Gast
Dobrý den,
sám vlastním fotoaparát Kiev 60 a jsem s ním velmi spokojen, co se týče funkčnosti, kvality i ceny.
Mám 40
Gast
Gast
Ahoj,
také už několik let vlastním fotoaparát Kiev 60 a mám k němu pěknou sbírku objektivů.
Nafotil jsem s ním už asi 400 filmů a pořád jsem s ním spokojený.
S pozdravem
Friedhelm
cfb_de
Jo, tak se taky „přiznám“. Věděl jsem, že tohle je vlákno o ukrajinské technice, do kterého jsem se hned nezapojil.
Já jsem už asi čtyři roky spokojený s použitým fotoaparátem K-60. Krok filmu jsem si nastavil sám, jinak žádné závady. Někdy na začátku se zrcadlo lehce zaseklo „téměř nahoře“. Dalo se to bez problémů opravit „na místě“ pomocí špendlíku ze švýcarského nože, byl to jednorázový jev a stálo to jeden ze třinácti snímků.
Ano. Třináct snímků. Za předpokladu správně nastaveného posunu filmu.
S pozdravem,
Franz (K-60 rulez!)
Godot
Důležité: nekupuj na eBayi, tam se dá sehnat jen ten nejhorší šrot. Kdo má takový fotoaparát, který funguje dobře,
se ho jen tak nevzdá.
[right][post="3884"]<{POST_SNAPBACK}>[/post][/right]
Hm, ale kde ji tedy sehnat? V místních obchodech se nedá sehnat za 40,-
Gast
Ahoj!
Je přece jasné, že na Ukrajině vyrábíme jen vynikající a spolehlivé fotoaparáty :) !
Oleksander
Schwedenstahl
Ahoj,
rád bych se zastal fotoaparátu Kiev 88. Ať už se podíváte na jakékoli fórum, vždycky si vyslouží špatné hodnocení a mám dojem, že lidé mu to ani neodpustí. Můj je ale úplně jiný. Mám ho od roku 1992, vyfotil jsem s ním už přes 100 filmů (musel bych to spočítat) a nikdy mě nezklamal. Byla už v poušti i na dalekém severu. Před lety jsem si pořídil druhý kus pro případ, že by ten první selhal, a co mám říct, ani ten nikdy nezklamal. Nepoužívám ho sice tak často jako ten první, ale už je to také přes 10 let. Kromě kontroly šroubů při cestách v náročném terénu a pečlivého čištění jsem zatím nemusel nic dělat ani nechat dělat. U objektivů jsem pouze natřel černou matnou barvou přípojku, protože u některých tam bylo příliš mnoho holých míst.
Nevím přesně, jak se provádí expozice, ale myslím, že bych ji po tak dlouhé době měl dát zkontrolovat, to by se určitě udělalo i u Hasselbladu.
Zdravím
Marwan
PS: Znám i další majitele modelu 88, kteří mají stejně pozitivní zkušenosti. Od eBay bych ale raději odradil.
Gast
Také jsem jeden měl. Dokud fungoval, byl to dobrý fotoaparát, se kterým se daly pořizovat prvotřídní fotky.
Pozitiv: Optimálně využíval film formátu 120 a neplýtval půl centimetrem filmu na okraje.
Pozitiv: Cenově dostupné, velmi dobré objektivy
Bohužel se ale závěrka příliš rychle pokazila. Ještě horší bylo, že se to stalo po uplynutí záruky. Specializovaný prodejce byl rád, že s tím už nemá nic společného.
Potom jsem si nakonec koupil Exaktu 66.
Oba fotoaparáty mají jedno společné: předstírají robustnost, kterou ve skutečnosti nemají.
Přiznávám však, že jsem rozmazlený fotoaparáty Nikon. Ať už ve švédské zimě nebo na tabákových polích na Kubě, šlo to jen jedním směrem: vpřed. Film za filmem, bez jakýchkoli potíží.
