Gast
Witam,
ponieważ w najbliższym czasie mój dotychczasowy standardowy papier (Polymax II RC) przestanie być dostępny, szukam zamiennika. Powinien to być znowu papier PE o nieco chłodniejszej tonacji obrazu.
Oto moje pytania: 1. Czy Easy Print Vario Cl. ma podobną tonację obrazu jak dawny Polykaltton PE, czyli nieco chłodniejszą niż np. Agfa czy Foma?
2. A jak wygląda kwestia oświetlenia? Informacje w katalogu są sprzeczne z tymi na stronie www.adoxfilm.de
W katalogu jest napisane „tylko światło czerwone”, a strona internetowa dopuszcza również światło pomarańczowe i zielone. :)
Kto z Was wypróbował ten papier i może coś o nim powiedzieć?
Dziękuję i pozdrawiam
Taher
Gast
Cześć Taher,
Czułość papieru to niestety dość skomplikowana sprawa.
Obecnie możemy zatwierdzić model Vario Classic (Easy i Fine Print) wyłącznie do pracy z CIEMNOCZERWONYM światłem (lampy czerwone firmy Phillips).
W zasadzie powinno działać również z pomarańczowym światłem, ale niestety okazuje się to trudniejsze niż zakładaliśmy.
Pracujemy nad tym i damy znać, gdy coś się zmieni.
UWAGA: Również lampa AP Hellrot i lampa Paterson mogą w pewnych okolicznościach powodować szarzenie papieru!
W każdym razie proszę przetestować, jeśli jest to nowy produkt!
Pozdrawiam,
Mirko
cfb_de
Cześć Mirko,
Potwierdza to mój ostatni wpis tutaj: „Wybierzcie czerwone oświetlenie Duka, nauczcie się z nim obchodzić i bądźcie szczęśliwi”. Dlaczego to w ogóle jest takie trudne?
W przypadku koloru „zielonego” w ujęciu Duka pojawiają się problemy z oświetleniem i zbyt łagodnymi kontrastami. Pomarańczowy to najgorszy ze wszystkich możliwych wariantów. A w przypadku starego, dobrego „czerwonego” po opanowaniu efektu kontrastu właściwie wszystko jest w porządku.
Powoli zaczynam się zastanawiać, dlaczego w dzisiejszych czasach nikt już nie słucha „dziadka”, „wujka” czy nawet „literatury”, a wszyscy muszą wierzyć, że muszą wynaleźć koło piętnaście razy od nowa.
Czy to aż tak ogromnie trudne, żeby choć raz pomyśleć o przepuszczalności jakichkolwiek folii? Czy to aż tak trudne, żeby nie zadawać sobie pytania, czy to „pomarańczowy”, czy „ciemny pomarańczowy” uzasadnia specjalną edycję filtra? Albo czy po prostu nie wystarczy stara „czerwona lampa”?
W końcu papier fotograficzny to chyba jedyny nośnik danych, który od 150 lat jest dokumentalnie kompatybilny wstecznie.
Jutro rano znowu będę czytał gazetę w mojej ciemni. Przy czerwonym świetle. Bez problemów z jakimikolwiek papierami (nie używam „papierów Pan” i papierów kolorowych jako jedynego wyjątku od tej podstawowej zasady). Stara „miska Agfa”, żarówka 15 W z tyłu, stary filtr. „Jasno jak w biały dzień” w mojej małej łazience (nie ma tam absolutnie nic w kolorze brązowym ani czarnym).
Pozdrawiam serdecznie,
Franz [jutro w drodze z PW14 (dobrze znanym), Fomatone (znanym, lubianym) i Varycon (pół-znanym, pół-lubianym)]
FrankJBeckmann
Cześć,
Jestem bardzo rozczarowany moją lampą AP, którą niedawno kupiłem w Impexie, bo reklamowano ją jako bezpieczną. Nawet przy odległości 2 metrów i przy użyciu filmu Foma Speed Variant nadal daje bardzo silne zamglenie. Lampa okazała się kompletną porażką. A przecież chciałem, mając tak mało pieniędzy, pójść na pewniaka i nie kupować po prostu czegoś na eBayu.
Pozdrawiam
Frank
Gast
Frank,
moja lampa AP do fotografii w czerwonym świetle sprawdza się również w modelu Vario Classic, ale kupiłem ją wraz z papierem (wtedy, podobnie jak teraz, Efke Varycon) około 1999 roku; obecnie używam Kentmere, więc być może teraz coś się zmieniło (właściwości papieru, tworzywo sztuczne, z którego wykonana jest lampa).
Powodzenia w fotografowaniu
Otto
MirkoBoeddecker
Frank,
Lampy AP nie powodują zamglenia papieru Foma.
Używamy ich od ponad 10 lat w naszym laboratorium.
Jeśli są wystarczająco daleko od Vario Classic, to działa, ale gdy zbliżą się na odległość mniejszą niż 2 m, Vario Classic zaczyna szwankować, a test 1,50 m / 10 minut bez zamglenia przeszła dotychczas tylko lampa czerwonych świateł firmy Phillips.
