Ahoj,
už dlouho jsem to měl v plánu – vyvolávat negativy podle oka – a teď jsem to zkusil a funguje to bezchybně.
Plochý film se vyvolává asi 3/4 obvyklé doby vyvolávání (použil jsem Tanol). Poté se na chvíli rozsvítí zelené světýlko a negativ se zkontroluje – to se opakuje tak dlouho, dokud není výsledek správný. Nejprve jsem si to vyzkoušel na hotovém, dobře vyvolaném negativu. Tak jsem věděl, jak by to mělo vypadat při tom velmi slabém osvětlení.
Existuje pěkná stránka
http://www.michaelandpaula.com/mp/index_skip.html
, jejíž pokyny jsem následoval.
Ve Velké Británii se dá koupit i Pinakryptol pro další ztmavení filmu, to chci brzy také vyzkoušet, možná pak budu moci použít trochu jasnější lampu, ale funguje to i takhle.
Nechci zamlčovat jednu nevýhodu: vyvolávání list po listu – ještě nejsem tak otužilý, abych vyvolával hned několik filmů najednou – je velmi časově náročné. Člověk sedí celou dobu ve tmě, CD přehrávač není na škodu. Ale nikdy jsem neměl tak ideálně vyvolané negativy, a to i při velmi odlišných kontrastech, při zvětšování je to téměř bez práce. Podle mého názoru je to pěkná alternativa k zónovému systému, i když, to je třeba přiznat, u snímků s normálním kontrastem se to moc nevyplatí. Ale – je to obrovská zábava.
Pokud máte zájem, stačí se zeptat, ale v odkazu je vlastně už všechno.
Pozdrav CP