Moje zkušenosti s Kievem sahají ještě do doby před eBayem.
Kdo si koupí Kiev, ví, co dělá a co dostane, respektive nedostane. U 50 je to iluze
SamuliSchielke
Připojuji se k předchozímu řečníkovi. Před rokem jsem si koupil Kiev 88 za asi 100 eur od fotografa pracujícího s velkoformátovou technikou, který se chtěl zbavit nepoužívaného středoformátového fotoaparátu. Od té doby jsem několikrát měl chuť tu věc hodit o zeď. Během toho roku jsem investoval nemalé prostředky do
- opravu bajonetového uchycení
- opravu pružinové clony u dvou objektivů
- seřízení zrcátka
- vyložení vnitřních prostorů plstí, aby nedocházelo k odleskům...
a hle, právě když jsem byl pevně rozhodnutý to vzdát a šetřit peníze na Mamya, můj Kiev začal fungovat bez problémů. Jen expoziční časy kratší než 1/250 nezvládne správně, jinak je to teď skvělý přístroj. Závěr: Kiev může být dobrý, ale vyžaduje hodně práce. Hlavně kvůli objektivům 2,8/120 mm Vega a 3,5/65 mm Mir38 jsem se mezitím stal velmi spokojeným majitelem Kievu. To bych před půl rokem ještě nečekal...
SamuliSchielke
Připojuji se k předchozímu řečníkovi. Před rokem jsem si koupil Kiev 88 za asi 100 eur od fotografa zabývajícího se velkoformátovou fotografií, který se chtěl zbavit nepoužívaného středoformátového vybavení. Od té doby jsem několikrát měl chuť ten přístroj hodit o zeď. Během toho roku jsem investoval nemalé prostředky do
- opravu bajonetového uchycení
- opravu pružinové clony u dvou objektivů
- seřízení zrcátka
- vyložení vnitřních prostorů plstí, aby nedocházelo k odleskům...
a hle, právě když jsem byl pevně rozhodnutý to vzdát a šetřit peníze na Mamya, můj Kiev začal fungovat bez problémů. Jen expoziční časy kratší než 1/250 nezvládne správně, jinak je to teď skvělý přístroj. Závěr: Kiev může být dobrý, ale vyžaduje hodně práce. Hlavně kvůli objektivům 2,8/120 mm Vega a 3,5/65 mm Mir38 jsem se mezitím stal velmi spokojeným majitelem Kievu. To bych před půl rokem ještě nečekal...
Schwedenstahl
Co to znamená, že nezvládne expoziční časy kratší než 250?
Nevypne se tam, nebo už se tam nezavře???
Úchytka od 1/30 do 60/1000 funguje nezávisle. Takže by asi něco nesedělo při nastavení nad 250. To se dá podle mě snadno vyřešit, když se od 250 nastaví už jen 250.
Máš manuál k opravám???
Pozdrav
mawan
cfb_de
Ahoj mawane,
> když se od hodnoty 250 nastavuje už jen po 250.
Přesně to je zřejmě ten problém.
U těch tří modelů 88, o kterých vím, jsem to ale zatím nezaznamenal. Dva z těch tří majitelů čtou d.r.f., třetí pak fórum Parallel.
Život je tvrdý a končí smrtí. A kdo se směje naposled, umírá šťastný.
S pozdravem,
Franz
Schwedenstahl
No, pokud je to tak, pak si myslím, že jde o posunutí spouště druhé závěrky; pravděpodobně je třeba něco uvolnit nebo vyrovnat. Momentálně jsem v zahraničí, ale až se vrátím, rád se na to podívám. Nemělo by to být nic závažného, určitě se to dá snadno opravit. Já sám jsem tenhle problém neměl, moje Kievky nedělají žádné potíže.
