camerafreak
Mirko,
měl bych zájem o film Forte Polywarmton nebo Adox Classic v rolích, ideální by pro mě byla šířka 30,5 cm. Dá se to nějak zařídit, vzhledem k tvým dobrým kontaktům s výrobci?
S napětím,
Michael
RomanJRohleder
Michaeli,
velmi dobrý nápad, rozměry 30,5 cm × 85 m odpovídají přesně mým představám a potřebám.
Spokojil bych se však i s tím chorvatským Adox Classic – jak se to jmenuje –, záleží na ceně a dostupnosti.
Mirko, jak to vypadá? Nedávno to z prodeje nevyřadili, ale prý „nic konkrétního neví“.
Díky,
Roman
MirkoBoeddecker
Co tím myslíš, že je to nějaký chorvatský ADOX Classic? :)
MirkoBoeddecker
Teoreticky můžeme dodávat role, ale u jedné role se to prostě nevyplatí.
A nezapomeňte: „Značkoví dodavatelé“ rádi prodávají balené papíry s přirážkou v řádu tisíců procent nad výrobními náklady. Role pak nabízejí levněji, aby vytěžili maximální spotřebitelský zisk (to znamená, že ten, kdo spotřebuje hodně a je ochoten zaplatit méně, dostane roli, a tak se neplácají do politiky vysokých cen u baleného zboží a od všech dostávají nejvyšší cenu).
Naše ceny jsou všechny ORIENTOVANÉ NA VÝROBNÍ NÁKLADY. To znamená cena papíru plus 2–4 EUR za krabičku/obálku a sáček.
Role tedy NENÍ podstatně levnější, protože 2–4 EUR za krabici u produktu za 40 EUR tvoří pouze 5–10 %.
Finančně se tedy nevyplatí kupovat zboží v rolích – pouze pro ty, kteří si chtějí z důvodu formátu řezat sami, by to byl nákupní stimul.
Mirko
cfb_de
Ahoj Mirko,
promiň, ale teď už to musím říct:
> To znamená cena papíru plus 2–4 eura za krabici/obálku a sáček.
A z čeho pak žijete? Prosím, nehraj si na to, že „pro vás umělce hrajeme roli sociálního úřadu“.
Koneckonců odpadá velká část nákladů na balení. Rozstříhat jumbo na pár pásů je mnohem jednodušší, než z něj ještě vyrábět jednotlivé listy, počítat je, cpát do sáčků a pak balit do krabice.
Je jasné, že ceny musí být orientovány na výrobní náklady. Stejně tak jsou ale orientovány na trh kvůli nabídce a poptávce. A v tom spočívá jediný důvod pro vyšší ceny rolí. O ty má totiž zájem méně zákazníků, a proto jsou dražší, než by musely být.
Mimochodem, měl bych také zájem o PW v rozměru 30,5 cm x 85 m. Klidně i méně běžných metrů. A ano, i když jsem už dlouho nic neobjednal, neznamená to, že u vás nenakupuji/nenechávám si to přivézt. V poslední době mi to spíše „přivážejí“. Šetří to náklady na dopravu, stres při informacích o dostupnosti (nakupuje se prostě jen to, co je k dispozici) a vám to šetří náklady na personál pro balení, stejně jako náklady na zaúčtování a zpracování.
Návrh: My uděláme trh a ty nabídneš zboží. Pak se bude vyjednávat o ceně, jako všude v životě, a případně dojde k objednávce. Měl bys tu výhodu, že se tvůj odběrný kontingent snáze vyčerpá a tím pádem bys na tom mohl být lépe než strýček Schröer. My bychom měli tu výhodu, že bychom získali zboží, pro které jsme ochotni vynaložit vlastní úsilí navíc, a nemuseli bychom platit za zbytečné externí náklady.
Tedy následující výpočet, pro který použiji jako příklad tvé údaje a – zastaralý – katalog s datem vytvoření 30.04.05. Chci jen uvést příklad, ne hned kompletní kalkulační základ.
