Gast
Rád bych začal pracovat se středním formátem a hledám k tomu fotoaparát.
Co si v této souvislosti mám myslet o modelu Kiev 88?
Existují snad nějaké jiné alternativy?
Chci fotit pouze černobíle.
Za stručnou radu bych byl velmi vděčný!
S pozdravem Phil
CPD
Ahoj Phile,
nejdřív bych se tě rád na něco zeptal:
- Potřebuješ výměnné objektivy?
- Musí to být nutně zrcadlovka, nebo by ti stačil i fotoaparát s hledáčkem?
Sleduj aukce na eBayi. Momentálně se tam prodávají dokonce i Hasselblady za pakatel – a nemusí to být zrovna Hasselblad.
S pozdravem CP
Gast
Zrcadlovka by byla fajn, ale nemusí to být nutně model s vyměnitelnými objektivy.
Na eBayi jsem si už prohlížel různé modely Hasselblad, které jsou ve srovnání s ostatními opravdu velmi levné. Nakonec ale mám k dispozici jen studentský rozpočet, což je ostatně dáno tím, že jsem student.
Po Hasselbladech jsem narazil na ruské „kolegy“ a ptám se, proč jsou asi o tolik levnější než ty pravé?
Jsou na nich nějaké zjevné výrobní vady nebo podobné věci?
Pokud ne, byl by to přece fotoaparát, který by byl docela ideální, protože je to zrcadlovka, která je navíc velmi flexibilní v ohniskové vzdálenosti.
Zdravím Phil
CPD
Ahoj Phile,
předpokládám, že ohledně fotoaparátu Kiev dostaneš na tomto fóru ještě další fundované odpovědi. Já sám jsem žádný v ruce ještě nedržel.
Dvojité a skládací fotoaparáty se dají sehnat relativně levně. Samozřejmě pak nebudeš mít výměnné objektivy (kromě dvojitého Mamiya). Pokud chceš fotit jen černobílě, není ani povrchová úprava objektivů takovým problémem. Já sám v GF občas používám skla úctyhodného stáří – podle mého názoru s dobrým výsledkem.
Pozdrav CP
Gast
Ahoj!
Můžu mluvit jen za sebe... Jsem taky student a (vždycky) na mizině... Rozhodl jsem se pro Mamiya C220 TLR...Mám ji sice ještě krátce, ale zatím si nemůžu vůbec stěžovat... už první zkušební snímky mě ohromily, a to jen co se týče rozlišení... navíc má výměnné objektivy a je to celé levné (makro téměř nedělám, takže mi ani nevadí paralaxová chyba)...
celkově mě celá středoformátová výbava (C220, Lunasix 3, expozimetr a Durst M370 s rozšířením na 6x6) stála asi 170 eur (včetně poštovného)... myslím, že tam se toho moc pokazit nedá :-)
u těch ruských věcí by se asi mělo být opatrnější...také jsem se na to ptal a je to ruská ruleta, jestli dostanete něco dobrého, nebo ne....
zdravím
stefan
Gast
Ahoj!
Od neupravovaného modelu Kiev 88 bych se rozhodně držel dál, je to prostě příliš riskantní; model upravený firmami Arax, Wiese nebo Hartblei je zase tak drahý, že za ty peníze si pořídíš i něco jiného.
Píšeš, že chceš fotit jen černobíle – výměnné zásobníky by tedy vůbec nebyly nutné, vhodný by byl Kiev 60 (mnohem spolehlivější než 88) nebo Pentacon Six TL, na které se hodí i dobré a levné objektivy Carl Zeiss Jena (Flektogon, Biometar, Sonnar).
Další dostupnější alternativy by byly např. dvouoké fotoaparáty Mamiya C220 / C330 s výměnnými objektivy; modely Bronica SQ se také dají sehnat relativně levně. Rovněž velmi levné, ale „jen“ ve formátu 6x4,5 místo 6x6 cm: modely Mamiya 645.
Samozřejmě jsou k dostání Hasselblady 500 s objektivem 80 relativně levně – ale další objektivy už jsou drahé, a pokud si je nemůžeš dovolit, vyjdeš mnohem lépe například s Rolleiflexem (lehčí, jednodušší na ovládání a levnější).