Dotyczy to jednak tylko Vario Classic.
Czy przeprowadziłeś test porównawczy, aby sprawdzić, czy przyczyną nie jest lampa, a raczej światło rozproszone lub światło zewnętrzne?
Jak dotąd nie słyszałem o podobnych przypadkach ani sam tego nie zauważyłem, więc zakładam, że firma AP nie popełniła błędu produkcyjnego. Jeśli tak jest, musimy oczywiście podnieść alarm w Hiszpanii.
Pozdrawiam,
Mirko
Gast
Tak dla ciekawości, a jak wygląda sytuacja z lampami kolorowymi?
Otto
FrankJBeckmann
Cześć Mirko,
To zdecydowanie lampa Ap. Widać nawet cienie rzucane przez przedmioty położone na papierze w ramach testu.
Pa
Frank
cfb_de
Cześć Frank,
zanim jeszcze bardziej się zdenerwujesz:
- Jaka żarówka tam jest? 25 W to zazwyczaj już za dużo.
- W razie potrzeby załóż wokół osłonę DC-Fix albo włóż czerwony reflektor LED. Odległość 2 m nigdy nie zaszkodziła.
Moja stara „blaszana tuba” Agfa z równie starym czerwonym filtrem przed obiektywem też daje zamglenie. Jeśli włożę do niej 7-watową żarówkę energooszczędną. Z 25-watową „matową” żarówką nic nie jest zamglone i mogę czytać gazetę w łazience (wyłożonej białymi kafelkami).
Pozdrawiam,
Franz
FrankJBeckmann
zanim jeszcze bardziej się zdenerwujesz:
- Jaka żarówka tam jest? 25 W to zazwyczaj już za dużo.
- W razie potrzeby załóż wokół osłonę DC-Fix albo włóż czerwony reflektor LED. Odległość 2 m nigdy nie zaszkodziła.
Cześć Franz,
żarówka ma moc zaledwie 10 W. Zastanawiałem się już, czy nie zrobić jakiegoś abażuru z czarnego kartonu, żeby papier był oświetlony tylko światłem pośrednim.
Jaka folia byłaby odpowiednia? Masz już z tym jakieś doświadczenie?
Pa
Frank
RomanJRohleder
Frank,
zaopatrz się w kilka cm² Rubylithu lub DCfixu, czyli czerwonej folii samoprzylepnej. Rubylith jest używany w branży graficznej do maskowania i jest wystarczająco „niezawodny” – mój znajomy sklecił sobie ramkę i pokrył ją Rubylithem, dzięki czemu zabezpiecza swój komputer w laboratorium – monitor pozostaje włączony.
Tą folią przyklej potem osłonę swojego AP....
Alternatywnie możesz użyć wspomnianych przez Franza reflektorów LED. Kosztują w Conradzie dobre 10 € i są przydatne dla wszystkich, którzy mają oprawkę E27 i dwie lewe ręce... przy czym „kupiłem” kogoś, żeby mi przylutował 4 porządne listwy LED...
Nie denerwuj się tą sprawą z AP – napraw to albo wymień. Tworzywo sztuczne się starzeje, może na osłonie pojawiły się mikropęknięcia.
FrankJBeckmann
Frank,
zaopatrz się w kilka cm² Rubylithu lub DCfixu, czyli czerwonej folii samoprzylepnej. Rubylith jest używany w branży graficznej do maskowania i jest wystarczająco „bezpieczny” – mój znajomy skonstruował ramkę i pokrył ją Rubylithem, dzięki czemu zabezpiecza swój komputer w laboratorium – monitor pozostaje włączony.
Tą folią przyklej potem osłonę swojego AP....
Alternatywnie możesz użyć wspomnianych przez Franza reflektorów LED. Kosztują w Conradzie dobre 10 € i nadają się dla wszystkich, którzy mają oprawkę E27 i dwie lewe ręce... przy czym „kupiłem” kogoś, żeby mi przylutował 4 porządne listwy LED...
Nie denerwuj się tą sprawą z AP – napraw to lub wymień. Tworzywo sztuczne starzeje się, być może na osłonie pojawiły się mikropęknięcia.
Cześć Roman,
reflektor LED wygląda interesująco, to coś dla ludzi takich jak ja. Znalazłem ten model z 20 diodami LED w katalogu Conrada. Moja lampa AP jest zupełnie nowa, kupiona w FOTOIMPEX, więc tworzywo sztuczne nie może jeszcze wykazywać oznak starzenia.
