MehmetCati
Ahoj!
Včera jsem pilně vyvolával a s hrůzou jsem zjistil, že jeden z mých filmů má odshora dolů „suchou skvrnu“. :D
Dá se s tím něco udělat?
Touto otázkou se nesnažím zabránit tomu, aby se to příště opakovalo (myslím, že večer bylo prostě ještě příliš teplo. Nesetřel jsem to dostatečně důkladně a voda prostě příliš rychle vyschla. Týká se to stejně jen jednoho filmu z 6 a bylo to poprvé).
Dá se to nějak odstranit?
Jak to teď vypadá s „omezením škod“?
Má někdo nějaký dobrý tip/zkušenost????
Pozdrav
M.C.
CPD
Ahoj Mehmete,
zkus to znovu navlhčit – uvidíš, jestli to vyjde.
K sušení následující: hadici namoč do demineralizované vody, koncentraci povrchově aktivní látky nastav spíše nižší, než uvádí výrobce.
Já stěrku nepoužívám, měl jsem s ní kdysi nepříjemnou zkušenost.
Sušení je nejlepší provádět v koupelně, předtím nech pár minut puštěnou horkou sprchu a už nikdy nebudeš mít problémy s prachem.
A: Filmy napni k sušení diagonálně přes rám dveří nebo podobně. Ten tip mám z jedné knihy, funguje bezchybně, přebytečná voda okamžitě stéká k okraji filmu.
Pozdrav CP
MehmetCati
Ahoj CPD!
Moc děkuji za tvou radu.
Zalévám to ještě jednou.
Obvykle se mi něco takového nestává, respektive se mi to ještě nestalo.
Používám Mirasol (0,5 ml na 1 l) a stírám.
K tomu nepoužívám destilovanou vodu, ale prostě vodu z kohoutku.
Zatím vždy s úspěchem.
S prachem jsem také ještě neměl žádné potíže.
Včera večer jsem byl prostě trochu nedbalý a neotřel to důkladně. Navíc jsem měl v mé „sušárně“ ještě teplo z dne, cca 25 stupňů. Myslím, že voda pak příliš rychle vyschla.
Pojedu z toho jako z jednorázové zkušenosti....
A: Napínat filmy k sušení diagonálně přes rám dveří. Ten tip mám z jedné knihy, funguje to bezchybně, přebytečná voda okamžitě stéká k okraji filmu.
Páni...
Příště to zkusím (i když to nepovažuji za nezbytně nutné, protože to momentálně funguje i tak).
Jen doufám, že na to nezapomenu, až zase vejdu do místnosti..... :D
(člověk se přece ne vždy dívá tak pozorně, kam jde...).
Moc děkuji a
HEITER WEITER
M.C.
Gast
Ahoj!
Pokud ani opakované opláchnutí nepomůže, zkus film namočit do mírně kyselého roztoku (např. voda s kapkou kyseliny octové/zastavovací lázně), aby se skvrny od vápna rozpustily, a poté ho opláchni a vysuš.
Mimochodem, už nějakou dobu nepoužívám žádné smáčedlo (protože všechna, i při nejnižší koncentraci, občas způsobovala skvrny od smáčedla; nejlepší bylo ještě Kodak PhotoFlo, které se ale už téměř nedá sehnat); poslední lázeň u mě je demineralizovaná voda, pak 1 minuta v odstředivce na salát a poté sušení – skvrny od té doby znám jen z doslechu...
CPD
Ahoj Mehmete,
do té místnosti bys stejně neměl během sušení filmu už chodit. :D
S tou vodou je to takhle: Tam, odkud pocházím (jihozápadní Německo), jsme měli tvrdou vápenatou vodu z vesnických studní, hrozný vodní kámen, během studia vodu z Bodamského jezera, to už bylo lepší, teď bydlím v Drážďanech a voda je vlastně neškodná.
I tak zůstávám u destilované vody, která je ve srovnání s dobou před třiceti pěti lety tak levná, že si s tím opravdu nemusíš lámat hlavu.
Začal jsem si sám připravovat tu či onu látku (reverzní vývojky ...) (ale zatím jsem ještě ve fázi experimentování) a tam má ta voda tu výhodu, že se lze obejít bez komplexotvorných činidel, která by jinak byla nutná.
Prostě se pak cítím na bezpečné straně – ať už je to nutné, nebo ne.
Pozdrav CP
MehmetCati
Ahoj!
Tak to to asi zkusím rovnou s trochou kyseliny octové.
Celé to asi udělám v misce, protože už ho mám nakrájený na proužky (ty suché skvrny jsem si všiml až při krájení).
Uvidíme, jak nejlépe ty proužky sušit.
