camerafreak
Mirko,
Byłbym zainteresowany zakupem rolek papieru Forte Polywarmton lub Adox classic, a szerokość 30,5 cm byłaby dla mnie idealna. Czy da się coś z tym zrobić, biorąc pod uwagę Twoje dobre kontakty z producentami?
Z niecierpliwością,
Michael
RomanJRohleder
Michael,
bardzo dobry pomysł, wymiary 30,5 cm x 85 m to również moje preferencje i potrzeby.
Zadowoliłbym się jednak również chorwackim modelem Adox Classic – czymś w tym rodzaju, w zależności od ceny i dostępności.
Mirko, jak wygląda sytuacja? Niedawno nie wykluczono możliwości sprzedaży, ale „nie wiadomo nic konkretnego”.
Dzięki,
Roman
MirkoBoeddecker
Co masz na myśli, mówiąc o chorwackim ADOX Classic czy czymś w tym rodzaju? :)
MirkoBoeddecker
Teoretycznie możemy dostarczyć rolki, ale po prostu nie opłaca się to w przypadku jednej rolki.
I proszę nie zapominać: „markowi dostawcy” chętnie sprzedają papier w arkuszach z marżą wynoszącą wiele tysięcy procent w stosunku do kosztów produkcji. Rolki oferują natomiast po niższej cenie, aby czerpać maksymalną rentę konsumenta (czyli ten, kto zużywa dużo i jest gotów zapłacić mniej, dostaje rolkę, dzięki czemu nie wtrącają się w politykę wysokich cen towaru w pudełkach i uzyskują od wszystkich najwyższą cenę).
Wszystkie nasze ceny są OPARTE NA KOSZTACH PRODUKCJI. Oznacza to cenę papieru plus 2–4 EUR za pudełko/kopertę i torebkę.
W przypadku rolek cena NIE jest więc znacznie niższa, ponieważ 2–4 EUR za pudełko przy produkcie za 40 EUR stanowi jedynie 5–10%.
Z finansowego punktu widzenia nie opłaca się więc kupować towaru w rolkach – zachętą do zakupu byłoby to jedynie dla tych, którzy ze względu na format chcą samodzielnie przycinać produkt.
Mirko
cfb_de
Cześć Mirko,
przepraszam, ale nie mogę się powstrzymać:
> To znaczy cena papieru plus 2–4 euro za pudełko/kopertę i torebkę.
A z czego w takim razie się utrzymujecie? Proszę, nie wcielaj się teraz w rolę „opiekuna społecznego dla was, artystów”.
W końcu znika znaczna część nakładów związanych z pakowaniem. Pocięcie jumbo na kilka pasów jest znacznie łatwiejsze niż robienie z tego arkuszy, liczenie ich, wkładanie do torebek i pakowanie do kartonu.
To oczywiste, że ceny muszą być dostosowane do kosztów produkcji. Jednocześnie są one również dostosowane do rynku ze względu na podaż i popyt. I to jest jedyna podstawa uzasadniająca wyższe ceny rolek. Mniej klientów chce je mieć, dlatego są droższe, niż powinny.
Nawiasem mówiąc, byłbym również zainteresowany PW w rozmiarze 30,5 cm x 85 m. Jeśli chodzi o mnie, to nawet mniej metrów bieżących. I tak, nawet jeśli dawno nie zamawiałem, nie oznacza to, że nie kupuję u Was/nie proszę o przywiezienie mi towaru. Ostatnio raczej dostaję „przywiezione”. Oszczędza to koszty wysyłki, stres związany z informacjami o dostępności (kupuje się po prostu to, co jest) oraz Wasze nakłady na personel do pakowania, a także koszty księgowania i obsługi.
Propozycja: my organizujemy targ, a Ty składasz ofertę. Potem, jak to bywa w życiu, negocjujemy cenę i ewentualnie dochodzi do zamówienia. Twoją zaletą byłoby to, że łatwiej wyczerpałbyś swój limit zakupów i dzięki temu mógłbyś znaleźć się w lepszej sytuacji niż wujek Schröer. My mielibyśmy tę zaletę, że otrzymujemy towar, na który chętnie ponosimy dodatkowe koszty, i nie musimy płacić za zbędne koszty zewnętrzne.
Oto następujące wyliczenie, w którym posłużę się przykładowo Twoimi danymi i – nieaktualnym – katalogiem z datą sporządzenia 30.04.05. Chcę tylko podać przykład, a nie od razu kompletną kalkulację.
