FrankJBeckmann
Cześć,
dzisiaj dotarła moja nowa lampa AP z czerwonym światłem. Zawiesiłem ją na ścianie około 1,2 m nad moim stanowiskiem pracy. Potem przyszedł czas na test z zasłoną: przeprowadziłem naświetlanie przez sekundę arkuszu Fomaspeed Variant III o wymiarach 10 x 15 cm (co daje jasnoszary odcień), a następnie położyłem na nim kilka przedmiotów. Po sześciu minutach wywołałem arkusz. Wynik był rozczarowujący, przedmioty były wyraźnie widoczne. Następnie zawiesiłem lampę na przeciwległej ścianie mojej szafki Duka, teraz znajduje się ona prawie 2 m od stanowiska pracy i nadal powoduje zamglenie. Zgodnie z informacją na opakowaniu żarówka ma moc 10 W. Czy są dostępne słabsze żarówki do tej lampy?
Pozdrawiam
Frank
cfb_de
Cześć Frank,
Nie wiem. Ale coraz bardziej cieszę się, że nie daję się wciągnąć w ten szum wokół najnowocześniejszego oświetlenia Duka i nadal używam mojej starożytnej blaszanej miski z lat 50. z logo Agfa. Od soboty będzie w niej zamontowany reflektor LED Conrad 220 V, a dzięki filtrowi przed nim nadal będzie działać. Ale nie będzie już pobierać 25 W z gniazdka i co pół roku, w środku sesji w Duka, domagać się nowej żarówki.
Kupiłem go w sklepie z artykułami elektrycznymi za niecałe 5 marek.
Czy ktoś jeszcze potrzebuje dołączonego wówczas żółto-zielonego filtra? Leży tu nadal i nie był używany od momentu zakupu (jest więc praktycznie o pięć lat młodszy niż czas, jaki upłynął od produkcji do dzisiaj :-)
Pozdrawiam serdecznie,
Franz