Gast
Witam wszystkich użytkowników forum!
Chciałbym – choć tylko sporadycznie – korzystać z lampy błyskowej w moim aparacie P 67II, ale wolałbym zaoszczędzić na kosztach zakupu – co prawda bardzo ładnego – drewnianego uchwytu.
Mam już adapter do gorącej stopki (z gwintem statywowym) i odpowiedni 5-pinowy kabel. Teraz szukam niedrogiego rozwiązania do zamocowania lampy błyskowej; myślałem o takiej szynie, która mocuje się do gwintu statywowego aparatu, ale potem biegnie pod kątem prostym w górę obok aparatu, aby utrzymać lampę błyskową na wysokości obiektywu lub powyżej niego.
(Rozwiązanie „lampa na statywie” oczywiście się sprawdza, ale wymaga drugiego statywu, co w plenerze oznacza (jeszcze) większy ciężar).
Czy ktoś z Was zna jakieś rozwiązanie lub odpowiedni element z katalogu?
A może ktoś ma zbędny drewniany uchwyt i chce się go pozbyć?
Z góry dziękuję za odpowiedzi!
Pozdrawiam serdecznie!
Johannes
Urnes
Cześć Johannes,
zazwyczaj takie szyny do lamp błyskowych można znaleźć na wyprzedażach w sklepach z używanym sprzętem fotograficznym. Nowe części są dostępne w ofercie firmy Hama i można je znaleźć w dobrze zaopatrzonych sklepach fotograficznych. Albo na giełdach fotograficznych lub na pchlim targu. Jeśli nic nie znajdziesz, po prostu wyślij mi e-mail, a sprawdzę, czy nie mam jeszcze jakiejś sztuki.
Pozdrawiam, Sven.
PS. Duże lampy błyskowe Metz mają zresztą już wbudowane szyny. Mniejsze można zamontować na tzw. uchwytach Power-Grips. To również eleganckie rozwiązanie.
Gast
Cześć Sven,
bardzo dziękuję za odpowiedź i ofertę!
Może wyślesz mi e-mail, żebyśmy mogli załatwić to poza forum (oczywiście chętnie pokryję koszty przesyłki!).
Pozdrawiam serdecznie!
Johannes
jvr@gmx.at