Gast
Znalezienie filmu w formacie 9x12 cm do starych aparatów było łatwe. Znalezienie kaset i filmu w formacie 5x7" również nie sprawiło mi trudności, a kasety i film w formacie 13x18 do „nowoczesnych” aparatów znalazłem bez problemu. Znalazłem też kilka opakowań filmu PL 25 w formacie 6,5x9 cm do małego aparatu.
Jednak w przypadku starych aparatów płytowych o wymiarach 18x24 cm jest to trudniejsze – nie można w nich używać kaset na film 8x10", więc ta opcja odpada. Mam jedno opakowanie MACO UP100c i zostało mi jeszcze kilka arkuszy. Ale lato zbliża się wielkimi krokami, a zużycie filmu jest wysokie.
Jeszcze gorsze są problemy, które sobie teraz stworzyłem, z aparatami płytowymi 24x30 i 30x40 cm.
Czy są dostępne „nowoczesne” filmy w tych rozmiarach – najlepiej nie szybsze niż ISO 50 (moje duże obiektywy nie mają migawek)?
Gast
Cześć,
Filmy do formatu 18x24, np.
FOTOIMPEX (tutaj)
Classicpan 200 i 400, czyli Forte
Fomapan 100
Efke PL100, 50, 25
Wephota (prawie każdy rozmiar) www.wephota.de
NP15 25 ASA, czyli Efke
NP22 125 ASA, czyli Foma
NP27 400 ASA, czyli Forte
Foto Mayr www.fotomayr.de
Ilford Fp4
I oczywiście można zamówić inne rozmiary
Powodzenia
Otto
Gast
Zauważyłem, że firma Wephota produkuje również formaty 24x30 i 30x40. Model NP 27 to Forte, a ta seria charakteryzuje się grubym ziarnem i emulsją niskiej jakości, ale w tych rozmiarach nie powinno to stanowić problemu.
Model NP 22 to Foma i jest to dobry film.
Gast
Oczywiście!
Zupełnie zapomniałem o wephota – dziękuję!
Mają wszystko, czego potrzebuję/chcę – na przykład 30x40 NP15, który idealnie pasuje do aparatu typu pate z obiektywem bez migawki :)