JUTTA
Ahoj,
včera mi dorazila Exakta Varex IIa se čtyřmi objektivy.
Upřímně řečeno vypadala docela hezky. Časy šly – všechno si příjemně vrnělo – a pak ten šok – když jsem se díval zezadu skrz fotoaparát, všiml jsem si, že závěrková tkanina je děravá (křehká). Když napnu závěrku, tkanina se posune stranou a objeví se část, která propouští světlo. Je to jeden kus, nebo jsou to dvě tkaniny? Jelikož zřejmě dochází k pronikání světla, předpokládám, že bych neměl vkládat film?
Zrcadlo také vypadalo, jako by bylo nesprávně vyčištěno. :)
Musí se tam dát nové?
Myslím, že to nemá žádný vliv na film?
Otázka:
Kdo může do takové kamery vložit novou tkaninu?
Existuje nějaká opravna pro kamery Exakta?
Nebo to snad lze udělat i sám? Kde seženu náhradní tkaninu?
lg
JUTTA
Gast
Ahoj Jutto,
udělat to sám je opravdu obtížné, pokud nechceš úplně zničit fotoaparát. Jelikož je Exakta od roku 1951 (tvá je z roku 1956) vyrobena z jednoho kusu, musíš odšroubovat horní krycí desky, uvolnit vnitřní části (budeš potřebovat nářadí) a vytáhnout je, vyjmout obě pláště – jsou tam dva – a vyměnit je.
Potom už nebude správně nastavený čas, ten se musí znovu nastavit, takže to raději nechte být.
Lepší je Foto Olbrich v Görlitzu, tam pracují skuteční odborníci, tam vás to bude stát asi 75 eur a věc je vyřešená a fotoaparát zároveň kompletně zkontrolovaný.
Kromě toho, pokud jsi to vydražil na eBayi, zdá se mi, že bys měl fotoaparát vrátit a dostat zpět peníze. Nemůže být, aby někdo zatajoval zjevné vady, to není záruka, ale klamavý údaj.
Ale i tak zůstaň v pohodě, víš přece, jak se to říká...
Gast
Tady je domovská stránka Fotoservice Olbrich, než na to zapomenu
: http://www.mon.de/dd/foto-olbrich/home.htm.
Přeji dobré světlo
Otto
Gast
Ahoj Otto,
s adresou pana Olbricha se do toho hned v pondělí pustím.
Vracet ji nechci, protože mi ji koupil můj manžel. Jenomže on se v těch foťácích moc nevyzná :)
Ale protože je to dárek od něj, chci udělat všechno pro to, aby byl fotoaparát zase v takovém stavu, že bude opravdová radost s ním fotit.
Samozřejmě ho vydražil na eBayi se 4 objektivy za necelých 100 €. No, chtěl mi tím udělat radost, protože už nějakou dobu o něm básním.
Začala jsem s EXA Ia, pak přibylo ještě pár drobností, jako nové kryty, speciální nastavovací lupy, prodloužení výsuvu, spouštěcí můstek, miniaturní měrky pro nastavení mechu, k tomu originální knihy „EXAKTA Kleinbildfotografie“ z let 1955 a 1967 od Wernera Wursta. Ta druhá obsahuje originální zápisy na psacím stroji, seznamy a ceník od předchozího majitele. Jak vidíš, vlastně všechno, co člověk pro fotografování s EXAKTOU potřebuje.
Jak jsem již řekla, jinak funguje bezvadně.
Moc děkuji za tip od pana Olbricha :blink:
lg
JUTTA
Gast
Jutto,
ještě mě něco napadlo: raději si hned nech zkontrolovat optiku, pokud se jedná o černé objektivy Carl Zeiss Jena (od roku 1961) s plně automatickou clonou, protože ta se často zasekává.
Otto
JUTTA
Ahoj Otto,
Jsou to: Tessar 2,8/50, Pentacon 2,8/29, Pentacon 4/200, Pentacon 2,8/135
Objektivy Pentacon jsou vlastně čisté a v pořádku.
U Tessaru jde zaostřování trochu ztuha. Clona ale funguje bezchybně.
Pošlu to panu Olbrichovi. Ať se na to podívá.
S pozdravem
JUTTA