Gast
Cześć!
Właśnie podczas powiększania zauważyłem, że muszę przeprowadzić naświetlanie Fomaspeed w trybie Gradiation Normal prawie trzy razy dłużej niż w trybie Gradiation Hart, żeby uzyskać ten sam efekt.
To chyba nie jest normalne, prawda?
Fomaspeed Normal też wydaje mi się taki mdły.
Czy to możliwe, że Gradiation Normal jest przepełniony? (kupiłem te papiery dopiero 2 tygodnie temu!)
Jak mogę to sprawdzić? (czy zbyt długi czas naświetlania w porównaniu z innymi papierami może wskazywać na przepełnienie?)
Pozdrawiam
Marco
FrankJBeckmann
Cześć,
Jeśli jeszcze go nie masz, zaopatrz się w przezroczysty szary pasek i wykonaj naświetlanie. Wtedy zobaczysz, jaki zakres kontrastu może oddać ten papier. Papier przechowywany przez dłuższy czas staje się bardzo miękki.
Pozdrawiam
Frank
MirkoBoeddecker
Marco,
jeśli kupiłeś ten papier u nas jako nowy, to na pewno nie jest przetrzymany. Z dostawami papieru o standardowej gradacji mamy tygodniowe opóźnienie w stosunku do popytu, bo ciągle mamy wyprzedane zapasy.
Gdybyś napisał „miękki”… to może to trwać nawet do roku.
Nie potrafię jednak wyjaśnić różnicy w czułości wynoszącej 3 stopnie przysłony.
Dwa pytania:
1) Czy na pewno obliczałeś w stopniach przysłony, a nie (np.) porównywałeś 5 sekund z 15 sekundami?
2) Jak mierzysz stopień wywołania przy różnych gradacjach?
Ogólnie: świeży papier fotograficzny może być nawet o 30% bardziej czuły niż ten, który ma rok lub więcej.
Jeśli dodać do tego wahania związane z emulsją, mogą wystąpić odchylenia rzędu 50–60%.
Pozdrawiam,
Mirko
Gast
Witam,
Dzisiejszego popołudnia przeprowadziłem kilka testów porównawczych z innymi rodzajami papieru. Między innymi z Fomabromem i Tetenal Work, które zgodnie z danymi technicznymi mają w danej gradacji ten sam zakres kontrastu. Następnie powiększyłem zdjęcie na papierze Ilford Multigrade.
Pod względem kontrastu wszystkie papiery wypadają podobnie, z wyjątkiem Fomaspeed, który jest znacznie bardziej matowy.
Aby uzyskać ten sam kontrast na papierze Ilford Multigrade, co na Fomaspeed, musiałbym, z grubsza licząc, powiększyć zdjęcie przy użyciu filtra 0.
Niestety nie posiadam szarej klapki, aby dokładnie zmierzyć zakres kontrastu.
Ponieważ według Mirko nałożenie nie jest możliwe, mogę sobie tylko wyobrazić, że w opakowaniu znajduje się inna gradacja. Być może firma Foma przypadkowo włożyła gradację „miękką” do opakowania z gradacją „normalną”?
Z poważaniem
Marco
cfb_de
Cześć Marco,
Określenia takie jak „normalny”, „miękki”, „twardy”, „Gradation 3” czy inne subiektywne cechy charakterystyczne papierów fotograficznych zależą w zasadzie raczej od kaprysu producenta.
Jak dokładnie to wygląda w ISO-R i jaki jest zakres kopiowania... Musisz to sprawdzić. Nawet między Agfa-MCC a Agfa-MCP są różnice, a Ilford, Forte, Kentmere czy Agfa w ogóle nie są porównywalne.
Nie bez powodu nie ma tam „DIN”, poza tym zależy to od wywoływacza. Na przykład w Neutolu mój często używany Tetenal-Speed z „Gradation spezial” wychodzi zbyt miękko, w Eukobromie podoba mi się, a w Dokumol staje się twardy jak kamień.
To znaczy, że w moim procesie, gdzie Fomaspeed wychodzi dobrze, zły papier Tetenal został włożony do pudełka z niewłaściwą etykietą, bo tak naprawdę jest „twardy”, a nie „normalny” :-) Rozumiesz, o co mi chodzi?
Poza tym czas wywoływania/czułości między „twardym” a „miękkim” nie jest przenoszalny w przypadku papieru o stałej gradacji. Inna emulsja, inny proces. To takie proste.
Zazwyczaj tego po prostu nie zauważamy, bo i tak wywołujemy papiery do końca, pozostawiając pięć stopni.
Pozdrawiam serdecznie,
Franz
Gast
Cześć!
Zdaję sobie sprawę, że np. „normalna gradacja” wygląda nieco inaczej w zależności od papieru i procesu i nie jest wartością bezwzględną. Ale jeśli mam np. dwa rodzaje papieru o normalnej gradacji i tym samym zakresie kontrastu, to mogę przecież oczekiwać, że w standardowym wywoływaczu uzyskam mniej więcej taki sam kontrast. Wynik ten potwierdził również mój test. Różne papiery „Normal” miały w przybliżeniu ten sam kontrast. Jedynie Fomaspeed był wyjątkiem.
Korzystałem już wcześniej z Fomaspeedu i dlatego wiem, czego mogę się spodziewać pod względem kontrastu. Wypróbowałem tylko różne rodzaje papieru, aby upewnić się, że rzeczywiście chodzi o papier, a nie np. o wywoływacz...
Z poważaniem
Marco