech 9 x 12 cm pro staré deskové fotoaparáty bylo snadné. Najít držáky a film o rozměrech 5 x 7" bylo také snadné a bez problémů jsem sehnal držáky a film o rozměrech 13 x 18 cm pro „moderní“ fotoaparáty. Našel jsem také pár balení filmu PL 25 o rozměrech 6,5 x 9 cm pro malý deskový fotoaparát.
Ale 18x24 cm pro staré deskové fotoaparáty je obtížnější – nemohou používat držáky filmu 8x10", takže tato možnost odpadá. Mám balení MACO UP100c a ještě mi zbývá pár listů. Ale léto je za dveřmi a spotřeba filmu je vysoká.
Ještě horší jsou problémy, které jsem si teď způsobil s deskovými fotoaparáty formátu 24x30 a 30x40 cm.
Existují „moderní“ filmy v těchto formátech – nejlépe ne rychlejší než ISO 50 (moje velké objektivy nemají závěrky)?
Gast
Ahoj,
Filmy pro formát 18x24, např.
FOTOIMPEX (zde)
Classicpan 200 a 400 (to je Forte)
Fomapan 100
Efke PL100, 50, 25
Wephota (téměř všechny formáty) www.wephota.de
NP15 25 ASA, to je Efke
NP22 125 ASA, to je Foma
NP27 400 ASA, to je Forte
Foto Mayr www.fotomayr.de
Ilford Fp4
A samozřejmě lze objednat i jiné formáty
Hodně štěstí
Otto
Gast
Všiml jsem si, že Wephota vyrábí také formáty 24×30 a 30×40. NP 27 je značka Forte a filmy Forte mají hrubé zrno a emulzi nižší kvality, ale u těchto formátů by to neměl být problém.
NP 22 je značka Foma a je to dobrý film.
Gast
Samozřejmě!
Na wephotu jsem úplně zapomněl – děkuji!
Mají tam všechno, co potřebuju/chci – třeba 30x40 NP15, což je ideální pro kameru s objektivem bez závěrky :)