Kyselina citronová by měla taky fungovat, ne?
Prostě jsem nevěděl, že se film po vysušení dá ještě nějak „ošetřit“.
Co se týče vody:
Myslím, že destilovaná H2O je vždy lepší volba. Protože to dosud vždy fungovalo, prostě jsem se nesnažil ji sehnat. Jelikož bydlím na venkově, cesta k benzínce, do lékárny atd. je vždy spojena s výpravou na Mars :D a objednávat ji poštou, stejně jako můj ostatní fotografický materiál, mi přijde nějak hloupé.
Mám tu stejně jen jednoho prodejce fotografického vybavení v okolí....
Jinak se vždy řídím rčením:
never touch a running system
Dokud to funguje s osvědčenou „dvojicí“ Mirasol a stírání.......
do té místnosti bys během sušení filmu stejně neměl vstupovat.
No, tolik místností ale k dispozici nemám.
Většinou vyvolávám dva filmy najednou. Jakmile jsou první dva pověšené, následuje další várka.
To bych pak musel ty dva filmy pověsit v jiné místnosti a tak dále :P
HEITER WEITER
M.C.
cfb_de
Ahoj Mehmete,
to „Vstup zakázán“ zase není až tak přísné. Jenom pořád otevírat a zavírat dveře, to není zrovna cool. Občas tam pověsit nový film by mělo jít (alespoň u mě to funguje).
Ráno před sprchou pak filmy sundat, nastříhat na kousky a zabalit do sáčků (dobře, v tomhle jsem špatný příklad, tady na dveřích pořád visí tři nebo čtyři).
S Romanovým tipem ohledně odstředivky na salát se můžu jen ztotožnit. Brzy mi dojde smáčedlo na sušení barytových filmů. Na filmy už ji nepotřebuju.
S pozdravem,
Franz
MehmetCati
Ahoj!
Jasně, to s těmi „sušárnami“ byl jen malý vtip.
Dveře tam mám stejně vždycky otevřené. Je to taková prádelna v suterénu, hned vedle místnosti, kde zvětšuji.
Nezdá se, že by se tam tam moc prach vířil. Na filmu se mi každopádně ještě nikdy neusadila ani smítka.
Ten tip se salátovou odstředivkou jsem už našel přes vyhledávač kvůli problému se skvrnami od sušení.
To opravdu vyzkouším. Pokud mi to bude vyhovovat, možná už si nekoupím nový Mirasol.
Je vlastně obecně vhodné připravovat fotochemikálie s destilovanou vodou?
Výrobci různých vývojek atd. sice uvádějí, že voda z kohoutku není problém, ale možná...
kdo ví?
HEITER WEITER
M.C.
cfb_de
Ahoj Mehmete,
Odstředivka na salát je super :-) Ještě lepší je ale ten stroj, který máš zřejmě stejně po ruce. Pokud to tvoje pračka umožňuje, nastav ji výhradně na „odstřeďování“ – tam to jde nejlépe. Provleč drát bubnem, navij na něj cívku s filmem, nastav 1400 otáček a hotovo. Film je pak prakticky suchý. Možná ještě nech 30 minut viset. (Moje pitomá nová pračka to bohužel už neumí. Asi to obětovali „energetické třídě“.)
U odstředivky na salát dávej pozor na pár věcí:
- Klikový mechanismus. Uzavřený kvůli nebezpečí oděru. Lanový pohon není vhodný.
- Cívky by se měly vejít. <g>
- Měla by vypadat úplně jinak než všechny ostatní odstředivky na salát, které se jinak v domácnosti používají. A nějak by měla být *zřetelně* označena jako „fotografická součást“.
- Před prvním použitím dejte do myčky nebo dvakrát umyjte. Omyjte povlak.
K destilované vodě: Běžné standardní roztoky připravuji z vody z kohoutku, v průmyslových tekutých produktech je tolik komplexotvorných látek, že teplotní rozsah 3 už nikoho nepřekvapí. Tím ale také vysvětluji svou ochotu po přestěhování do oblasti s „jinou vodou“ znovu otestovat jižní časy. Z tohoto pohledu by se na to destilovaná voda hodila. Jsem ale příliš líný. Většinou si připravím kbelík s požadovanou teplotou a pracuji s ním až po první tři kroky promývání Ilfordem.
Při vlastní přípravě používám destilovanou vodu, protože jako komplexotvornou látku mám pouze „Photocalgon“ a nechci zvlášť kupovat všechny ty ostatní nesmysly, které jsou případně uvedeny v receptech.
S pozdravem,
Franz
Gast
Prostě jsem nevěděl, že se film po zaschnutí dá ještě nějak „upravit“.