Jedna krabička Adox Polywarmtone s 25 listy o rozměrech 30 x 40 (tedy šířce 30,5 cm) stojí téměř přesně 26 eur bez DPH. To jsou 3 metry čtvereční. Včetně čtyř eur za fólii a krabičku (přičemž „krabička“ je diskutabilní).
Z role o délce 85 m (= 25,5 m?) tedy získám 8,5 krabičky. Řekněme osm. Tím se role jen díky odpadnutí zbytečného obalu zlevní o 7*4 = 28 eur. Jen díky odpadnutí drahých obalů. Zde není zohledněno odpadnutí nákladů na konfekci v podobě řezání listů.
To tedy činí rozdíl u listového zboží =
RomanJRohleder
Mirko,
stále mi dělá větší potíže rozlišit jednotlivé obchodní názvy. Teď jsem si k tomu vzal na pomoc katalog, mám na mysli „ADOX Fine Print Vario Classic FB“ – velmi pěkný papír, i když co se týče filtrování, je to zatím trochu tápání.
Co se týče úspory – u čerstvého MCP to u mě nedávno činilo zhruba 40 %. Musel jsem sice odebrat dvě role, ale materiál byl „čerstvý“ ze zralého skladu a ani u jedné či dvou rolí barytu by společný nákup Michaela a mě nebyl žádný problém.
Pokud počítáte tak těsně, výhody přesto převažují – mám na jeden, dva roky _jednu_ jedinou emulzi v kazetě a nemusím s každým formátem, s každou výměnou kartonu, s každou objednávkou testovat novou emulzi.
Dvě krabice PW14 stejné velikosti zakoupené před 4 týdny přišly jako dvě různé šarže – kdo pracuje s analyzátorem, reaguje na to dost nepříjemně... alespoň pokud výrobce s každou šarží dodává něco jiného, co se týče tónu, citlivosti a kontrastu.
Všechno nejlepší,
Roman
cfb_de
Ahoj Romane,
děkuji, že mi při mých hrátkách s čísly připomínáš skutečný užitek pro zákazníka. Dvě krabičky PW-14 ve formátu 13x18, zakoupené před pár dny současně, mají skutečně dvě různá čísla šarže: „4F6113“ a „410241“. U formátu 13x18 mi to tolik nevadí, ale u větších kusů, kde by nová kalibrace Trialuxu stála hned spoustu peněz, je to víc než otravné.
U rolí by to také odpadlo bez náhrady. Proto bych byl dokonce ochoten smířit se pouze s cenovou výhodou díky odpadnutí balení a Mirko by si kvůli mně mohl vydělat o metr čtvereční víc. Takový špatný nakupující přece nejsem, když jde o můj koníček.
S pozdravem,
Franz
MirkoBoeddecker
Franzi,
samozřejmě, že náš vlastní papír neprodáváme za nákupní cenu.
Někde jinde jsem už také zmínil, že z těchto tržeb platím mzdy.
Za cenu téměř rovnající se nákupní ceně musíme prodávat pouze značkové zboží, protože tržní cenu určují jiní a dodavatelé „monopolně“ uzavřeli trhy a prostě s námi nechtějí vyjednávat.
To ale vlastně není důležité, protože o tom nebyla řeč.
Chtěl jsem vám jen vysvětlit, že naše NÁKUPNÍ CENA za papír není „tržní cena“, ale cena nákladů (plus zisk pro výrobce). To znamená, že i když nakoupíte větší množství najednou, nemůžeme cenu výrazně snížit, protože již samotný listový papír je kalkulován blízko výrobní ceny.
Proč to znovu zmiňuji?
Právě proto, že u ostatních dodavatelů je to jinak a zákazník si proto myslí: „Aha, role jsou tak levné, protože se vyrábějí mnohem snadněji.“
To je omyl. Je levnější pouze a jedině proto, že značkoví dodavatelé za ni požadují méně za m², aby cenově citlivým „velkým zákazníkům“ na tvrději konkurenčním profesionálním trhu nabídli cenu, kterou jsou tito ochotni zaplatit.