Pudełko ADOX Polywarmtone z 25 arkuszami 30x40 (czyli o szerokości 30,5 cm) kosztuje prawie dokładnie 26 euro przed podatkiem VAT. To 3 metry kwadratowe. Wliczając cztery euro za folię i pudełko (chociaż „pudełko” jest kwestią dyskusyjną).
Z rolki o długości 85 m (= 25,5 m?) otrzymuję zatem 8,5 pudełka. Powiedzmy, że osiem. Dzięki temu sama rolka, dzięki wyeliminowaniu zbędnego opakowania, jest tańsza o 7*4 = 28 euro. Tylko dzięki wyeliminowaniu kosztownych opakowań. Nie uwzględniono tu oszczędności kosztów konfekcjonowania wynikających z cięcia arkuszy.
Daje to więc różnicę w przypadku arkuszy =
RomanJRohleder
Mirko,
coraz trudniej mi rozróżniać nazwy handlowe. Sięgnąłem więc po katalog – mam na myśli „ADOX Fine Print Vario Classic FB” – bardzo ładny papier, choć jeśli chodzi o filtrowanie, to na razie nie ma się o czym mówić.
Jeśli chodzi o oszczędności – w przypadku świeżego MCP wyniosły one u mnie ostatnio około 40%. Trzeba było wprawdzie kupić dwie rolki, ale materiał był „świeży jak z magazynu dojrzewania”, a nawet w przypadku jednej lub dwóch rolek barytowych wspólny zakup Michaela i mnie nie stanowiłby problemu.
Jeśli tak skrupulatnie kalkulujecie, to i tak przeważają zalety – przez rok lub dwa mam w kasecie _jedną_ jedyną emulsję i nie muszę testować nowej emulsji przy każdym formacie, przy każdej zmianie kartonu, przy każdym zamówieniu.
Dwa kartony PW14 tego samego rozmiaru, kupione 4 tygodnie temu, przyszły jako dwie różne partie – kto pracuje z analizatorem, reaguje na to dość nieprzyjemnie... przynajmniej jeśli producent dostarcza przy każdym odlewie coś innego pod względem tonacji, czułości i kontrastu.
Wszystkiego dobrego,
Roman
cfb_de
Cześć Roman,
dziękuję, że w moich liczbowych rozważaniach przypomniałeś mi o tym, co naprawdę liczy się dla klienta. Dwa pudełka PW-14 w formacie 13x18, kupione kilka dni temu, mają rzeczywiście dwa różne numery partii: „4F6113” i „410241”. W przypadku formatu 13x18 nie przeszkadza mi to zbytnio, ale w przypadku większych arkuszy, gdzie ponowna kalibracja Trialuxa od razu generuje koszty, jest to naprawdę irytujące.
W przypadku rolek problem ten zniknąłby całkowicie. Dlatego byłbym nawet gotów pogodzić się z wyższą ceną za metr kwadratowy, by tylko zaoszczędzić na kosztach opakowania i pozwolić Mirko zarobić więcej. Nie jestem przecież aż tak złym kupującym, jeśli chodzi o moje hobby.
Pozdrawiam serdecznie,
Franz
MirkoBoeddecker
Franz,
oczywiście nie sprzedajemy naszego papieru po cenie zakupu.
Gdzieś indziej wspomniałem już, że z tych obrotów wypłacam wynagrodzenia.
Tylko towary markowe musimy sprzedawać niemal po cenie zakupu, ponieważ cena rynkowa jest ustalana przez innych, a dostawcy „monopolistycznie” odgradzają rynki i po prostu nie idą na negocjacje.
Ale to teraz właściwie nie ma znaczenia, bo nie o to chodziło.
Chciałem wam wyjaśnić, że nasza CENA NAKUPU papieru nie jest „ceną rynkową”, ale ceną kosztową (plus zysk dla producenta). Oznacza to, że nawet jeśli kupicie większą ilość na raz, nie możemy zbytnio obniżyć ceny, ponieważ już sam papier w arkuszach jest wyceniony blisko ceny produkcyjnej.
Dlaczego o tym ponownie wspominam?
Właśnie dlatego, że u innych dostawców jest inaczej i dlatego klient myśli: „aha, papier w rolkach jest tak tani, bo jest o wiele łatwiejszy w produkcji”.
To nieprawda. Jest tańszy wyłącznie dlatego, że dostawcy markowi żądają za niego mniej za metr kwadratowy, aby zaoferować „dużym klientom” zwracającym uwagę na cenę na bardziej konkurencyjnych rynkach profesjonalnych cenę, którą są oni gotowi zapłacić.
