Gast
Cześć!
Kilka dni temu wywołałem film zwojowy Classicpan 400 w roztworze R09 metodą rotacyjną. Na pierwszy rzut oka negatywy wyglądają w porządku. Jednak po powiększeniu widać pojedyncze czarne kropki, zwłaszcza na jednolitych powierzchniach (niebo). Podejrzewam, że emulsja jest uszkodzona. Na stronie FOTOIMPEX znalazłem kilka wskazówek: kąpiel zatrzymująca z kwasem octowym zamiast kwasu cytrynowego, wolniejsze obracanie lub wywoływanie ręczne, dodatek utwardzający...
Nie chcę jednak teraz mozolnie testować każdej z tych możliwości (nie mam też w domu utwardzacza i musiałbym go najpierw zamówić...).
Czy ktoś ma doświadczenie z tym problemem i zna konkretną przyczynę lub rozwiązanie?
Bardzo dziękuję
Marco
MirkoBoeddecker
Marco,
czarne plamki na negatywie czy na pozytywie?
Nierówne brzegi czy okrągłe?
Całkowicie czarne czy tylko jaśniejsze?
Pozdrawiam,
Mirko
Gast
Czarne punkty są widoczne na pozytywie. Są całkowicie czarne i mają nieregularny kształt (nie są okrągłe).
Z poważaniem
Marco
MirkoBoeddecker
Hmmmm... wygląda to na problem związany z procesem nakładania.
Problemy z odlewaniem to pęcherzyki powietrza (okrągłe) lub pasy, ponieważ powłoka nakładana jest poziomo na ruchome nośniki.
Niestety nie mam innych porad niż te wymienione powyżej:
Nie przekraczać temperatury 20 stopni, nie używać zbyt mocno skoncentrowanej kąpieli zatrzymującej, zamienić proces rotacyjny na ostrożne przechylanie i sprawdzić, czy problem zniknie.
Mirko