Gast
Jakiś czas temu kupiłem w Państwa sklepie papier barytowy o stałej gradacji w ciepłej tonacji; wtedy powiedziano mi, że pochodzi on od firmy Forte, a teraz, jak słyszałem, ma być w ofercie papier Efke.
Dlatego ostatni zapas papieru Wephota Universal BB (wtedy jeszcze Forte) zamówiłem u znajomego, a teraz, z powodu upadłości firmy Forte, zamiast niego mają być pakowane papiery Slawitsch lub Azomures.
Czy mogliby Państwo mi ewentualnie powiedzieć, czy zamierzają Państwo utrzymać papier Efke Warmton w asortymencie przez dłuższy czas, abym mógł się na to przygotować, ponieważ nie chcę za każdym razem zmieniać rodzaju papieru.
Ponieważ Państwa opakowania są moim zdaniem wygodniejsze w użyciu niż te firmy Wephota, wolałbym ponownie dokonać zakupu właśnie u Państwa.
E. Kuhn
Gast
... to chyba tylko pomysł na wypadek, gdyby Forte zamknęło działalność, ale po co mieliby się przenosić? To pewnie znowu tylko plotki.
FrankJBeckmann
Cześć,
Wephota nadal zaopatruje się w papiery o ciepłej tonacji w firmie Forte. Ponieważ Forte przez pewien czas nie było w stanie realizować dostaw, do asortymentu dodano dodatkowo papiery o ciepłej tonacji firmy Foma. Zmiana dotyczyła papieru BB, który jednak nie należy do papierów o ciepłej tonacji. Ten papier znów pochodzi teraz od Fotokemiki. Jeśli się nie mylę, podobny papier znajduje się również w ofercie firmy Impex.
Do widzenia
Frank
Gast
Frank,
może ktoś powinien po prostu zapytać w Wephota; do tej pory zawsze myślałem, że „Universal BB” o ciepłej tonacji (BB = Baryt brilliant) odpowiada „Forte Fortezo”. Czy to możliwe, że mylisz to z „Universal B” o zimnej tonacji, czyli Bromofortem?
Ale szczerze mówiąc, nie ma dla mnie znaczenia, czy ma tam być Slavich czy Azomures, bo nie używam papieru multigrade, jeśli to się sprawdza. Poza tym i tak chciałem przejść na Classic Arts, bo Efke z tą grubą emulsją na pewno dobrze nadaje się do wysokiego połysku.
Nie wyglądałoby to jednak dobrze dla Forte, gdyby już w Wephota przeszli na coś innego.
Ale czy Mirko nie mówił ostatnio o Azomures, że nie produkują już materiałów fotograficznych, kiedy wymieniłem tę firmę jako dostawcę papieru, więc to nie może być prawda.
A może chodzi o Fohar w Bułgarii, można to pomylić z Rumunią. Znajomy z Krymu lubi papier Fohar i sądząc po jego zdjęciach, słusznie, ktoś powinien go importować.
Zobaczymy
Roland
FrankJBeckmann
Cześć,
Masz rację, pomyliłem Universal BB z Universal B.
Pa
Frank
MirkoBoeddecker
Erhard,
Mamy na stanie dwa rodzaje papieru o stałej gradacji i są one dostępne do wysyłki.
Oba znajdują się w katalogu.
Jeden z nich jest identyczny z modelem Classic Museum i nazywa się teraz po prostu ADOX, ponieważ wszystkie produkty noszą nazwę ADOX; drugi jest nowością.
Kto powiedział, że nie będzie już Classic Museum?
A może tylko jeden konkretny rozmiar był niedostępny? Niestety tak już będzie. Papiery o stałej gradacji nie cieszą się już popularnością, a my dysponujemy ograniczonym kapitałem i powierzchnią magazynową. Nie jesteśmy w stanie zapewnić ciągłej dostawy papierów o stałej gradacji.
Pozdrawiam,
Mirko
Gast
Mirko,
albo jestem ślepy, albo mój katalog (pobierany w 2005 r.) jest nieaktualny, ale nic tam nie ma.
Roland
MirkoBoeddecker
Ale przecież są obok siebie.
Museum na stronie 53, a Classic Arts na stronie 52.
Już od dawna – są też w katalogu drukowanym.
Który link klikasz?
Gast
Mirko,
Katalog mam na komputerze od dwóch, trzech miesięcy, ale brakuje w nim strony 45 z sekcją „Classic Arts” oraz sekcji „Muzeum”.
W takim razie ten katalog chyba już trafił do lamusa.
Roland
MirkoBoeddecker
Tak – trzeba odświeżyć stronę.
Forte dostarczyło towar około 8 tygodni temu.
Ponieważ z tymi stałymi stopniami zawsze są pewne problemy, nie chciałem umieszczać w katalogu produktów, co do których nikt nie wiedział, czy i kiedy dotrą...
Dlatego przez jakiś czas nic tam nie było.
Ale teraz już jest ;)
Gast
Bardzo dziękuję,
w takim razie problem jest całkowicie rozwiązany, skoro mam nawet do wyboru dwa rodzaje.
E. Kuhn
Gast
Jeszcze jedna informacja uzupełniająca na temat Azomures: otrzymałem od rumuńskiego kolegi fotografa potwierdzenie, że Azomures nie produkuje już żadnych produktów fotograficznych (tylko inne chemikalia).