Mogą to zrobić, ponieważ mają więcej „powietrza” w swoich kalkulacjach.
Zobacz, w całej branży fotograficznej wszędzie stoją maszyny, które pracują tylko na ułamek swoich możliwości. Po skonfigurowaniu taka maszyna do konfekcjonowania najchętniej przez tydzień bez przerwy tnie papier w formacie 13x18, bez nakładu pracy personelu. Byłoby to nawet w małym zakładzie prawdopodobnie dziesięciokrotnością światowego rocznego zapotrzebowania wszystkich producentów razem wziętych.
I tu właśnie tkwi sedno sprawy: konfiguracja maszyn.
To kosztuje. Konfiguracja maszyn w celu wyprodukowania waszych dwóch rolek nie opłaca się. Pozostawienie maszyny skonfigurowanej na format 24x30 w ruchu przez dziesięć sekund dłużej, aby wyciąć kolejne 8 pudełek papieru w formacie 24x30, nie kosztuje nic dodatkowo.
Dlatego nie ma żadnych „oszczędności” poza wyeliminowaniem opakowań, ale istnieje bardzo istotny czynnik kosztowy związany z oddzielnym cięciem dużej rolki na małe rolki. Jeśli mają one być nawijane na długość mniejszą niż cała długość odlewu, mówimy tu o dwóch osobach, które będą tym zajęte przez cały dzień.
Krótko mówiąc: jeśli uda wam się zebrać zapotrzebowanie na całą dużą rolkę (4000 m²), otrzymacie super cenę. 20 rolek mogłoby się opłacać, aby pokryć koszty, ale nie mogę zlecić produkcji 2 rolek. Cena byłaby wygórowana.
Wszystkim nam będzie taniej, jeśli zamiast jednego opakowania 24x30 poprosicie po prostu o 10 lub 20, a my udzielimy wam rabatu ilościowego :)
Pozdrawiam,
Mirko
MirkoBoeddecker
Rozmawiałem właśnie przez telefon z kierownikiem działu pakowania.
Przy długości rolki wynoszącej co najmniej 50 metrów nie ma dodatkowych kosztów związanych z pakowaniem i rdzeniem.
Przy zamówieniu od 10 rolek możemy zapewnić produkcję na dość opłacalnym poziomie.
Cena: ok. 20% niższa od ceny arkuszy.
Czy są Państwo zainteresowani?
Pozdrawiam,
Mirko
cfb_de
Cześć Mirko,
Roman, Michael i ja weźmiemy po 85 m. Zostaje jeszcze siedem rolek do rozdania. Te też jakoś rozdzielimy między chłopaków. A jeśli nie, to po prostu zrezygnujemy z gier fabularnych.
Jeśli chodzi o cenę, to z moimi 185 euro wypadłem całkiem nieźle, a to tylko dzięki wyliczeniu kosztów kartonów :-)
Pozdrawiam serdecznie,
Franz
RomanJRohleder
Mirko,
Bardzo dziękuję, to brzmi całkiem nieźle. Dajmy temu trochę czasu, na pewno znajdziemy jeszcze chętnych.
Jeśli ktoś ma zapotrzebowanie, ale nie wie, jak przechowywać ten materiał, to mój znajomy ma na sprzedaż dwie używane maszyny do cięcia rolek o szerokości 1,27 m.
Roman
andreasbrigachtal
Cześć, Mirko!
Macie właśnie w przedsprzedaży trzecią rolkę! Jeśli ta oferta się sprawdzi, to chętnie ją wezmę! :blink:
Zapytam jeszcze raz znajomych.
Andreas
cfb_de
Cześć wszystkim,
tak więc lista chętnych się wydłuża...
- Michael
- Roman
- Franz
- andreasbrigachtal (przepraszam, ale jesteś nr 4)
- Christian chyba też chce (jeszcze nie ma ostatecznej decyzji)
- Walter na pewno też weźmie jedną (jeszcze nie ma ostatecznej decyzji)
- może jeszcze ten drugi Roman? (jeszcze nie pytałem, bo wysyłka może być „problemem”)
Na razie mamy cztery na pewno, siedem z nieostrą ostrością. Pozostałe trzy też jeszcze zdobędziemy.
