Gast
Witam,
Dzisiaj postanowiłem spróbować rozcieńczyć Negafort firmy Forte w większym stopniu, aby nie musieć zajmować się współczynnikami rozcieńczenia (których Forte nie podaje) i użyć go jako wywoływacza jednorazowego.
Gotowy roztwór roboczy (1 część Negafortu i 3 części wody) rozcieńczyłem jeszcze raz 2 częściami wody, co daje proporcję 1+11 lub 1/12 w wywoływaczu.
Zgodnie z pimalCalbeA49 założyłem podwójny czas w stosunku do „ilości podstawowej”.
Próba nr 1: stara puszka Jobo, 42 cm³ wywoływacza na 500 cm³ wody, 10 min, 30 s, następnie co 30 s przez 5 s rytm obrotowy, film małoobrazkowy SVEMA FN 64
Wynik był taki, że film na krawędziach, tj. u góry i u dołu, w obszarze perforacji, został wywołany w miarę poprawnie, natomiast w środku prawie w ogóle, co było bardzo dobrze widoczne na początku filmu.
Początkowo pomyślałem, że to wada emulsji, choć nieco dziwnego rodzaju, po czym zrobiłem jeszcze 15 zdjęć na nowym filmie (odcięty) i wywołałem.
Próba nr 2: pojemnik AP, 33 cm³ na 400 cm³ wody, reszta jak w próbie 1.
Wynik prawie taki sam, tylko nieco bardziej wywołany w środkowej części kadru.
Co może być tego przyczyną?
Wadę emulsji można praktycznie wykluczyć, ponieważ wywołałem już dziesięć filmów z tej samej partii i nie zauważyłem niczego podobnego. Dla pewności wywołam resztę odciętego filmu w roztworze podstawowym, A49 lub ID 11, aby to sprawdzić.
Przyszło mi jednak do głowy, że być może było za mało wywoływacza, a może wskazane byłoby wywoływanie metodą Kipp, ponieważ wydaje mi się, że ma to związek z perforacją – film wywołał się na krawędziach, ale prawie wcale w środku.
Jeśli macie jakieś lepsze pomysły, w każdym razie chciałem opisać to doświadczenie, ponieważ dość mnie to zaskoczyło.
Z pozdrowieniami
Roland
FrankJBeckmann
Cześć,
Prawdopodobnie nie będę w stanie Ci zbytnio pomóc.
Jeśli chodzi o nierównomierne wywoływanie, przychodzi mi do głowy tylko to, że otwory perforacyjne na krawędzi negatywu powodują silniejsze zawirowania wywoływacza. Można by z tego wywnioskować, że wywoływacz zbyt szybko się wyczerpuje w środkowej części negatywu. Może spróbuj najpierw użyć mniejszego rozcieńczenia?
Jeśli to nie zadziała, możesz sprawdzić, jakie współczynniki przedłużenia wymagają inne wywoływacze i potraktować je jako punkt odniesienia dla własnych eksperymentów.
A jeśli to nie zadziała, po prostu zmień wywoływacz.
Pozdrawiam
Frank
Gast
Witam,
Zgadzam się z poprzednim autorem: niedoświetlenie w środkowej części podczas wywoływania rotacyjnego wskazuje, że wywoływacz wyczerpuje się w tym miejscu szybciej, niż jest uzupełniany (przez mieszanie). Z mojego doświadczenia wynika, że szczególnie podatne na to są „stare”, raczej grube warstwy filmu. W przypadku wywoływania w kąpieli przechylnej problem ten nie powinien występować.
Pozdrawiam
GeorgK
Gast
Dzięki, właśnie tak sobie myślałem. Spróbuję jeszcze raz wywoływać metodą Kipp, a jeśli to też nie zadziała, albo wrócę do wywoływania na pasku, albo zrezygnuję z tego wywoływacza.