CPD
Cześć,
W katalogu jest mowa o tym, że produkcja filmu Ilford XP2 zostanie prawdopodobnie całkowicie wstrzymana. Czy wiadomo już coś więcej na ten temat? Co prawda nigdy nie był to mój ulubiony film, ale do pewnych zastosowań jest po prostu niesamowicie praktyczny.
Pozdrawiam
CP
MehmetCati
Cześć!
Czytałem (chyba w magazynie „FOTO MAGAZIN”), że model XP2 ma być nadal dostępny w sprzedaży, ale produkcja modelu SFX ma zostać wstrzymana.
Do tej pory mogłem nadal kupować XP2 u mojego sprzedawcy, ale w przypadku SFX rzeczywiście stało się to trudne. W międzyczasie przeszedłem jednak na Maco Cube 400c i muszę powiedzieć, że jest on podobny do SFX, a dla mnie nawet znacznie lepszy (czysto subiektywnie) niż SFX pod względem wyników.
Poszukam tego artykułu. Może znajdą się w nim więcej szczegółów na temat XP2.
Pozdrawiam
Mehmet
P.S.: Na początku próbowałem też do XP2 film Kodak BW 400 CN. Uważam go jednak za totalną porażkę...
Niestety, kosztuje on 2,50 euro w lokalnym sklepie DM i jest o wiele tańszy niż XP2.
Westchnienie…
CPD
Cześć Mehmet,
Mam podobne zdanie na temat aparatu Kodak jak ty. Nie sprawia on zbytniej frajdy, a jeśli chodzi o papier czarno-biały, to można o nim w ogóle zapomnieć.
Nawiasem mówiąc, model SFX od dawna nie był łatwy do zdobycia, przynajmniej nie u mojego lokalnego sprzedawcy, mimo że bardzo się starał,
Pozdrawiam, CP
MehmetCati
Cześć!
Znalazłem ten artykuł. Ukazał się w magazynie „foto MAGAZIN”, numer 3 z marca 2005 r. (w wydaniu specjalnym: Czarno-białe). Zacytuję krótki fragment dotyczący XP2:
„... Firma Ilford wycofała z produkcji czułą na promieniowanie podczerwone kliszę SFX 200, ale pozostawiła na rynku cieszący się dużą popularnością model XP2...”
Nawiasem mówiąc, ten numer magazynu „foto” (specjalny wydanie poświęcone czerni i bieli) był dość pouczający. Znajduje się w nim sporo informacji na temat filmów czarno-białych. Dzięki temu dowiedziałem się o FOTOIMPEX i trafiłem na to forum.
Pozdrawiam
Mehmet
CPD
Dzięki!
Pozdrawiam, CP
ThomasHoppe
Witam,
oto lista dostępności produktów Ilford:
Ilford
MehmetCati
Cześć, Thomas!
Zgodnie z twoją listą Microphen firmy Ilford powinien być już dostępny.
Ale nie jest, prawda?...
Niestety.
Mój sprzedawca nadal nie ma pojęcia i nie otrzymuje jednoznacznej odpowiedzi, kiedy produkt będzie dostępny.
Również odpowiedź od Bon Image (nowego dystrybutora produktów Ilford) nie jest zbyt pomocna
>>
Szanowny Panie Cati,
przewidujemy, że produkcja MICROPHEN i ID-11 zostanie wznowiona w przyszłym miesiącu, więc prawdopodobnie oba wywoływacze będą ponownie dostępne w maju.
Z poważaniem
Günther Neugebauer
BON IMAGE GmbH
Nordring 29
D-65719 Hofheim am Taunus
T: +49 (6192) 95589 - 00
F: +49 (6192) 95589 - 20
<<
To było w marcu. I do tej pory nikt nie ma wywoływacza Microphen w sprzedaży.
Wygląda więc na to, że lista dostępności nie jest do końca dokładna.
Model SFX, jak już wspomniałem, jest już prawie niedostępny, ale XP2 nadal można dostać.
Właśnie udało mi się zdobyć jeszcze dwa egzemplarze SFX. To wszystko.
Kilka dni temu kupiłem jeszcze 5 sztuk XP2, a Microphen nadal nie był dostępny.
Pozdrawiam
Mehmet