Gast
Dobrý den!
Nedávno jsem zakoupil a zpracoval papír Forte Polywarmton (FB, VC, lesklý) v různých formátech (nová dodávka po incidentu s insolvencí; formát 30x40 byl dodán v březnu 2005, formát 18x24 v květnu 2005). Oba formáty byly zpracovány ve stejný den ve stejném vývojce (Forte Neutralton), fixovány stejným způsobem a sušeny na vzduchu.
Všiml jsem si následujícího:
Papír 18x24 je silnější než 30x40 a má spíše neutrální tón obrazu, zatímco 30x40 má i ve vývojce Neutralton tendenci k výraznému hnědému tónu.
Otázky:
Jak se to dá vysvětlit? Neměla by na nich být stejná emulze?
Je možné, že Forte je částečně jen přebaleno a poté odesláno?
S jakou vývojkou dosáhnu spíše teplého olivově černého tónu obrazu namísto hnědého?
Děkuji předem za vaše odpovědi!
S pozdravem.
Johannes
MirkoBoeddecker
Johannes,
Formát 18x24 Classic PW14 jsme ještě do minulého týdne mohli dodávat na podkladu typu „Museumweight“. Myslím, že i společnost Forte měla z formátu 18x24 ještě značné zbytkové zásoby.
Jedná se tedy stále o starý papír z poslední výroby v červenci 2004.
To vysvětluje rozdíl v podkladu a způsobuje také rozdíl v tónu obrazu, protože nový podklad má jinou barvu.
Vývojku Forte neprodáváme. K tomu bohužel nemohu nic říct. Máš tu vývojku od Brennera?
Možnými příčinami posunu tónů jsou např. různé doby vyvolávání a teplota vývojky. Pouze pokud vše udržuješ konstantní pomocí teploměru a stopek, dosáhneš reprodukovatelných výsledků.
Pro zelenkavě hnědou barvu bych však spíše zvolil Fomatone. Forte je spíše hnědý/hnědý.
S pozdravem,
Mirko
Gast
Díky, Mirko, za tvou odpověď!
To, co píšeš, zní věrohodně, protože rozdíl v emulzích je značný – jak jsem už zmínil, formát 18×24 má neutrální tón, zatímco 30×40 je hnědý.
Ředění, teplota a doba vyvolávání byly naprosto identické (teploměr, laboratorní hodiny atd. používám vždy!).
Vývojku Forte jsem skutečně měl od Brennera! Nevím, jak dobrá je, prostě jsem měl zbytek, který byl asi půl roku skladován v temnu, naplněný až po okraj a opatřený Protektanem (a podle mého názoru fungovala bezchybně). Můžeš mi o vývojce něco říct (kvalita atd.)?
Zaujal mě jen jeho neuvěřitelně dlouhá životnost (ředění 1:9, po 8 hodinách v misce stále jako čerstvý)!
S pozdravem
Johannes
Arthur
Otázka: FORTE Polywarmton = ADOX Polywarmton?
Objednal jsem si barytový papír ADOX Polywarmton (24x30) a všiml jsem si také, že
- tloušťka papíru je podobná jako u Agfa MCC, není těžší, jak jsem očekával
- odstín papíru je i ve vývojce pro neutrální tóny (NEUTOL NEUTOL) výrazně nahnědlý
MirkoBoeddecker
Pokud nechcete, aby Polywarmton měl teplý odstín, velmi pěkně vypadá v provedení Moersch Blue.
Jako alternativu bych samozřejmě doporučil Vario Classic, protože ten zrovna NEMÁ teplý odstín.
Jako náhradu/alternativu/srovnávací produkt k Agfě bych doporučil právě tento. Není však identický. Vario Classic má nižší citlivost než Agfa, vyšší obsah stříbra, silnější emulzi a musí se vyvolávat pod ČERVENÝM SVĚTLEM (tedy má i jinou senzibilizaci). Doba vyvolávání: minimálně 4 minuty, dokud není redukována i poslední stopa stříbra.
Nový podklad Forte/Classic/ADOX je těžší než standardní podklad o dvojnásobné gramáži 180 g – to však při „ohmatání“ nutně nepoznáte.
Pokud vím, Agfa používá podklad o gramáži 180 g, ale pokud by to změnili, tím lépe, pak je alespoň zajištěna dodávka tohoto podkladu :)
S pozdravem,
Mirko
Arthur
Díky, Mirko! Teď je všechno jasné. :)
Možná taky někdy vyzkouším Vario Classic, ale v mé koupelně mám oranžové osvětlení...
FrankJBeckmann
Ahoj,
červené světlo je k dostání u Mirka (teď to prosím neberte špatně :-) ), to jsem si taky před chvílí objednal.
Jak dlouho by se mělo Vario Classic PE vyvolávat? Taky čtyři minuty?
Měj se
Frank
MirkoBoeddecker
Franku,
PE a baryt se sice nanášejí na stejném stroji, který běží asi 25krát pomaleji než ten od Agfy, ale PE podklad nemůže pojmout tolik stříbrné emulze jako barytový podklad.
Proto je u barytové varianty „více“.
Po 2–3 minutách by měl být PE vyvolán.
S pozdravem,
Mirko
VARIO CLASSIC POUZE S ČERVENÝM SVĚTLEM!
Funguje pouze určitý odstín oranžové. Ilford orange NEFUNGUJE.
Prosím, ani to nezkoušejte. Raději se tomu vyhněte ;-)
FrankJBeckmann
Ahoj Mirko,
díky, z hlediska doby vyvolávání se tedy nachází zhruba uprostřed mezi Foma Speed Variant a Polywarmtone.
Moje krásná sodíková výbojka bohužel s některými papíry také nefunguje. :-(
Měj se
Frank
PS: Váš software posílá vtipné faktury. :-)