Jaký druh fotek vlastně chceš fotit? Pokud nechceš fotit výslovně architekturu a krajinu, kde se širokoúhlému objektivu dá jen těžko vyhnout, možná ti bude stačit TLR (může to být Rolleiflex, ale stejně tak i levnější „cord“, YashicaMat nebo Flexaret); TLR jsou ideální pro rychlé a jednoduché fotografování na cestách bez velké námahy, ale přesto s maximální kvalitou – vlastně by ho měl mít každý fotograf... :blink:
Roman
Gast
Pokud si chceš být jistý, že fotky budou opravdu dobré, nebudou se překrývat nebo jinak zkažené kvůli poruše fotoaparátu, rozhodně bych přešel na nějakou kvalitní západní značku a klidně si připlatil o 30 % víc. Kiew je tak strašně špatně zpracovaný a přinese ti jen samé problémy!!! Pentacon Six má extrémní problémy s posunem filmu. Hasselblad 500c/m nebo Mamiya jsou jen o něco dražší, ale zato spolehlivé. Za dob východního bloku určitě nebylo všechno špatné, ale fotoaparáty umět vyrobit neuměli! Promiň.
Gast
Ahoj Phile, rozhodnutí pro model Kiev-88 by mělo být výsledkem pečlivého zvážení nejrůznějších kritérií – rád bych se zde podělil jen o několik málo, ale užitečných zkušeností:
hlavním důvodem pro přechod na střední formát je prostě podstatně lepší technický potenciál filmového materiálu ve srovnání s malým formátem – výhoda formátu se však projeví pouze tehdy, pokud ji fotoaparát MAXIMÁLNĚ PODPORUJE. Právě v tom spočívá slabina modelu Kiev-88, který v běžném sériovém provedení patří k typu známých „banánových produktů“ (zraje u zákazníka...) a leží daleko za tolerancemi nastavení přípustnými pro střední formát. To se týká zejména štěrbinové závěrky (šířka štěrbiny při krátkých časech závěrky není konstantní, což vede k výrazným obrazovým chybám [„banding“]), problémy s přítlačnou deskou filmu vedou k nepřesnostem v poloze filmu (neostrost), špatné lícování zásobníku a těla fotoaparátu má za následek obávaný vnik světla – přičemž popsané případy odchylek představují pouze nejčastější problémové oblasti, které mají přímý vliv na obraz.
Dobrý Kiev-88 je odborně ošetřený, optimálně seřízený exemplář, který je v rukou znalce schopen fotografických špičkových výkonů (objektivy!) a navíc je ergonomický (velikost!) a přináší také spoustu zábavy – tento Kiev-88 má však kromě své hodnoty také odpovídající, přiměřenou cenu.
S pozdravem
KievUser
Gast
Kiev je tak strašně špatně zpracovaný, že ti bude dělat samé problémy!!!
...to možná platí pro neupravený K88, ale rozhodně ne pro K60 (ten je z mechanického hlediska tak jednoduchý a robustní, že se téměř nic nemůže pokazit – a pokud se něco rozladí, dokážou to bez problémů opravit i lidé s dvěma levými rukama a starým kapesním nožem.
K P6 a překrývání filmu: vlastně by už měla být všeobecně známá 100% spolehlivá metoda, jak se tomu vyhnout, ale zjevně se stále najdou nezasvěcení – takže tady to ještě jednou:
http://www.baierfoto.de/Transport.html
Je však pravda, že za relativně příznivé ceny se dají sehnat i západní středoformátové fotoaparáty (např. od Mamiya, jen ne v formátu 6x6, a Bronicy prý také nejsou úplně spolehlivé – přičemž zde výslovně nemluvím z vlastní zkušenosti!). Fotoaparát z východního bloku dává smysl pouze v případě, že máte VELMI omezený rozpočet (studenti...), ale zároveň potřebujete výměnné objektivy – za to musíte akceptovat určitá omezení, pokud jde o pohodlí při ovládání a především hmotnost, ale s trochou předběžných informací zde získáte zcela spolehlivé fotoaparáty vhodné pro každodenní použití, které lze vybavit dobrými objektivy. Pro někoho prostě hraje roli, zda za sadu fotoaparátu a širokoúhlého, standardního a teleobjektivu utratí 350 až 400 eur (např. Pentacon Six s CZJ 50/80/180 mm), nebo 600 až 700 (Mamiya 645 s 45/80/150).