S pozdravem
Marwan
SamuliSchielke
Asi jsem se předtím nevyjádřil dost jasně. Časy 1/500 a 1/1000 u fotoaparátu Kiev 88 sice fungují, ale expozice je kvůli závěrce s roletou často nerovnoměrná, což znamená, že jedna strana dostane více světla než druhá. To znamená, že alespoň u mého Kieva nelze při časech 1/500 a 1/1000 pořídit pořádné fotografie. Na 1/250 a pomalejších časech však žádné problémy nejsou. Ne každý Kiev má tento problém, ale Hans Roskam, který v Holandsku opravuje a prodává fotoaparáty Kiev, říká, že se jedná o konstrukční chybu, kterou Ukrajinci převzali od Švédů, a že s tím nelze prakticky nic dělat. Hasselblad proto již dávno upustil od tohoto typu závěrky, u Kievu se s tím musíte smířit.
PhilippReichmuth
Časy 1/500 a 1/1000 u fotoaparátu Kiev 88 sice fungují, ale expozice je kvůli závěrce typu „shutter“ často nerovnoměrná, což znamená, že jedna strana dostane více světla než druhá.
Existují dva jevy, jeden je „shutter fading“ (jedna strana dostává více světla než druhá), druhý je „shutter banding“ (nepravidelné pruhy v expozici). První z nich je způsoben tím, že závěrky běží různou rychlostí, a lze jej pravděpodobně odstranit nastavením napětí pružiny. Druhý je způsoben roletami, které samy o sobě běží nerovnoměrně; v tomto případě se nedá moc dělat, kromě toho, že se celé zařízení namazá minimálním množstvím oleje a doufá se, že to bude stačit.
Nedávno se o tom diskutovalo ve vláknech Kiev Report:
v tomto (s návodem na mazání fotoaparátů Kiev s kovovými roletami) a
v tomto.
Philipp
RomanJRohleder
Samuli,
nejde o chybu, ale o vlastnost – říká se tomu „variabilní kompenzace expozice“. Nebo také „banding“. ;-)
Tento jev je známý i u jiných systémů s lamelovou závěrkou; v současné době se zdá, že podobné nedostatky vykazuje i model D200 od Nikonu, a slyšelo se o tom i u fotoaparátů Hasselblad řady 200/2000.
Dá se to zvládnout – vyčištěním závěrky, vedení tkaniny a co nejpřesnějším nastavením napětí tkaniny, respektive relativního napětí obou závěrek vůči sobě.
Můj K88Six od Wiese je v tomto ohledu bezproblémový, nenápadný; ale také opravdu málokdy používám časy delší než 1/30 s.
Roman
Schwedenstahl
Abychom byli připraveni na všechny situace, na internetu najdete návody k čištění… Možná i s obrázky jednotlivých kroků??
S pozdravem
Marwan
RomanJRohleder
Marwane,
podívej se na příspěvek od Philippa.
Fotky vnitřností najdeš v knize Weiner nebo na internetu v návodu k modelu Tento a v pracovních pokynech od Steva Ashe.
Roman, odjel na služební cestu.
Gast
Ahoj,
příručku mám, ale nikde nemůžu najít návod od Steva Ashe. Jsou tam popsány jen fotoaparáty Kiev založené na modelu Contax.
Mohl by mi s tím někdo pomoct???
S pozdravem
Marwan
piu58
Také mám Kiev. Časy kratší než 1/125 téměř nepoužívám, sportovní fotografie a podobné věci jsou podle mě spíše pro formát KB. Při použití jiného času zůstávají malé rozdíly v pokrytí. Možná se to dá nějak vykompenzovat, u černobílých snímků mi to ale tolik nevadí.
Jinak: Velmi spolehlivý, méně problémů než s mým P6. 13 snímků bez problému.
Ještě malý tip: Pokud máte překrývající se snímky a nechcete je upravovat, stačí film posunout o jeden nebo dva centimetry za červenou tečku, pak to funguje. Tím však ztratíte 13. snímek.