Gast
Witam,
cieszę się, że istnieje to forum. Po wielu latach ponownie zajmuję się ciemnią. Chciałbym pracować na aparacie Opemus 6 mojej żony. Brakuje mi instrukcji obsługi tego urządzenia. Czy jest ona dostępna w sieci w formacie PDF?
Ponieważ chcę przetwarzać zdjęcia średnioformatowe i małego formatu, interesuje mnie, czy istnieją różne kondensatory do Opemus 6. Jeśli tak, to po czym rozpoznam kondensator do małego formatu lub średniego formatu?
Kto może mi pomóc?
Pozdrawiam
Uwe
cfb_de
Cześć Uwe,
Po co instrukcja obsługi? Regulacja wysokości na kolumnie jest intuicyjna, podobnie jak regulacja ostrości i filtr czerwony. Jako lampę wystarczy 75-kątowa lub 150-kątowa i gotowe. Czy pominąłem jakiś element sterujący w obiektywie kondensacyjnym Opemus? Tak. Scheimpflug, o ile to możliwe.
Obiektyw do formatu KB: 50 mm, tubus skierowany „do powiększalnika”, dla MF 80 mm z „tubusem skierowanym na zewnątrz”. To wszystko. Korekcja Scheimpfluga jest lepiej opisana w wielu książkach fotograficznych niż w instrukcji, podobnie jak obsługa filtrów multigrade. Wskazówka: szuflada na filtry nigdy mi się tam nie podobała, wyjąłem filtr czerwony i położyłem na nim filtry.
W modelu 6 nie ma zbyt wiele do regulacji, a instrukcja tego nie wyjaśnia. O ile mi wiadomo, nie ma różnych kondensorów; w moim modelu 5 ten z kondensorem MF i żarówką 75 mm był dla mnie już zbyt jasny do MF, ale dobrze nadawał się do KB. Tylko dla głowic kolorowych są różne skrzynki mieszające, ale skrzynka 6x6 sprawdza się również dla KB.
Masz jeszcze pytania? Zadaj je tutaj, szybciej nie otrzymasz odpowiedzi.
Pozdrawiam serdecznie,
Franz (w trasie z Durst M605/głowicą kolorową i kondensorem Opemus-5/czarno-białą + głowicą kolorową)
Gast
Cześć Franz,
dziękuję za wyczerpującą i szybką odpowiedź. Świetne to forum :-).
Przez „tubus” na pewno rozumiesz tę lekko wypukłą „płytkę obiektywu”. Prawda? Jeśli tak, to mam już odpowiedzi na pytania dotyczące kondensora i optyki. Dzięki za wskazówkę dotyczącą szuflady na filtry.
Pozdrawiam, Uwe
cfb_de
Cześć Uwe,
tak. „Tubus” to „płytka obiektywu”.
Miłej zabawy
Franz