Pa
Frank
Gast
Wracając do pytania o papier, niedawno wykonałem na nim odbitki i jestem bardzo zadowolony. Ma nieco chłodniejszy odcień niż Foma, z którą zazwyczaj pracuję, a biel podłoża jest czystsza, co bardzo mi się podoba. Jak na papier PE jest dość gruby, co jest kwestią gustu. Odbitki, wywołane w mieszance wywoływacza o chłodnej tonacji firmy Amaloco i Fomatol PW, wyszły bardzo ładnie, są jasne i mają dobre odcienie szarości. Ogólnie polecam, jednak emulsja jest bardziej wrażliwa niż w przypadku Fomy czy Agfy: konieczne jest używanie rękawiczek, aby uniknąć odcisków palców.
Używam czerwonej lampy firmy Philips, która działa bez zarzutu, ale nie jest zbyt jasna.
Czy ktoś wie, skąd pochodzi Easyprint VC? Mieszkam w Holandii i nie zawsze mogę jeździć do Berlina (gdzie jest taniej) po drobne zakupy, ale za to mogę udać się do lokalnych importerów Forte i Efle.
Samuli
MirkoBoeddecker
Cześć wszystkim,
niestety mamy obecnie problemy z dostawami, ponieważ nie możemy ponownie odlewać materiałów, dopóki nie zakończą się testy dotyczące światłoczułości. Obecnie eksperymentujemy z różnymi sensybilizatorami i musimy poczekać na wyniki testów magazynowych.
Obawiam się, że nowe produkty pojawią się dopiero we wrześniu.
Do tego czasu proszę używać ciemnoczerwonego światła DUKA lub całkowicie wyłączyć światło.
Pozdrawiam,
Mirko
cfb_de
Cześć Mirko,
Czy dotyczy to również wersji z barytem? To interesujące dla osób zamawiających rolki.
Pozdrawiam,
Franz
MirkoBoeddecker
Franz,
Być może udałoby mi się zamówić rolki z partii z maja, ale jak już wspomniałem: będą ciemnoczerwone, a nie w kolorze AP Leuchtenrot.
Musiałbym jednak uzyskać zgodę wszystkich.
Pozdrawiam,
Mirko
cfb_de
Cześć Mirko,
Więc ta wersja z barytem też jest objęta zmianami. W tej sytuacji przynajmniej ode mnie nie dostaniesz zgody :-)
Myślę, że wszyscy możemy poczekać do września, bo wtedy minie już największy sezon wakacyjny. Zaraz napiszę też w tym drugim wątku.
Pozdrawiam serdecznie,
Franz
MirkoBoeddecker
Franz,
Emulsja o tej wrażliwości na kolor czerwony jest dostępna na rynku od ponad 15 lat i z powodzeniem sprzedawana również przez inne firmy.
Udoskonaliliśmy ten papier, nadając mu między innymi większy połysk. Teraz chcielibyśmy dodatkowo poprawić jego wrażliwość.
Nie jest więc tak, że ta partia jest w jakiś sposób „wadliwa”. Po prostu papier jest teraz dostępny dla szerszego grona użytkowników niż wcześniej i dlatego pojawia się więcej „reklamacji”. Zawsze ta sama śpiewka: wasz papier Ilford nie działa przy tym oświetleniu, a więc to papier jest zepsuty, a nie światło jest za jasne.
Dlatego tak się tym przejmuję. Po prostu mam dość opowiadania codziennie tej samej historii i ciągłego słuchania głupich uwag od ludzi, którzy uważają, że wiedzą lepiej...
Podsumowując: papier jest bez zarzutu (jak zawsze) i daje wspaniałe rezultaty, jeśli wie się, co się robi, ale nie nadaje się tak naprawdę dla szerokiego grona użytkowników ze względu na względną wrażliwość na jasnoczerwone, jasnopomarańczowe i żółte światło.
Dlatego mamy nadzieję, że w przyszłości będziemy mogli zaoferować nieco mniej wrażliwą wersję.
Do tego czasu nie chcę już więcej wylewać starej wersji.
Dlatego trochę się to wstrzymuje.
Tak to wygląda... :)
Pozdrawiam,
Mirko
cfb_de
(Teraz skopiuję to w drugą stronę :-)
Cześć Mirko,
dzięki za wyjaśnienie. W twoim pierwszym opisie nie było to do końca jasne i najwyraźniej pracowałem już z tą emulsją (w żółto-pomarańczowym kartonie).
Teraz nie ma dla mnie znaczenia, czy pocięta zostanie stara partia, czy nowa. Myślę jednak, że dla was rozsądniej będzie wziąć nową. Z pewnością oparliście się na planie sprzedaży papieru w arkuszach, uwzględniając starą partię. Nie chciałbym teraz, aby zamawiający papier w arkuszach musieli czekać, ponieważ „zabieramy” im papier w rolkach.
Pozdrawiam serdecznie,
Franz
Gast
Mirko,
jak już wspomniałem, w 1999 roku kupiłem u was „pakiet próbny” zawierający 100 arkuszy papieru Vario Classic Baryt w formacie 18x24 oraz lampę AP – nic się nie zamazuje, nawet z pewnej odległości, ale też nie zostawiam papieru na wierzchu.
Wyjmuję arkusz, ponownie składam folię i gotowe.
Otto