MehmetCati
Ahoj!
Tady je zase jedna otázka pro začátečníky:
Právě jsem vyzkoušel novou vývojku (Amaloco AM74) s filmy Lucky 400 a Tura P 400.
Pro tuto vývojku se doporučuje následující rytmus protřepávání:
Prvních 30 sekund nepřetržitě protřepávat, poté každé 30 sekund dvakrát
Můj milovaný 3sekundový rytmus mi už tak přirostl k srdci, že jsem při výše uvedeném doporučení měl neustále nutkání naklonit láhev jen jednou a „v duchu“ jsem chtěl naklonit už po 3 sekundách.
To mě skoro přivádělo k šílenství.
Filmy potřebovaly dobrých 5 minut, výsledky byly také v pořádku.
Abych se ale příště nestal vrahem koček našich sousedů, ptám se nyní: Kolik minut potřebují filmy při 3sekundovém rytmu?
Pravděpodobně méně než 5 minut.
Existují na něco takového nějaké doporučení?
Vyvolat o 20 % kratší dobu?
Nebo se úplně mýlím?
Může mi někdo pomoct?
Díky předem!
S pozdravem
M.C.
CPD
Ahoj Mehmete,
předpokládám, že existuje dobrý důvod, proč u 3sekundového rytmu nejsou uvedeny žádné časy. Doba vyvolávání by tím byla tak krátká, že by již nebylo možné zaručit reprodukovatelnost výsledků.
Odhaduji, že zkrácení času by bylo někde kolem 30 % – dostaneš se tedy na cca 3,5 minuty. Při této době mají chyby v rytmu nebo dodržování času větší dopad.
Já sám jsem mimochodem s 1minutovým rytmem velmi spokojený – 3sekundový rytmus by mě dohnal k tomu, abych v parku otrávil holuby.
Pozdrav CP
CPD
Ahoj,
udělal jsem tam chybu, protože jsem vycházel z 1minutového Rh. Tvoje 20 % by mělo být spíš správné.
S pozdravem CP
MehmetCati
Ahoj CPD!
Chudáci... ;-))
Ale nějak si prostě nemůžu pomoct.
V technickém listu k AM 74 se uvádí, že je možné použít vývojku 1+19 (já měl 1+7). Tím se prodlouží doby vyvolávání.
Pak bych se dostal k ne tak krátkým časům.
Mohu s čistým svědomím vycházet z tvých 30 %?
Díky a
zdravím
M.C.
MehmetCati
Ještě jednou ahoj, CPD!
Psal jsem rychleji, než jsem četl.
Takže 20 %?
Jen aby to nebyl úplný propadák...
S pozdravem
M.C.
CPD
Ahoj Mehmete,
ne – už jsem se opravil: Tvoje dvacet procent bude asi správnější. Ano, zkus to s vyšším ředěním. Pak se ale zase dostaneš k delším časům, které se od těch při nižším ředění nebudou nijak zvlášť lišit. Jen hádám, nepočítal jsem to.
S pozdravem CP