Gast
Dobrý den,
dnes jsem zkusil Negafort od firmy Forte více naředit, abych se nemusel zabývat ředicími faktory (které Forte neuvádí) a mohl jej použít jako jednorázový vývojku.
Hotový pracovní roztok (1 díl Negafortu a 3 díly vody) jsem ještě jednou zředil 2 díly vody, což dává poměr 1+11, tedy 1/12 podílu na vývojce.
Podle pimalCalbeA49 jsem vycházel z dvojnásobné doby oproti „základnímu množství“.
Pokus č. 1: stará plechovka Jobo, 42 cm³ vývojky na 500 cm³ vody, 10 min, 30 s, poté každých 30 s po dobu 5 s rytmus otáčení, kinofilm SVEMA FN 64 pro malý formát
Výsledek byl takový, že film na okrajích, tj. nahoře a dole, v oblasti perforace byl vyvolán celkem rozumně, uprostřed téměř vůbec, což bylo velmi dobře vidět na začátku filmu.
Nejprve jsem si myslel, že jde o vadu emulze, i když poněkud podivného druhu, poté jsem ještě vyfotil (ořízl) 15 snímků na nový film a vyvolal je.
Pokus č. 2: AP-dóza, 33 ml na 400 ml vody, zbytek jako v pokusu 1.
Výsledek téměř stejný, pouze vyvoláno o něco více do středu snímku.
Na čem by to mohlo být?
Chybu emulze lze prakticky vyloučit, protože jsem již vyvolal deset filmů ze stejné šarže, aniž bych si něčeho takového všiml. Pro jistotu vyvolám zbytek filmu z toho oříznutého filmu v základním roztoku, A49 nebo ID 11, abych to zjistil.
Napadlo mě však následující: bylo tam možná příliš málo vývojky, nebo by se možná hodilo provést kypový vývoj, protože mi to nějak souvisí s perforací – film byl vyvolán na okrajích, ale uprostřed téměř vůbec.
Napadá vás k tomu něco lepšího? Každopádně jsem chtěl tuto zkušenost popsat, protože mě to docela překvapilo.
S pozdravem
Roland
FrankJBeckmann
Ahoj,
asi ti moc nepomůžu.
K tomu nerovnoměrnému vyvolání mě napadá jen to, že perforace na okrajích negativu způsobují silnější víření vývojky. Z toho by se dalo usoudit, že se vývojka uprostřed negativu vyčerpává příliš rychle. Možná bys to mohl zkusit nejprve s menším ředěním?
Pokud to nepomůže, mohl bys zkusit zjistit, jaké prodloužení času vyžadují jiné vývojky, a použít je jako vodítko pro vlastní pokusy.
A pokud to nepomůže, prostě vyměň vývojku.
Ahoj
Frank
Gast
Dobrý den,
souhlasím s předchozím příspěvkem: Nedostatečné vyvolání ve středu při rotačním vyvolávání je známkou toho, že se tam vývojka vyčerpává rychleji, než se (promícháním) doplňuje. Podle mých zkušeností jsou na to obzvláště citlivé „starší“, spíše silnější vrstvy filmu. Při klasickém vyvolávání by se tento problém neměl vyskytovat.
S pozdravem
GeorgK
Gast
Díky, to jsem si taky tak nějak myslel. Zkusím ještě jednou vyvolávání metodou Kipp a pokud to taky nevyjde, buď se vrátím k klasickému vyvolávání, nebo tuhle vývojku přestanu používat.