Roman
Gast
PS: Ty překlepy v mém posledním příspěvku jsou zdarma! :blink:
Gast
...a ještě pár nnnnnnnnnnnnn do zásoby – ta hrozná levná klávesnice – a to ani není z bývalého SSSR...
Gast
Nejprve vám moc děkuji za vaše četné příspěvky! To je od vás moc milé!
Právě jsem si prohlédl modely Mamiya c220 a c330, které se mi opravdu líbí a dokonce se vejdou do mého rozpočtu.
Navíc se jedná o kompaktní TLR fotoaparáty, které mají výhody popsané Romanem, pokud jde o snadnou manipulaci, ale přesto umožňují výměnu objektivů.
Chtěl bych s tímto fotoaparátem fotit i krajiny, ale vzhledem k nabídce objektivů by to neměl být žádný problém.
Asi se vydám na „lov“ na eBay...
Moc děkuji,
S pozdravem Philipp
Gast
Ahoj,
vy si ty foťáky před koupí vůbec nevyzkoušíte?
Když v Kiewu 88 vyfotíte jeden film na jeden zásobník, hned víte, jestli je to dobrý foťák. Mimochodem, jako Ukrajinec si to můžu dovolit říct – ten foťák pochází z Ukrajiny, ne z Ruska.
Myslím si, že z těch dvou je Zenith 80 lepší kopií Hasselbladu.
Ale pokud má být teď Mamiya, nemusím přetěžovat svou němčinu detaily.
Oleksander
Gast
Jejda, promiň, to jsi trochu špatně pochopil...
Fotoaparáty C-Mamiya jsou univerzální zrcadlovky, protože k nim existují výměnné objektivy, různé hledáčky, výměnné matnice atd. – ale zrovna kompaktní a praktické nejsou (sám mám C220, která není o moc lehčí než Kiev 60).
Kompaktními a praktickými TLR jsem vlastně myslel jen ty s pevným objektivem – Rolleiflex a -cord, YashicaMat atd. – samozřejmě s nimi lze fotit i krajiny, ale je to trochu omezené kvůli chybějící možnosti širokoúhlého záběru.
Proto ti nechci odradit od Mamiya C220/C330 – právě pro krajinu, kde stejně pracuješ se stativem, je vlastně docela vhodná (jen ne jako fotoaparát, který máš „vždy po ruce“ pro spontánní streetové fotky – pro tento účel jsem myslel na ty ostatní TLR). Měl by sis však uvědomit, že nejširší širokoúhlý objektiv pro Mamiyu je 55 mm (což odpovídá u KB asi 30 až 35 mm), který navíc není příliš často k sehnání a většinou se prodává za minimálně 200–300 eur.
Gast
Ahoj Phile,
od neupraveného modelu Kiev 88 bych ti raději odradil. Měl jsem pravidelně potíže s překrývajícími se zornými poli u všech čtyř zásobníků, které jsem použil. Jestli jsou „optimalizované“ zásobníky, např. od Brennera, k něčemu dobré, to nevím. Samozřejmě bylo super mít pro každou kontrastní situaci film s jinou expozicí v dalším zásobníku. Chyběla mi aretace zrcátka a Kiev je při spouštění docela hlučný. Každopádně jsem přešel na Mam. C330, před 12 lety nový. Dnes je z druhé ruky ještě levnější, studenti fotografie se svých C330 zbavují, když dokončí studium. Pokud se nechceš specializovat na makro a můžeš se obejít bez výměnných zásobníků, doporučuji ti ho. Na objektivy si nikdo nemůže stěžovat, zatím jsem neměl žádný případ opravy.
