MehmetCati
Cześć!
Kolejne pytanie początkującego:
Właśnie wypróbowałem nową wywoływaczkę (Amaloco AM74) z filmami Lucky 400 i Tura P 400.
Dla tej wywoływaczki zalecany jest następujący rytm przechylania:
Przez pierwsze 30 sekund przechylać w sposób ciągły, a następnie co 30 sekund 2 razy
Teraz mój ukochany 3-sekundowy rytm tak mi już wszedł w krew, że przy powyższym zaleceniu ciągle miałem ochotę przechylać tylko raz i „w myślach” chciałem to zrobić znowu po 3 sekundach.
To mnie doprowadzało do szału.
Filmy potrzebowały dobre 5 minut, a wyniki też były w porządku.
Aby jednak następnym razem nie stać się zabójcą kotów naszych sąsiadów, zadaję sobie teraz pytanie: ile minut potrzebują filmy przy rytmie 3 sekund?
Prawdopodobnie mniej niż 5 minut.
Czy są jakieś zalecenia w tej sprawie?
Wywoływać o 20% krócej, czy jak?
A może się całkowicie mylę?
Czy ktoś może mi pomóc?
Z góry dziękuję!
Pozdrawiam
M.C.
CPD
Cześć Mehmet,
Zakładam, że istnieje dobry powód, dla którego nie podano czasów dla rytmu 3-sekundowego. Czas wywoływania byłby wtedy tak krótki, że nie można by zagwarantować powtarzalności wyników.
Szacuję, że skrócenie czasu wyniosłoby około 30% – wychodzi więc około 3,5 minuty. Przy takim czasie błędy w rytmie lub dotrzymywaniu czasu mają większy wpływ na wynik.
Ja sam jestem zresztą bardzo zadowolony z rytmu 1-minutowego – rytm 3-sekundowy skłoniłby mnie do otruwania gołębi w parku.
Pozdrawiam, CP
CPD
Cześć,
Popełniłem błąd, bo założyłem, że chodzi o 1 min Rh. Twoje 20% powinno być raczej bliższe prawdy.
Pozdrawiam, CP
MehmetCati
Cześć CPD!
Biedne zwierzęta...... ;-))
Ale jakoś nie mogę się powstrzymać.
W karcie katalogowej AM 74 jest napisane, że można użyć wywoływacza 1+19 (ja miałem 1+7). To wydłuża czas wywoływania.
Wtedy nie wyszłyby mi takie krótkie czasy.
Czy mogę spokojnie przyjąć Twoje 30% za podstawę?
Dzięki i
pozdrawiam
M.C.
MehmetCati
Cześć jeszcze raz, CPD!
Napisałem to szybciej, niż przeczytałem.
Więc 20%?
Tylko żeby nie wyszła z tego totalna porażka...
Pozdrawiam
M.C.
CPD
Cześć Mehmet,
nie – już się poprawiłem: twoje dwadzieścia procent wydaje się bardziej trafne. Tak, spróbuj z większym rozcieńczeniem. Wtedy jednak znów będziesz miał do czynienia z dłuższymi czasami, które nie będą się zbytnio różnić od tych przy mniejszym rozcieńczeniu. Tak przypuszczam, nie sprawdzałem tego dokładnie.
Pozdrawiam, CP