CPD
Witam,
Wczoraj wykonałem diapozytywy na filmie Ilford Ortho z negatywów formatu 4x5" metodą kontaktową.
NIE SĄ DOBRE!!! W każdym razie nie spełniają moich oczekiwań.
Wywoływałem w RODINALu 1:50.
Kontaktowałem pod powiększalnikiem, z głowicą ustawioną maksymalnie w górę, czasy naświetlania według metody pasmowej, wciąż trochę za krótkie, zamierzam zaopatrzyć się w folię z filtrem szarym do szuflady filtrów, przy czym podczas kontaktowania mogę też całkowicie zamknąć przysłonę. Czy jest w tym coś złego?
No więc. Co jest nie tak? Nie udaje mi się oddać wszystkich informacji zawartych na negatywach. Prawdopodobnie Ortho przy RODINALu 1:50 działa jeszcze zbyt ostro, być może należałoby użyć innego roztworu. Być może muszę też naświetlać dłużej i wywoływać krócej. Proszę o porady.
W przypadku kontaktów papierowych/powiększeń można wywoływać, w przypadku filmu nie jest to możliwe, tzn. jest to możliwe, ale... :D Zgodnie ze starą rekomendacją Beutlera, wziąłem gotowy, dobry diapozytyw jako odniesienie pod czerwoną lampę.
Problem polega na tym, że w przeciwieństwie do powiększeń na papierze muszę liczyć się z kolejną niewiadomą – czasem wywoływania (i odpowiednim wywoływaczem). Jeśli zmienię czas wywoływania, zmienia się również czas naświetlania – tak jak w systemie strefowym.
Czy istnieje możliwość wprowadzenia pewnej systematyczności do tych wszystkich testów?
Pozdrawiam, CP
MirkoBoeddecker
CP,
Właśnie z myślą o takich sytuacjach mamy film do odbitek ADOX z półtonami.
Znajdziesz go w katalogu na stronie 7, a do tego kosztuje ułamek ceny filmu Ilford Ortho.
Ten film możesz wywoływać tak samo jak papier fotograficzny.
Pozdrawiam,
Mirko
PS: podczas wywoływania kontaktowego zawsze używaj czarnego kartonu jako podkładu, w przeciwnym razie mogą pojawić się prześwietlenia.
CPD
Cześć Mirko,
dzięki za wskazówkę. W katalogu jest napisane, że film do druku można wywoływać jak zwykły papier fotograficzny, bez specjalnego wywoływacza. Czy mam to rozumieć, że wywołuje się go za pomocą wywoływacza do papieru?
Pozdrawiam, CP
RomanJRohleder
Czy da się jakoś uporządkować te wszystkie testy?
Pozdrawiam, CP
Claus-Peter,
co powiesz na skalę szarości? W razie potrzeby mogę pożyczyć ci jeden z moich Stoufferów (T2115) za zwrot kosztów przesyłki lub przekazać ci pasek Sensit.
Zaleta: kontrast jest odczytywany bezpośrednio, a niezbędne kroki są w ten sposób w zasięgu ręki.
Roman
CPD
Cześć Roman,
bardzo dziękuję za Twoją ofertę. Klucz do odcieni szarości już mam.
Zadałem to pytanie również na forum poświęconym formatom wielkoformatowym i wydaje mi się, że udało mi się zidentyfikować główną przyczynę problemu: wysokie temperatury. Zawsze wywołuję w temperaturze pokojowej, dlatego mam pod ręką kilka kanistrów z wodą. Zazwyczaj sprawdzam temperaturę termometrem, a następnie wydłużam lub skracam czas naświetlania. Tym razem tego nie zrobiłem, ponieważ wywoływałem na oko. Czas naświetlania był bardzo krótki. Zmieniłem więc ponownie czas naświetlania, ale efekt był dość nieudany.
Poczekam teraz na chłodniejszą noc i spróbuję jeszcze raz. Również z kluczem szarości.
Pozdrawiam, CP
Gast
Nie znam materiału, którego używasz, ale czym właściwie jest Ilford Ortho? Zazwyczaj stosuje się film pozytywowy do kinematografii, który działa nieco ostrzej niż zwykły film, dzięki czemu slajd wychodzi znakomicie.
Proponuję więc kupić prawdziwy film pozytywowy, np. Swema MZ-3, to jest film używany do kopii kinowych, ale jest on dostępny również w formacie 13x18.
Jeśli nie możesz dostać takiego filmu, to powinien być też dostępny od Kodaka, tylko nie nazywa się wtedy MZ-3. W takim razie wypróbuj różne czasy wywoływania, aż kontrast będzie odpowiedni, i dostosuj czas naświetlania, albo rozcieńcz wywoływacz, jeśli to naprawdę twardy film (w przypadku filmu fotograficznego może 50 ml zwykłego roztworu do papieru na litr wody).
Ja przeprowadziłem naświetlanie filmu technicznego ORWO przez 60 sekund, a potem wywołałem go w mocno rozcieńczonym roztworze przez 3 minuty.
Możesz zrobić tak: przeprowadź naświetlanie przez 8, 16, 32, 64 sekundy, a potem każdy arkusz podziel na trzy paski i wywołuj jeden przez 2, następny przez 3, a ostatni przez 4 minuty.
Albo użyj wywoływaczy o różnym stopniu rozcieńczenia i jednego czasu.
Oleksander
Gast
Twój film musi być chyba bardzo czuły, „mój” MZ 3 ma czułość 4–6 GOST, czyli mniej więcej ASA.
CPD
Cześć Oleksander,
Ilford Ortho to ortochromatyczna, czyli czuła na czerwony kolor, czarno-biała klisza, którą można z powodzeniem stosować również do fotografowania w aparacie. Nie ma aż tak stromej krzywej czułości.
Okazało się, że popełniłem błąd podczas obróbki: nie zwróciłem uwagi na temperaturę, a w ostatnich dniach było bardzo gorąco. Obraz pojawił się więc bardzo szybko, dlatego skróciłem czas naświetlania.
Teraz pracowałem z schłodzonym wywoływaczem, wyniki są o wiele lepsze, myślę, że dam sobie z tym radę. Na forum poświęconym wielkoformatowi polecono mi również wypróbowanie wywoływacza do papieru.
Myślę jednak, że po prostu poczekam na kilka chłodniejszych dni. Utrzymanie temperatury pod kontrolą w tych warunkach pogodowych nie jest wcale łatwe.
Pozdrawiam, CP
CPD
Cześć Oleksander,
tak, taśma ma czułość 25 ASA. Nie stanowi to jednak problemu, jeśli przymknie się przysłonę powiększalnika i/lub włoży filtr szary do szuflady na filtry.
Pozdrawiam
CP