Gast
Witam!
Niedawno kupiłem papier Forte Polywarmton (FB, VC, błyszczący) w różnych rozmiarach i przetworzyłem go (nowa dostawa po sprawie upadłościowej; dostawa formatu 30x40 miała miejsce w marcu 2005 r., a formatu 18x24 w maju 2005 r.). Oba formaty zostały wywołane tego samego dnia w tym samym wywoływaczu (Forte Neutralton), utrwalone w ten sam sposób i wysuszone na powietrzu.
Zauważyłem, co następuje:
Papier 18x24 jest grubszy niż 30x40 i ma raczej neutralny odcień obrazu, podczas gdy 30x40 nawet w wywoływaczu neutralnym ma wyraźną tendencję do brązowego odcienia.
Pytania:
Jak to wyjaśnić? Czy nie powinna być na nich ta sama emulsja?
Czy to możliwe, że Forte po prostu częściowo przepakowuje produkt, a następnie wysyła?
Który wywoływacz pozwoli mi uzyskać raczej ciepły, oliwkowo-czarny odcień obrazu zamiast brązowawego?
Z góry dziękuję za odpowiedzi!
Z pozdrowieniami.
Johannes
MirkoBoeddecker
Johannes,
Do zeszłego tygodnia mogliśmy jeszcze dostarczać papier 18x24 Classic PW14 na podłożu typu „Museumweight”. Wydaje mi się, że firma Forte również miała jeszcze spore zapasy tego formatu 18x24.
Jest to więc stary papier z ostatniej produkcji z lipca 2004 roku.
To wyjaśnia różnicę w podłożu i powoduje również różnicę w tonacji obrazu, ponieważ nowe podłoże ma inny kolor tła.
Nie sprzedajemy wywoływacza Forte. Niestety nie mogę nic na ten temat powiedzieć. Czy masz ten od Brennera?
Możliwymi przyczynami zmiany tonacji są np. różne czasy wywoływania i temperatura wywoływacza. Tylko wtedy, gdy wszystko utrzymasz na stałym poziomie za pomocą termometru i stopera, uzyskasz powtarzalne wyniki.
W przypadku zielonkawo-brązowego odcienia wybrałbym jednak raczej Fomatone. Forte jest raczej brązowo-brązowy.
Pozdrawiam,
Mirko
Gast
Dzięki, Mirko, za odpowiedź!
To, co piszesz, wydaje się sensowne, bo różnica w emulsjach jest znaczna – jak już wspomniałem, format 18x24 ma neutralny odcień, a 30x40 jest brązowy.
Rozcieńczenie wywoływacza, temperatura i czas wywoływania były absolutnie identyczne (zawsze używam termometru, zegara laboratoryjnego itp.!).
Wywoływacz Forte rzeczywiście miałem od Brennera! Nie wiem, jak dobry jest, po prostu miałem resztki, które przez około pół roku były przechowywane w ciemności, napełnione do pełna i zabezpieczone preparatem Protektan (i moim zdaniem działały bez zarzutu). Czy możesz mi coś powiedzieć o tym wywoływaczu (jakość itp.)?
Zwróciłem uwagę tylko na niesamowicie długi czas przydatności (rozcieńczenie 1:9, po 8 godzinach w misce nadal jak świeży)!
Pozdrawiam serdecznie
Johannes
Arthur
Pytanie: Czy FORTE Polywarmton to to samo co ADOX Polywarmton?
Zamówiłem papier barytowy ADOX Polywarmton (24x30) i zauważyłem, że
- grubość papieru jest podobna do Agfa MCC, nie jest ciemniejszy, jak się spodziewałem
- odcień papieru jest wyraźnie brązowawy nawet w wywoływaczu o neutralnym odcieniu (NEUTOL NE)
MirkoBoeddecker
Jeśli NIE chcecie, aby Polywarmton miał ciepły odcień, bardzo ładnie prezentuje się w wersji Moersch Blue.
Alternatywą byłby oczywiście Vario Classic, ponieważ właśnie NIE ma ciepłego odcienia.
To byłaby moja propozycja jako zamiennik/alternatywa/produkt porównawczy dla Agfy. Nie jest to jednak identyczny produkt. Vario Classic ma niższą czułość niż Agfa, wyższą zawartość srebra, grubszą emulsję i musi być wywoływany w świetle CZERWONYM (czyli ma też inną czułość). Czas wywoływania: co najmniej 4 minuty, aż do zredukowania ostatnich pozostałości srebra.
Nowy nośnik Forte/Classic/ADOX jest cięższy niż standardowy nośnik o podwójnej gramaturze 180 g – nie da się tego jednak odczuć na dotyk.
Z tego co wiem, Agfa nalewa na nośnik 180 g, ale jeśli to zmienili, to tym lepiej, bo przynajmniej zapewnione jest dostawy tego nośnika :)
Pozdrawiam,
Mirko
Arthur
Dzięki, Mirko! Teraz wszystko jest jasne. :)
Może spróbuję też Vario Classic, ale w mojej łazience mam pomarańczowe oświetlenie...
FrankJBeckmann
Cześć,
u Mirko jest czerwone światło (tylko proszę, nie zrozum tego źle :-) ), ja też to przed chwilą zamówiłem.
Jak długo trzeba wywoływać Vario Classic PE? Też cztery minuty?
Pa
Frank
MirkoBoeddecker
Frank,
Chociaż papiery PE i barytowe są nawijane na tej samej maszynie, która pracuje około 25 razy wolniej niż maszyna firmy Agfa, to podłoże PE nie jest w stanie przyjąć tak dużej ilości emulsji srebrnej jak podłoże barytowe.
Dlatego w przypadku wersji barytowej uzyskuje się „więcej”.
Po 2-3 minutach PE powinno być wywołane.
Pozdrawiam,
Mirko
VARIO CLASSIC TYLKO PRZY ŚWIETLE CZERWONYM!
Działa tylko określony odcień pomarańczowego. Pomarańczowy Ilford NIE działa.
Proszę nawet nie próbować. Od razu trzymaj się od tego z daleka ;-)
FrankJBeckmann
Cześć Mirko,
dzięki, to znaczy, że pod względem czasu wywoływania plasuje się mniej więcej pośrodku między Foma Speed Variant a Polywarmtone.
Moja fajna lampa sodowa niestety też nie działa z niektórymi rodzajami papieru. :-(
Pa
Frank
PS: Wasze oprogramowanie wysyła zabawne rachunki. :-)