Gast
Vážení členové fóra,
na trhu je tolik různých filmů, fotografických papírů a chemikálií od různých značek, levných i drahých, a proto by mě zajímalo, zda je možné je všechny považovat za rovnocenné, nebo zda jsou některé z nich obecně tak nekvalitní, že byste od nich raději odrazovali?
Jelikož s vyvoláváním černobílých snímků teprve začínám, nechci o tuto radost hned přijít jen proto, že jsem ušetřil na nesprávném místě.
Stačí, když budu vědět, čemu se raději vyhnout, nebo co je dobré a prodává se za reálné ceny.
S pozdravem
Julius
Gast
Ahoj Juliusi,
V dnešní době mě už nenapadají žádné produkty, které by byly tak špatné, že by se od nich mělo odrazovat. Spíš jde o materiály, které jsou příliš specializované.
Takže: na začátek spíše RC papír s variabilním kontrastem, neutrální nebo s chladným podtónem. Fomaspeed, Forte/Classic Polykaltton, Tetenal (už si nevzpomínám, jak se to jmenuje, protože Works se teď vyrábí jen s pevnou gradací). Kodak Polymax, dokud je ještě k dostání.
Pro začátek se vyhýbej barytu, pevným gradacím atd. Nebo extra tenkému dokumentovému papíru od Fomy.
Totéž platí pro vývojky: (studené-neutrální-teplé) Eukobrom, Moersch Warm a jak se všechny jmenují. Žádné speciální superteplé vývojky, žádné glycinové vývojky ani nic jiného.
A ještě mě napadá: vyhýbej se „nálezu z podkroví, 50 krabic nějakého fotografického papíru po mém dědečkovi, levného, protože prošlého, a proto ideálního na vyzkoušení“.
Nikdy nevíš, jestli to pokazíš sám, nebo jestli je ten materiál prostě vyřízený.
Pozdravy
Martin
skahde
U filmů, jako je ten, který doporučuji, je třeba provést expozici na polovinu jmenovité citlivosti a vyvolávat o 20 % kratší dobu, než uvádí výrobce. Výsledkem je lepší vykreslení stínů, větší tolerance při zpracování a celkově jednodušší zvětšování negativu s lepším výsledkem. Pro začátek bych navíc nedoporučoval filmy s moderní emulzní technologií, jako je TMAX 100/400, protože ty vyžadují velmi přesné zpracování.
Jako vývojku raději nevybírejte žádné speciální produkty, i když jsou sebevíc vychvalované. Jejich výhody se projeví především tehdy, když máte procesy pod kontrolou, a to bych na začátku nepředpokládal. „Nesprávná“ vývojka správně použitá na film v každém případě přinese lepší výsledek než optimální vývojka pro daný film a použití při nevhodné době vyvolávání/teplotě/pohybu/ředění. Raději se nejprve učte s tolerantními a univerzálními standardy a teprve poté si vyberte produkty pro své vlastní požadavky a techniky.
Hodně úspěchů!
Stefan
MirkoBoeddecker
A protože to nelze zdůraznit dost často: Dávejte pozor na správné osvětlení temné komory!
Ani byste nevěřili, kolik začátečníků si stěžuje na multigradový papír, který (podle jejich slov) „nemá žádný kontrast“, protože ho vyvolávali pod dědečkovou starou žlutozelenou lampou Duka („proč, vždyť je to lampa na fotografický papír, bylo to tam napsané“).
Hodně štěstí!
Mirko
mau
To se FOTOIMPEXu musí nechat, v katalogu to s těmi hvězdičkami vyřešili opravdu skvěle.
Co se týče Duka, mohu jen zopakovat to, co řekl Mirko. Pro vyvolávání pozitivů se používá pouze tmavě červené světlo. Ta místnost se přece jen neříká „temná komora“ nadarmo.