Gast
Ahoj!
Podařilo se mi převzít starou laboratoř. Je tam vlastně všechno, co člověk asi potřebuje, alespoň jako začátečník.
Teď bych rád věděl, jak mohu vyčistit samozřejmě již použité misky a nádoby, aniž by v nich zůstaly nějaké zbytky?
Nevím totiž, v jaké misce se fixovalo atd.
Bývalého majitele se bohužel už nemůžu zeptat, protože zemřel.
Na co dalšího by se mělo při zřizování laboratoře obecně dbát? Existují snad nějaké klasické začátečnické chyby?
S pozdravem Phil
CPD
Ahoj Phile,
Mísy a podobné věci vyčistíš pomocí babiččina čističe na zubní protézy. Je ale otázkou, jestli se to vyplatí a jestli by ti nestačilo pořídit si pár nových mís, které přece jen nestojí majlant.
Pokud pracuješ s kontrastním papírem, nesmíš používat zelené lampy. Zkontroluj osvětlení v temné komoře: polož na několik minut pár mincí na fotografický papír a pak ho vyvol. Pokud jsou mince na papíře vidět, něco s osvětlením není v pořádku.
Poté zkontrolujte souběžnost základní desky a zvětšovací hlavy. Zkontrolujte, zda jsou spirálové vložky pro negativní kazety ještě v pořádku. Pokud ne, vyhoďte je! Jinak budete jen frustrovaní. Pečlivě setřete prach vlhkým hadříkem a můžete začít.
S pozdravem CP
cfb_de
Ahoj Phile,
- *červená* duální lampa. Ty party žárovky nejsou vhodné, existují speciální lampy s filtrem nebo speciální žárovky (zeptej se zdejšího hostitele).
- po čištění, jak již popsal CP: misky důkladně umyj velkým množstvím horké vody. Čistič na zubní protézy se rád zachytává v jemných škrábancích a způsobuje tak nečekané efekty.
- *nový* fotografický papír, nic z eBay. To minimalizuje zásadní chybu.
- *nové* chemikálie, zbytek viz výše.
- dávat pozor na správnou žárovku v zvětšovacím přístroji. Opálové žárovky sice vypadají jako normální bílé žárovky, ale nejsou jimi (zeptej se zde hostitele Mirka).
- Kupte si XP2 nebo jiný černobílý film vhodný pro velkoformátovou laboratoř a vyrobte si s ním první negativy. Fotoaparát jako obvykle, vyvolání filmu ve velkoformátové laboratoři, klidně i s zvětšeninami (ty pak použijete jako referenci pro průměrně skromnou kvalitu. U pátého už budete říkat, že bez jakékoli zkušenosti jste lepší, za předpokladu vědomé práce :-)
- Koupit knihu!!! „Merz, Das Praxisbuch černobílý labor; ISBN 3-9809801-0-3“ za
Gast
Ahoj!
Nejprve moc děkuji za podrobné rady!
Chtěl jsem si v nejbližších dnech objednat u Impexu nové chemikálie a nový papír. Asi i novou červenou lampu; fermentační nádoby mám dokonce dvě, jednu značky „Durst“ a jednu, která vypadá o něco starší, značky „Leitz“. Bohužel teď nedokážu přesně určit modely, protože vybavení mám u rodičů doma. Jako student mám omezený prostor...
Dále jsou tam, jak jsem zmínil výše, různé misky, plechovky, odměrky atd. Všechny jsou v pořádku (žádné praskliny apod.), ale asi by se měly umýt.
Kleště už mám nové, stejně tak svorky na filmy, které se budou vyvolávat později.
Jsou tam také dva sušící lisy (na barytový papír?), vypadají už trochu opotřebovaně, ale utěrky se asi dají koupit nové u Impexu? (Myslím, že jsem něco takového viděl v katalogu.)
Pokud si dobře vzpomínám, není tam žádný časovač ani rámeček.
Mimochodem je tam ještě balíček Ilford ID-11 a také různé chemikálie Tetenal.
Na víc si ale ani při nejlepší vůli právě teď nevzpomínám.
Dosud jsem provedl expozici několika „normálních“ černobílých filmů a s výsledky jsem docela spokojený, protože jsem je nechal vyvolat u Impexu a pro hrubý přehled jsem je naskenoval.
Několik XP2 super jsem si nechal vyvolat přímo na místě. Vhodného materiálu bych tedy měl dost.
@ CP: rád bych ještě použil misky a další věci, pak si s mým skromným studentským rozpočtem raději koupím pořádnou lampu atd.
Zdravím Phil
Gast
Phile,
Červené lampy nejsou moc vhodné, protože červené světlo opticky zesiluje kontrast a není dobře vidět, jestli je všechno v pořádku. Raději použij jinou barvu.
Oleksander
skahde
Phile,
Červené lampy nejsou moc vhodné, pod červeným světlem se kontrast zdánlivě zesiluje a není dobře vidět, jestli je vše v pořádku, raději použij jinou barvu.
Oleksander
Ahoj,
Kontrast zvětšenin nelze pod světlem Duka ani zdaleka uspokojivě posoudit, bez ohledu na barvu. To jde jen pod jasným bílým světlem, a to jen tak napůl.
Chceš-li to udělat opravdu dobře, potřebuješ osvětlení, které svou intenzitou a barvou světla přibližně odpovídá osvětlení na místě vystavení. Důvod této námahy pochopíte nejpozději tehdy, když si v Duka nainstalujete jasný reflektor, snímky vypadají skvěle a pak na lovišti najednou všechny snímky působí asi o 20 % tmavěji.