Więcej informacji dostanę na początku lipca od niektórych z powodu urlopów. Co do ustalenia ceny w grze między podanymi przez Ciebie kwotami brutto €
Gast
Przepraszam, Franz, ale z tą „inną kliszą” niestety nie da rady – mam jeszcze zbyt dużo Foma Variant w zapasie (a przecież nie ma ona zbyt długiego okresu przydatności…), a w tej chwili za mało czasu na powiększanie…
Poza tym chcę się skupić na Foma Variant (do „szybkich i prowizorycznych” zdjęć) oraz Fomatone (do lith-printu i „poważnych” odbitek).
Gast
Zasadniczo interesują mnie również rolki papieru,
ale pozostaje pytanie, jak duży jest rdzeń szpuli.
Jeśli papier jest zbyt mocno zwinięty, to czy trudno będzie pozbyć się tego skrętu?
Pozdrawiam, Stephan
Gast
Cześć wszystkim,
Kupuję 1 rolkę (30,5 cm x 85 m, kolor ciepły, błyszcząca).
Pozdrawiam serdecznie
Detlef Rehn
p.s. do Michaela, Franza i Romana: świetna robota!
cfb_de
Cześć wszystkim,
na razie mamy 5 zdecydowanych chętnych, jedną odmowę, dwóch „może” i jedną warunkową zgodę.
Mirko, czy mógłbyś zadzwonić do producenta i zapytać o rdzeń szpuli? Wtedy mielibyśmy może 6 odbiorców.
Jeszcze raz do wszystkich zainteresowanych: materiał ma szerokość 30,5 cm. Potrzebujemy dziesięciu rolek jako minimalnej ilości zamówienia. Na jedną rolkę to (z niewielkim odcięciem) około 200 arkuszy 30x40 lub około 415 arkuszy 20x30. Nie jest to więc aż tak strasznie dużo, żeby to było zapas na dziesięć lat.
Pozdrawiam,
Franz
p.s.: @Stephan: Przy użyciu Versamask skręcenie papieru podczas naświetlania nie ma znaczenia :P
Gast
Jak na razie mamy pięć zdecydowanych zgłoszeń, jedną odmowę, dwa „być może” i jedną warunkową zgodę.
Byłbym również zainteresowany zakupem rolki. Nie ze względu na oszczędność, ale dlatego, że „z rolki” można w końcu wycinać prawidłowe szerokości KB. Jak wiadomo, ani format 24x30, ani 30x40 nie mają „jedynych prawdziwych” proporcji.
Do zobaczenia wkrótce... Chris Z.
andreasbrigachtal
Cześć wszystkim!
Cholera! Ten niewdzięczny czwarty! :o
No to wielkie dzięki! :P
Sam będę w podróży służbowej do połowy lipca! Ale na pewno chcę dostać rolkę! Mirko na pewno ma mój adres e-mail! Jak tylko dostanę potwierdzenie, grzecznie złożę zamówienie przez telefon. Mam nadzieję, że wysyłka pocztą nie będzie problemem, bo nieczęsto bywam w Berlinie!
@ Mirko: odłóż mi jakieś 20 sztuk Efke 50. Zamówię je od razu. E-mail: andreas.brigachtal@t-online.de
@ Franz: nie mam co prawda aparatu AF, ale nie mam też rozmytych zdjęć! ;)
Dobrego światła
Andreas
p.s.: nie udało mi się znaleźć nikogo, kto mógłby mi dać kolejną rolkę. :(
RomanJRohleder
Stephan,
w przypadku folii PE – jak już wspomniałem, w moim przypadku jest to Agfa MCP – materiał zaraz po rozwinięciu i przycięciu jest tak samo płaski, jak tuż po wyjęciu z opakowania.
Papier na rolce ma wystarczającą przyczepność i skręt, dzięki czemu po odklejeniu taśmy samoczynnie się nie rozwija. Ponadto firma Agfa nie stosuje rdzeni szpul. Jaką średnicę ma oś mojego uchwytu i rolki – nie mam pojęcia. Nie otwieram ich już, rolka leży idealnie i nie przesuwa się na stożkach. ,-)
Podejrzewam, że w przypadku papieru barytowego jest bardzo podobnie – papier ten również w kartonie ma jeszcze pewien skręt, wynikający z przechowywania w rolce – podczas konfekcjonowania jest on przecież ostatecznie odcinany z rolki.
Ponownie policzmy:
Michael,
Roman,
Franz,
Andreas,
Christian,
Detlef,
> 6 osób na pewno.
Stephan i Walter wciąż się wahają.
> W sumie 8 kandydatów.
Na wypadek, gdybyśmy przekroczyli granicę 10 osób, jak wygląda następny poziom w tej piramidzie? ,-)
Roman