CPD
Dobrý den,
můj dotaz přímo souvisí s vyvoláváním podle vizuální kontroly.
Rád bych teď zkusil vyvolat najednou celou sadu plochých filmů, asi 5–6 kusů.
Ve vývojce pracuji v rukavicích, jakmile je snímek hotový, přesunu ho do přerušovací lázně. Samozřejmě pak nesmím sahat do přerušovací lázně, abych film přesunul do ustalovače 1 (fixuji ve dvou krocích), protože by se pak velmi rychle zkazila vývojka, do které musím následně znovu sáhnout.
Použití kleští považuji kvůli riziku poškození vrstvy za málo praktické. Nebo je moje obava neopodstatněná?
Proto se ptám: Mohu hotové filmy shromažďovat v přerušovací lázni (miska je zakrytá kartonem proti pronikání světla), dokud nedokončím vyvolání všech filmů, a teprve poté je zafixovat? Nebo příliš dlouhé setrvání v přerušovací lázni filmům ublíží?
S pozdravem CP
cfb_de
Ahoj CP,
v zásadě se v zásaditém prostředí z milované želatiny nejprve vytvoří cukry, mýdlo a další nečistoty. Z tohoto důvodu by příliš dlouhá doba působení nebyla vhodná kvůli těmto „nečistotám“. Navíc deriváty hydrochinonu, metolu a fenylendiaminu také nejsou pro člověka zrovna bezpečné.
Protože nechci vědět (a ani nedoporučuji), co tvůj konkrétní vývojka udělá s tvými konkrétními prsty: přemýšlel jsi už o nejlevnějších jednorázových rukavicích?
[*Pro mě* by to byla příliš velká námaha. Nicméně já hned nezažaluji obchod s chemikáliemi a jsem v zacházení s chemikáliemi trochu „pevnější“ v tom smyslu, že se v tom vyznám. *Co* je vlastně v tvé vývojce?]
S pozdravem,
Franz
CPD
Ahoj Franti,
Rukavice používám zásadně vždy, jen na to, abych je po každém ponoření do přerušovací lázně vyměnil nebo umyl, nemám čas.
Teď jsem si to ale spočítal: Vždy zpracovávám dávky se stejným nebo alespoň podobným kontrastním rozsahem najednou, vyvolání je pak hotové téměř současně a skutečná doba pobytu v zastavovací lázni asi nebude tak dlouhá, takže to riziko prostě podstoupím.
Máš pravdu, je to hodně práce: ALE – strašně mě to baví, což je hlavní, a zase tolik plochých filmů nezpracovávám.
Moc děkuji! Pozdrav CP
Gast
Ahoj CP,
Ploché filmy lze „zpracovávat“ i pomocí kleští, aniž by se poškrábaly atd. Trik je v tom, že si z použitých rukavic ustřihneš prsty (nejvhodnější je většinou malíček, záleží na tloušťce ramen kleští), natáhneš je na ramena kleští tak, aby pevně seděly, a šetrné kleště na filmy jsou hotové. Teď už potřebuješ jen jednu kleště na každou lázeň a nic se nemůže pokazit!
Já mimo jiné vytahuji i své potopené barytové papíry ze stojaté Nova barytové pračky pomocí „obalené“ ploché plastové tyčinky. Funguje to už od nepaměti skvěle a bez poškození.
Mimochodem, můžete použít i dřevěné (mají správnou šířku) lékařské špachtle (mám na mysli ty podivné dřevěné destičky, kterými vám lékař při prohlídce krku stlačuje jazyk) nebo dřevěné tyčinky z olíznuté zmrzliny (Magnum má pěkné široké dřevěné tyčinky). Vhodné jsou také odpovídající velké kuchyňské kleště „vhodného tvaru“. Vše funguje.
S pozdravem
Lothar
Gast
Jo,
jen aby to nikdo nepochopil špatně: na dřevěné špejle, kuchyňské kleště atd. se samozřejmě také musí nasadit návleky na prsty!
S pozdravem
Lothar
CPD
Ahoj Lothare,
to je opravdu skvělý nápad. Díky!
Zkusím to ale s nerezovými rámečky Kodak pro závěsnou nádrž.
S pozdravem
CP