Měj se fajn, Ugo
Gast
Ahoj,
musím se k tomu rozhodně přidat. V roce 1992 jsem si z první výplaty jako civilní služba koupil Kiev 88. Samozřejmě tu sadu, jako asi většina lidí. Od té doby jsem si pořídil téměř celou řadu objektivů. Mohu říci, že za rok vyfotím asi 30 filmů, momentálně je to o něco méně kvůli nedostatku času. Vědom si „problémů s kvalitou“, pořídil jsem si druhý fotoaparát, abych nebyl v koncích, kdyby se něco pokazilo. No, co mám říct... Můj Kiev byl mezitím na dalekém severu, v marocké poušti, jordánské poušti a nyní v Saúdské Arábii. Vždy asi 10 filmů. Pro srovnání mám vždy s sebou Leicu R7 ve formátu KB a fotografuji výhradně kromě černobílých filmů také diafilmy (s poměrně malou tolerancí expozice). můžu jen říct, že druhé pouzdro mi leží doma. fotoaparát nikdy nedělal problémy a kromě vlastní hlouposti, chyb v měření, špatného filmu ve špatném zásobníku atd. nikdy nedošlo k žádným poruchám. rozestupy snímků nejsou stejné, to je pravda, u starých filmů Orwo asi ano. je mi jasné, že existují i kusy, které nikdy nefungovaly. je to jen moje zkušenost s modelem 88.
zdravím
marwan
Gast
P.S.: Když mluvím o nerovnoměrných rozestupech snímků, mám na mysli takové, které jsou přijatelné a které lze bez problémů zarámovat; u Leicy lze tyto rozestupy použít jako měrnou jednotku.
S pozdravem
Marwan
Gast
@roman: To je pravda... ten 55mm objektiv se bohužel nedá tak snadno sehnat. A ještě bych dodal, že u modelu C220 nejsou k dispozici výměnné matnice... i když zřejmě lze bez problémů namontovat matnice z modelu C330 (člověk se do toho prostě musí odvážit a po výměně ještě zkontrolovat zaostření... ale to zase není taková tragédie)...
Co se týče hmotnosti, tak mě to vlastně moc neodrazuje... Jistě, je těžší a větší než můj Canon A-1... ale o moc těžší než můj T90 zase není... V tašce se dá bez problémů nosit s sebou...
Urnes
Ahoj,
také jsem dlouho přemýšlel, než jsem se rozhodl, a teď si svůj C 33 už nedokážu představit, že bych ho neměl. I když je samozřejmě trochu neforemný, dá se s ním dobře manipulovat i bez stativu. Největší výhodou je podle mě to, že díky zaostřování pomocí měchu se s tímto přístrojem dostanu až do makro oblasti, což jinak nabízejí jen dražší fotoaparáty. Co se týče servisu, není u Mamiya v Mnichově žádný problém nechat vyměnit těsnění nebo sehnat novou přítlačnou pružinu. Kromě toho jsou objektivy téměř bezchybné, i když nejširší ohnisko je pouze 55 mm, nahoru se dostanete přece jen na 250 mm. Takže si myslím, že za své peníze dostanete opravdu hodně. Za to se rád vzdám zásobníků nebo zrcadlových závěrek.
S pozdravem Sven.
Gast
Nejprve ještě jednou děkuji za četné odpovědi! Hodně mi to pomohlo.
Fotoaparáty TLR mě sice vždycky fascinovaly, ale vždycky jsem si myslel, že jsou omezené pouze na jednu ohniskovou vzdálenost.
Mamiya C330 by se mi moc líbila. Alternativně se dá sehnat i Mamiya 645, která je v závislosti na provedení, modelu a stáří někdy k dostání za docela příznivou cenu.
Ví někdo, jestli je 298 EUR za C330 (professional) s 135 mm (f4.5) moc? Fotoaparát je prý velmi dobře udržovaný a technicky v pořádku. Alespoň na fotkách vypadá opravdu ještě velmi dobře.
Jsou u C330/M645 nějaké slabiny, na které by se mělo dávat pozor?
Zdravím Phil