CPD
Ahoj,
včera jsem z negativů formátu 4x5" vyrobil diapozitivy na filmu Ilford Ortho kontaktní metodou.
NEJSOU DOBRÉ!!! Rozhodně nesplňují moje očekávání.
Vyvolával jsem v RODINALu 1:50.
Kontaktoval jsem pod zvětšovacím přístrojem, hlavu úplně nahoře, expoziční časy podle páskové metody, stále ještě trochu příliš krátké, pořídím si šedou filtrační fólii do zásuvky na filtry, přičemž při kontaktování mohu clonu úplně zavřít. Nebo je proti tomu něco?
Tak. Co není dobré? Nedokážu zachytit všechny informace, které jsou na negativech. Pravděpodobně Ortho v RODINALu 1:50 ještě pracuje příliš strmě, možná by bylo vhodné použít jiný roztok. Možná musím také provádět delší expozici a kratší vyvolávání. Prosím o doporučení.
U papírových kontaktů/zvětšenin se vyvolává, u filmu to tak nejde, tzn. je to sice možné, ale... :D Měl jsem, podle starého Beutlerova doporučení, hotový dobrý diapozitiv jako referenci pod červenou lampou.
Problém je v tom, že na rozdíl od zvětšování z papíru musím počítat s další neznámou veličinou, a to dobou vyvolávání (a vhodnou vývojkou). Změním-li dobu vyvolávání, změní se opět i expoziční čas – stejně jako u zónového systému.
Existuje možnost vnést do celého toho testování nějakou systematiku?
S pozdravem CP
MirkoBoeddecker
CP,
právě pro takové účely máme film ADOX Print s polotóny.
Najdeš ho v katalogu na straně 7 a navíc stojí jen zlomek ceny filmu Ilford Ortho.
Tento film můžeš zpracovávat jako fotografický papír.
S pozdravem,
Mirko
PS: Při kontaktním procesu vždy používej jako podklad černý karton, jinak může dojít k prosvětlení.
CPD
Ahoj Mirko,
děkuji za tip. V katalogu se píše, že tento film lze vyvolat jako běžný fotografický papír bez speciálního vývojky. Mám to chápat tak, že se vyvolává pomocí papírové vývojky?
S pozdravem CP
RomanJRohleder
Je možné do toho testování vnést trochu systématického přístupu?
S pozdravem CP
Claus-Petere,
co takhle šedý kalibr? V nouzi ti můžu za úhradu poštovného půjčit jeden ze svých Stoufferů (T2115) nebo ti dát jeden testovací proužek.
Výhoda: kontrast je přímo čitelný, takže potřebné kroky jsou v bezprostředním dosahu.
Roman
CPD
Ahoj Romane,
moc děkuji za tvou nabídku. Šedý kalibr už mám.
Tuto otázku jsem už položil i na fóru o velkoformátové fotografii a myslím, že jsem teď na stopě hlavní příčině: vysoké teploty. Vždy vyvolávám při pokojové teplotě, proto mám po ruce několik kanystrů s vodou. Obvykle kontroluji teplotu teploměrem a podle toho prodlužuji nebo zkracuji expoziční čas. Tentokrát jsem to neudělal, protože jsem vyvolával podle oka. Doba expozice byla velmi krátká. Tak jsem zase experimentoval s expozičním časem a výsledek byl dost zpackaný.
Teď prostě počkám na chladnější noc a zkusím to znovu. I s šedým kalibračním klínem.
Zdravím CP
Gast
Neznám materiál, který používáš, co je vlastně Ilford Ortho? Obvykle se používá film pro kinematografické kopie, který má o něco strmější charakteristiku než běžný film, aby byl diapozitiv zářivý.
Navrhuji, abys si koupil správný pozitivní film, jako je např. Swema MZ-3, to je film, který se používá pro kinokopie, ale je k dostání i ve formátu 13x18.
Pokud takový film nemůžeš sehnat, měl by být k dispozici i od Kodaku, jen se nebude jmenovat MZ-3. Zkus různé doby vyvolávání, dokud nebude kontrast správný, a uprav expozici, nebo zřeď vývojku, pokud je to opravdu tvrdý film (u fotografického filmu možná 50 ml běžného papírového roztoku na litr vody).
Já jsem technický film ORWO exponoval 60 sekund a pak ho tak silně zředil, že jsem ho vyvolával 3 minuty.
Můžeš to zkusit takhle: expozice 8, 16, 32, 64 sekund, pak každý list rozdělit na tři pruhy, jeden vyvolat 2 minuty, další 3 a poslední 4 minuty.
Nebo použít různě zředěné vývojky a jednu dobu.
Oleksander
Gast
Tvůj film musí být asi velmi citlivý, „můj“ MZ 3 má 4–6 GOST, což odpovídá přibližně ASA.
CPD
Ahoj Oleksandere,
Ilford Ortho je ortochromatický, tedy na červenou barvu necitlivý černobílý film, který se dá bez problémů použít i pro snímky pořízené přímo ve fotoaparátu. Není až tak citlivý.
Jak se ukázalo, udělal jsem chybu při zpracování: nedával jsem pozor na teplotu a v posledních dnech bylo opravdu velmi horko. Snímek se proto vyvolal velmi rychle, proto jsem zkrátil expoziční čas.
Teď jsem pracoval s ochlazenou vývojkou a výsledky jsou mnohem lepší, myslím, že to ještě zvládnu. Na fóru Großormatforum mi také doporučili, abych film zkusil vyvolat papírovým vývojkem.
Ale myslím, že teď prostě počkám na pár chladnějších dní. Udržet teplotu při těchto povětrnostních podmínkách alespoň trochu pod kontrolou není vůbec jednoduché.
S pozdravem CP
CPD
Ahoj Oleksandere,
ano, ten film má citlivost 25 ASA. Není to ale žádný problém, stačí uzavřít clonu zvětšovacího přístroje a/nebo vložit do zásuvky na filtry šedý filtr.
S pozdravem
CP