To si mohou dovolit, protože mají ve svých kalkulacích větší „rezervu“.
Podívejte, v celém fotografickém odvětví jsou všude stroje, které pracují jen na zlomek své kapacity. Jakmile je taková balicí stroj jednou nastaven, nejraději by bez personálního nasazení celý týden nepřetržitě řezal papír formátu 13x18. To by pak i v malé továrně představovalo asi desetinásobek celosvětové roční spotřeby všech výrobců dohromady.
A v tom je právě ten háček: nastavení strojů.
To něco stojí. Nastavení strojů na výrobu vašich dvou rolí se nevyplatí. Nechat stroj nastavený na formát 24x30 běžet o deset sekund déle, aby nařezal dalších 8 krabic papíru formátu 24x30, nestojí nic navíc.
Proto neexistuje žádná „úspora“ kromě úspory na obalech, ale existuje velmi významný nákladový faktor za samostatné rozřezání velké role na malé role. Pokud se tyto role mají navíc navinout na délku menší než jedna celá role, mluvíme zde o dvou lidech, kteří jsou tím zaměstnáni celý den.
Zkrátka a dobře: pokud dáte dohromady dostatečnou poptávku na celou velkou roli (4000 m²), dostanete super cenu. 20 rolí by se ještě dalo vyrobit tak, aby se pokryly náklady, ale 2 role vyrobit nemůžu. Cena by byla exorbitantní.
Pro nás všechny bude výhodnější, když místo jednoho balení 24x30 poptáte prostě 10 nebo 20 a my vám za to poskytneme množstevní slevu :)
S pozdravem,
Mirko
MirkoBoeddecker
Mluvil jsem po telefonu s vedoucím balírny.
U rolí o délce 50 metrů a více nevznikají žádné dodatečné náklady na balení a jádro.
Od 10 rolí můžeme vyrábět relativně ekonomicky.
Cena: přibližně o 20 % nižší než u baleného zboží.
Máte zájem?
S pozdravem,
Mirko
cfb_de
Ahoj Mirko,
Roman, Michael a já si asi vezmeme každý po 85 metrech. Zbývá ještě sedm rolí na rozprodání. Ty taky nějak rozdáme mezi lidi. A když ne, tak ty role prostě necháme být.
Co se týče ceny, tak jsem se svými 185,- vůbec neudělal špatně, a to jen díky tomu, že jsem vypočítal cenu bez kartonů :-)
S pozdravem,
Franz
RomanJRohleder
Mirko,
moc děkuju, to zní docela slibně. Pojďme to ještě pár týdnů propagovat, určitě se najdou další zájemci.
Kdo má zájem, ale neví, kam to všechno uložit, jeden kamarád prodává dvě rolovací řezačky o šířce 1,27 m.
Roman
andreasbrigachtal
Ahoj Mirko!
Právě máte v předobjednávce třetí kus! Jestli ta nabídka vyjde, tak si jeden vezmu! :blink:
Zeptám se ještě jednou mezi známými.
Andreas
cfb_de
Ahoj lidi,
tak se nám to pomalu hromadí...
- Michael
- Roman
- Franz
- andreasbrigachtal (promiň, ale jsi č. 4)
- Christian asi taky chce (zatím není rozhodnuto)
- Walter si určitě taky vezme (zatím není rozhodnuto)
- ten druhý Roman možná taky? (ještě jsem se neptal, protože by mohl být „problém“ s poštovným)
To jsou zatím čtyři definitivně, sedm neostré. Další tři ještě seženeme.
