Gast
Dobrý den,
jsem rád, že toto fórum existuje. Po mnoha letech se opět vracím k černobílé fotolaboratoři. Chtěl bych pracovat s přístrojem Opemus 6, který patří mé ženě. Chybí mi k němu návod k použití. Je k dispozici na internetu ve formátu PDF?
Jelikož bych chtěl zpracovávat střední formát a malý formát, zajímalo by mě, zda pro Opemus 6 existují různé kondenzátory. Pokud ano, jak poznám kondenzátor pro malý formát a pro střední formát?
Kdo mi může pomoci?
S pozdravem
Uwe
cfb_de
Ahoj Uwe,
k čemu ten návod k použití? Zvedání a spouštění sloupu je intuitivní, stejně jako zaostřovač a červený filtr. Jako žárovku stačí 75 nebo 150 a hotovo. Zapomněl jsem na nějaký ovládací prvek kondenzorového Opemu? Ano. Scheimpflug, pokud to umí.
Objektiv pro KB: 50 mm, tubus směřující „do zvětšovacího přístroje“, pro MF 80 mm s „tubusem směřujícím ven“. To je vše. Scheimpflugova korekce je v mnoha fotografických knihách popsána lépe než v návodu, stejně tak zacházení s multigradovými filtry. Tip: Zásuvka na filtry se mi tam nikdy moc nelíbila, vyndal jsem červený filtr a filtry jsem tam položil.
Na modelu 6 není moc co seřizovat a v návodu to ani není vysvětleno. Pokud vím, neexistují různé kondenzory, u mého modelu 5 byl ten s MF kondenzorem a 75mm žárovkou pro MF už tak trochu příliš světlý a pro KB pak dobře použitelný. Pouze pro barevné hlavy existují různé směšovací boxy, ale tam stačí i box 6x6 pro KB.
Máte ještě nějaké otázky? Zeptejte se zde, rychleji odpověď nedostanete.
S pozdravem,
Franz (na cestách s Durst M605/barevnou hlavou a kondenzorovou Opemus-5/černobílou + barevnou hlavou)
Gast
Ahoj Franti,
děkuji za tvou podrobnou a rychlou odpověď. Tohle fórum je super :-).
Pod pojmem „tubus“ se jistě myslí ta mírně vyklenutá „deska objektivu“. Je to tak? Pokud ano, mám tím vyřešeny své otázky ohledně kondenzoru a optiky. Díky za tip s zásuvkou na filtry.
S pozdravem Uwe
cfb_de
Ahoj Uwe,
ano. „Tubus“ = „deska objektivu“.
Přeji příjemnou zábavu
Franz