JUTTA
Cześć,
Wczoraj dotarł do mnie aparat Exakta Varex IIa wraz z czterema obiektywami.
Szczerze mówiąc, wyglądał całkiem nieźle. Czas mijał – wszystko działało jak w zegarku – aż do momentu, gdy przeżyłem szok: przeglądając aparat od tyłu, zauważyłem, że materiał osłony migawki jest podziurawiony (kruchy). Kiedy napinam migawkę, materiał przesuwa się na bok i pojawia się nieprzepuszczający światła fragment. Czy to wszystko jest jednym kawałkiem, czy są to dwa materiały? Ponieważ prawdopodobnie dochodzi do przedostawania się światła, zakładam, że nie powinienem wkładać filmu?
Lustro również wyglądało, jakby zostało nieprawidłowo wyczyszczone. :)
Czy trzeba włożyć nowe?
Myślę, że nie ma to wpływu na film?
Pytanie:
Kto może włożyć nową tkaninę do takiego aparatu?
Czy istnieje warsztat zajmujący się aparatami Exakta?
A może można to zrobić samodzielnie? Gdzie mogę wtedy zdobyć tkaninę zamienną?
Pozdrawiam
JUTTA
Gast
Cześć Jutta,
Samodzielna naprawa jest wyjątkowo trudna, jeśli nie chcesz całkowicie zepsuć aparatu, ponieważ Exakta od 1951 roku (twój model pochodzi z 1956 roku) jest wykonana z jednego odlewu – musisz odkręcić górne pokrywy, poluzować elementy wewnętrzne (potrzebne są narzędzia) i je wyciągnąć, a następnie wyjąć i wymienić obie szmatki (są tam dwie).
Potem czas się nie zgadza, trzeba to ponownie ustawić, więc lepiej tego nie rób.
Lepiej jest udać się do Foto Olbrich w Görlitz, gdzie pracuje prawdziwy specjalista. Tam kosztuje to około 75 euro, sprawa jest załatwiona, a aparat od razu przechodzi generalny przegląd.
Poza tym, jeśli kupiłeś to na eBayu, wydaje mi się, że powinieneś zwrócić aparat i odzyskać pieniądze. Nie może być tak, że ktoś ukrywa oczywiste wady – to nie jest gwarancja, tylko fałszywe informacje.
Ale mimo wszystko zachowaj spokój, wiesz przecież, jak to się mówi...
Gast
Oto strona internetowa Fotoservice Olbrich, zanim zapomnę
: http://www.mon.de/dd/foto-olbrich/home.htm.
Miłego oglądania
Otto
Gast
Cześć Otto,
W poniedziałek od razu zajmę się sprawą adresu pana Olbricha.
Nie chcę jej odsyłać, bo to mój mąż mi ją kupił. Po prostu nie zna się zbytnio na aparatach :)
Ponieważ jednak jest to prezent od niego, chcę zrobić wszystko, co w mojej mocy, aby naprawić aparat tak, aby fotografowanie nim sprawiało prawdziwą radość.
Kupił go oczywiście na eBayu wraz z 4 obiektywami za niecałe 100 euro. Cóż, chciał mi sprawić przyjemność, ponieważ już od jakiegoś czasu zachwycałam się tym modelem.
Zaczęłam od EXA Ia, potem dołączyło jeszcze kilka drobiazgów, takich jak nowe osłony, specjalne lupy do ustawiania ostrości, przedłużki wysuwu, mostki spustowe, miniaturowe urządzenia do ustawiania ostrości z mieszkiem, a także oryginalne książki „EXAKTA Kleinbildfotografie” z 1955 i 1967 roku autorstwa Wernera Wursta. Ta ostatnia zawiera oryginalne wpisy na maszynie do pisania, listy i cennik poprzedniego właściciela. Jak widzisz, właściwie wszystko, czego potrzeba do fotografii EXAKTA.
Jak już wspomniałam, poza tym aparat działa bez zarzutu.
Bardzo dziękuję panu Olbrichowi za wskazówkę :blink:
Pozdrawiam
JUTTA
Gast
Jutta,
przypomniało mi się jeszcze jedno: najlepiej od razu zleć sprawdzenie optyki, zwłaszcza jeśli masz czarne obiektywy Carl Zeiss Jena (od 1961 r.) z w pełni automatyczną przysłoną sprężynową – często się one zacina.
Otto
JUTTA
Cześć Otto,
Są to: Tessar 2,8/50, Pentacon 2,8/29, Pentacon 4/200, Pentacon 2,8/135
Obiektywy Pentacon są właściwie czyste i w dobrym stanie.
W przypadku Tessara ustawianie ostrości jest nieco utrudnione. Przysłona działa jednak bez zarzutu.
Wyślę to do pana Olbricha. Niech to obejrzy.
Pozdrawiam
JUTTA