Další informace dostanu začátkem července, protože někteří jsou na dovolené. Ohledně ceny se pohybuje mezi hrubými €
Gast
Promiň, Franti, ten „druhý film“ bohužel nepřipadá v úvahu – mám ještě příliš mnoho Foma Variantu na skladě (ten se prý nemá skladovat příliš dlouho...) a momentálně nemám dost času na zvětšování...
Kromě toho se chci zaměřit na Foma Variant (pro „rychlé a provizorní“ snímky) a Fomatone (pro lith-print a „seriózní“ zvětšeniny).
Gast
V zásadě mě zajímá i papír v rolích,
otázkou však je, jak velký je jádro cívky.
Pokud je papír příliš silně navinutý, nedá se ten zákrut snadno odstranit, že?
S pozdravem Stephan
Gast
Ahoj lidi,
Beru 1 roli (30,5 cm x 85 m, FB Warm, lesklá).
S pozdravem
Detlef Rehn
p.s. pro Michaela, Franze a Romana: dobrá práce!
cfb_de
Ahoj lidi,
zatím máme 5 definitivní objednávek, jednu odmítnutou, dvě možná a jednu podmíněnou.
Mirko, mohl bys prosím zavolat do továrny a zeptat se na jádro cívky? Pak by nás bylo možná 6 odběratelů.
Ještě jednou všem zájemcům: Ten materiál se dodává v šířce 30,5 cm. A jako minimální odběrové množství potřebujeme deset rolí. Na jednu roli to tedy (s trochou odpadu) dělá asi 200 listů 30x40 nebo asi 415 listů 20x30. Není to tedy zas tak strašně moc, aby to odpovídalo zásobě na deset let.
S pozdravem,
Franz
p.s.: @Stephan: S Versamaskem nezáleží na zkroucení papíru při expozici :P
Gast
Zatím je to pět definitivních, jedno odmítnutí, dvě možná a jeden podmíněný souhlas.
Také bych měl zájem o roli. Ne kvůli úspoře, ale proto, že z role lze konečně vyřezat správné šířky KB. Jak je známo, ani 24x30, ani 30x40 nemají „jediný správný“ poměr stran.
Uvidíme za pár dní... Chris Z.
andreasbrigachtal
Ahoj všichni!
Sakra! Ten nevděčný čtvrtý! :o
No díky moc! :P
Sám budu do poloviny července pracovně pryč! Ale rozhodně chci jednu roli! Mirko by měl určitě mít mou e-mailovou adresu! Jakmile přijde potvrzení, hned si to poslušně objednám po telefonu. Doufám, že zaslání poštou nebude problém, protože v Berlíně nejsem tak často!
@ Mirko: Dej mi prosím stranou asi 20 kusů Efke 50. Objednám je hned s tím. E-mail: andreas.brigachtal@t-online.de
@ Franz: Nemám sice AF fotoaparát, ale rozmazané fotky nemám! ;)
Dobré světlo
Andreas
P.S.: Nenašel jsem nikoho, kdo by mi dal další film. :(
RomanJRohleder
Stephane,
u PE – jak jsem již zmínil, v mém případě jde o Agfa MCP – je materiál ihned po odvinutí a nařezání stejně rovný, jako by byl právě vybalený z obalu.
Papír má na roli dostatečnou přilnavost a zkroucení, takže se po uvolnění lepicí pásky nerozvinuje. Agfa také nepoužívá jádra cívek. Jaký je průměr osy mé cívky a role – to netuším. Už je ani neotevírám, role sedí perfektně a na cívkách se už nehýbe. ,-)
Předpokládám, že u Barytu je to velmi podobné – i zde má papír v krabici určitý zkroucení, které pochází ze skladování na roli – při konfekci se totiž nakonec také stříhá z role.
Ještě jednou spočítáme:
Michael,
Roman,
Franz,
Andreas,
Christian,
Detlef,
> 6 lidí jistých.
Stephan a Walter ještě váhají.
> Celkem 8 kandidátů.
Pro případ, že překročíme hranici 10, jaká je další úroveň v této pyramidě? ,-)
Roman