Takže to není žádný problém. Starší negativy se někdy znovu namočí a dodatečně ošetří stabilizační lázní (smáčedlo a formalin 1 %).
Ve většině případů lze fotochemikálie připravovat z vodovodní vody. Pouze u velmi tvrdé vody je lepší použít demineralizovanou vodu a poslední lázeň s smáčedlem se u středně tvrdé vody doporučuje provést v demineralizované vodě.
S pozdravem,
Fotohuis RoVo
Robert
MehmetCati
Ahoj Roberte, ahoj Franti,
děkuji vám za další informace.
Ještě jsem se nedostal k opláchnutí filmu. Asi to udělám někdy tento týden a uvidím, jestli to vyjde a jestli se mi podaří odstranit ty skvrny po zaschnutí (resp. tu velkou skvrnu).
Co se týče odstředivky na salát, mám hloupý dotaz:
Není lepší vložit spirály (myslím, že používám dvě, a.) kvůli rovnováze, b.) protože většinou vyvolávám dva filmy najednou) „vertikálně“ (tak, aby horní strana filmu směřovala nahoru a voda byla odstřeďována do stran)?
Jde to, resp. je to stabilní?
Jinak, když jsou spirály položené naplocho, voda by měla ulpívat na vnější straně filmu, ne na vnitřní.
No jo, asi moc „teorie“.
Prostě to zkusím a uvidím...
Jinak
VESELE DÁL
M.C.
Gast
Ano, cívky se vkládají tak, aby voda byla odhazována ven, tedy v podstatě tak, že osa cívky směřuje ke středu odstředivky; dvě se pro vyrovnání nevyváženosti spojí (nejlépe pomocí „osy“ – u mě dlouhé plastové lžíce).
Gast
Ahoj,
dneska ráno jsem si chtěl hned koupit odstředivku na salát: no páni! To jsou ale luxusní modely! Dokonce i elektrické! CP v říši divů!
Myslím si ale, že jsem před pár týdny ve Walmartu viděl nějakou levnou – nemusí to být hned nerezová, ledaže bys používal dětské skleničky a chtěl, aby k sobě všechno ladilo.
Pozdravy, CP
cfb_de
Ahoj CP,
máš na mysli něco takového?
(elektrické)
Nebo tu manuální variantu (vpravo, levná, za 140,-)?
(manuální)
S pozdravem,
Franz
Gast
Ahoj Franti,
ne – tohle ještě předčí to, co jsem viděl dneska ráno! Ale před chvílí jsem se vypravil do sklepa, protože jsem si na něco vzpomněl. A co tam stojí? Odstředivka na prádlo s klikou! Vlastně by ta věc patřila do technického muzea, ale já si ji přivlastním a nejdřív ji pořádně vyčistím.
S pozdravem, CP
CPD
Ahoj Mehmete,
ne je ti v tom oblečení na tvém avataru při programování horko? :D V tomhle vedru ti tam musí být pořádně horko!
S pozdravem CP :P
MehmetCati
Ahoj CP!
Ne, to není oblečení, já takhle vypadám pořád a vlastně se jmenuju Bender.
Obvykle prostě otevřu tu klapku na břiše. Vložím film, přidám vývojku a hotovo.
(Znáš Bendera? Je to postava ze seriálu, co kdysi běžel v televizi a jmenoval se Futurama. Teď už sice televizi nemám, ale pár dílů mám na DVD).
To horko je fakt na prd...
Momentálně musím chemikálie vždycky ochlazovat ve vodní lázni. To je nějak těžší než je ohřívat.
Ale teď vážně, existují fakt „šílené“ odstředivky na salát, jak jsem viděl u Franze.
Ta elektrická věc vypadá úplně stejně jako odstředivka na prádlo mojí babičky.
To bylo ještě v době, kdy už sice byla elektřina, ale pračky ještě neměly odstřeďovací program.
Ta ruční (20 l) se možná vyplatí, když si pořídím přídavnou nádrž Jobo na 10 filmů :D
VESELE DÁL
M.C.
strokjo
Ahoj Mehmete,
bohužel ti už s tímto problémem, který je jistě již vyřešen, nemohu pomoci. Od zveřejnění příspěvku už uplynul celý rok. Doufám ale, že ti tento e-mail přesto dorazí (máš zapnutou funkci „odpovědět“?). Ozvi se mi někdy.
S pozdravem Joerg
strokjo@yahoo.de :ph34r:
piu58
Vždy používám smáčedlo a stěrku. Tu před každým použitím opláchnu téměř vroucí vodou. Díky tomu guma změkne. Nikdy jsem neměl žádné problémy, fólie schnou mnohem rychleji a u mé vody (~15 dH) se nikdy nevyskytují vodní skvrny.