Průběh vyvolávání v misce se kontroluje podle hodin, ne okem. Kouzelným slovem je „vyvolání“. Pro stanovení expozic a podobných parametrů je červené světlo vynikající. Opravdu mrzí jen to, jak často různí autoři přebírají takové nesmysly do svých knih, zatímco již v laboratorní příručce Agfa z roku 1939 se dá dočíst, že vývoj papíru by se neměl řídit podle oka.
Existuje však důvod, proč by se mělo upřednostňovat červené světlo, zejména v dnešní situaci na trhu, kdy hrají podstatně větší roli papíry z východní Evropy: červené světlo je jediné osvětlení, s nímž lze bezpečně zpracovat všechny současné druhy černobílých papírů.
Pokud však používáte výhradně Ilford a Agfa, můžete bez problémů použít i oranžové nebo jantarové světlo, ale pak musíte přestavět celé osvětlení, pokud chcete použít jiný materiál, který vyžaduje červené světlo.
S pozdravem
Stefan
Gast
Stefane,
jo, jo, hloupé výmluvy se vždycky najdou. Agfa v roce 1939 říkala, že se nemá vyvolávat podle viditelnosti, a v příbalových letácích z roku 1960 je uvedeno přesně to opačné.
To červené slabé světlo je naprosto k ničemu, nevidíš si ani na vlastní prsty, ale kdo potřebuje výmluvu, aby si nekoupil dva nebo tři Dukafiltry, ať si ji klidně použije.
cfb_de
Ahoj Bezejmenný,
vůbec si nemyslím, že by moje červené osvětlení Duka bylo slabé: číst noviny se při něm dá skvěle, ruční expozimetr při 100 ASA ukazuje „2,8/25 s“.
Ve skutečnosti jsem příliš líný na to, abych během jedné Duka-seance s několika různými papíry pokaždé měnil filtr a zvykal si na odlišný vzhled kontrastů. Jakmile si zvyknu na červené světlo, funguje to jednodušeji, pohodlněji a lépe. Už se nemusím zabývat vědou o osvětlení.
Kromě toho jsem asi proto nikdy nezažil zakalený papír. Při červeném světle totiž funguje všechno kromě barevného a pan-papíru.
S pozdravem,
Franz
SamuliSchielke
Od firmy Amaloco je k dostání čisticí prostředek do laboratoře, který údajně odstraňuje zbytky všeho druhu. Není drahý. Jak dobře to funguje, ale nemohu posoudit, protože moje lahvička s tímto přípravkem je ještě neotevřená – dosud mi vždy stačila horká voda. Mimochodem mohu potvrdit, že i při zelenožlutém osvětlení je obtížné správně odhadnout kontrasty. Při červeném světle vypadá vše tmavší, než ve skutečnosti je, a při zelenožlutém se kontrasty jeví strmější, než ve skutečnosti jsou, alespoň u mých žárovek Philips. A vyvolávání u PE stejně netrvá dlouho.
Navíc ti doporučuji vzít si do laboratoře malé tranzistorové rádio, s trochou hudby práce jde rychleji.
Hodně zábavy
Samuli
Gast
Ahoj!
Vlastně jsem stejně měl v plánu použít červené světlo, protože s ním, jak už zmínil Franz, dokážu bez problémů vyvolat jakýkoli papír. Takže ani s papírem Adox mě nečeká žádné překvapení, kdybych náhodou zapomněl vyměnit filtr.
Zdravím a děkuji za rady,
Phil
Gast
ale kdo potřebuje výmluvu, aby si nemusel kupovat dva nebo tři filtry Dukafilter, klidně ať si ji najde.
Opravdu nebylo nutné, abys mi tak jasně dával za pravdu. :P
cfb_de
Necituješ se tam náhodou sám?
S pozdravem,
Franz
skahde
ale kdo potřebuje výmluvu, aby si nemusel kupovat dva nebo tři filtry Dukafilter, klidně ať si ji najde.
Opravdu nebylo nutné, abys mi tak jasně dával za pravdu. :P
Promiň, nebyl jsem přihlášený.
cfb_de
Aha. I tak zůstanu u svého červeného filtru. Oranžové, žlutozelené, tmavě zelené a všechny tyhle věci mi jen leží ladem. Jakmile si člověk zvykne na červené osvětlení v Dukě, dokáže nakonec odhadnout jas a kontrast i bez nich.
Můj hlavní problém spočívá v tom, že své fotky obvykle ukazuji v práci nebo doma. V obou případech je tam dost světla. Večer při setkání fotografů v hospodě pak často působí úplně jinak a jsou trochu příliš tmavé.
O víkendu se zase chystám do Duka. Do té doby bude možná i poslední Efke z mé staré šarže plná a „nová“ Cord s ní dostatečně vyzkoušená.
S pozdravem,
Franz
CPD
Dobrý den,
pokud jde o vyvolávání papíru, považuji to za nesmírně důležité.
Během školních let jsem absolvoval kurz v Dukě, kde jsme vyvolávali podle vizuálního posouzení. Se svými výsledky jsem nikdy nebyl úplně spokojený, vlastně nikdo z nás nebyl.
Ani starý Windisch mého otce mi nijak nepomohl (mám vydání z roku 1940 – dodnes). Nakonec se mi do rukou dostala Beutlerova „Dunkelkammerpraxis“ (Praxe v temné komoře), kniha, kterou bych doporučil, i když je trochu zastaralá a ukázkové snímky nejsou zrovna to, co se mi líbí (moje vydání z roku 1957).
Pan Beutler trval na tom, aby se snímky vyvolávaly lícem dolů podle času. Pro mě to bylo jako zjevení, moje zvětšeniny se rázem zlepšily.
Nečekal bych však, že i dnes někteří laboranti nevyvolávají. To přece přináší jen samé výhody. Srovnejte to se stresem, který jsem měl s černobílými diapozitivy z negativů.
S pozdravem CP