MirkoBoeddecker
[NIE ZNALAZTO ZAŁĄCZNIKA]
€
€
Czy kiedykolwiek wkładałeś błonę płaską do aparatu na film małoobrazkowy 35 mm?
Powoduje to wprawdzie splątanie klisz, ale dzięki ADOX CMS 20 możesz przenieść rozdzielczość niektórych filmów 4x5 cali o czułości 100 ASA na film małoobrazkowy 35 mm i w ten sposób bez trudu wielokrotnie przewyższyć rozdzielczość każdego aparatu cyfrowego.
Dzięki nowemu wywoływaczowi ADOTECH III jest to teraz jeszcze łatwiejsze. W trzeciej generacji wprowadzono wiele ulepszeń.
Jeszcze bardziej poprawiono tłumienie zmętnień na dużych, jednolitych powierzchniach szarych, co szczególnie ucieszy użytkowników filmów rolkowych i błon płaskich CMS 20 II.
Znacznie poprawiono trwałość. Dzięki temu nie ma już potrzeby uzupełniania otwartych koncentratów wodą, co eliminuje kłopotliwe obliczenia podczas przygotowywania roztworu, a przygotowany roztwór roboczy można teraz przechowywać do czterech tygodni. Dzięki temu nie ma już konieczności wywoływania zawsze dwóch filmów jednocześnie, aby w pełni wykorzystać pojemność wywoływacza (4 filmy z 100 ml).
ADOTECH III można teraz rozcieńczać w różny sposób, aby dostosować ilość roztworu roboczego do różnych zbiorników.
Jesteśmy zachwyceni wieloma zaletami tej najnowszej wersji.
Fotografia w wysokiej rozdzielczości nigdy nie była łatwiejsza w obsłudze niż z ADOTECH III.
€
Do 1 maja 2016 r. zestawy są dostępne w starej cenie (4 filmy plus chemikalia w tej samej cenie jednostkowej, co wcześniej za zestaw 6 sztuk).
https://www.fotoimpex.de/?/adox-CMS 20 II-ii-13536-pakiet-4-sztuki-jedna-butelka-ADOTECH-iii-100-ml-na-4-filmy.html
https://www.fotoimpex.de/?/adox-CMS 20 II-film zwojowy-4er-pakiet-plus-jedna-butelka-ADOTECH-iii-100-ml-na-4-filmy.html
€
PhilippeGrunchec
Cześć, Mirko!
?
Czy film Wephota FO5 można wywołać w aparacie ADOTECH III jako film półtonowy?
?
Z góry dziękuję
MirkoBoeddecker
To na pewno możliwe, ale nie warto.
?
Pozdrawiam,
€
Mirko
PhilippeGrunchec
Dlaczego?
AntiLynd
moje skromne zdanie:
?
@Philippe: Mirko prawdopodobnie nawiązuje do dość wysokiej ceny ADOTECH w porównaniu z innymi dostępnymi w sprzedaży lub samodzielnie przygotowanymi wywoływaczami – w stosunku do oczekiwanych rezultatów.
Ja jednak widzę to nieco inaczej: już od dawna zastanawiam się, jak tak wielu entuzjastów CMS20 tutaj w ogóle stać na aparaty i obiektywy, które są potrzebne, aby sensownie korzystać z tego filmu (a z mojego punktu widzenia również z Wephota) – i dlatego uważam, że osoby należące do tej grupy raczej nie powinny mieć problemu z zainwestowaniem równowartości 16 centów na zdjęcie przy zakupie wywoływacza.
?
W związku z tym: po prostu spróbuj...
?
Powodzenia
Nils
MirkoBoeddecker
Od dawna zastanawiam się, jak tak wielu użytkowników CMS20 tutaj w ogóle stać na aparaty i obiektywy, które są potrzebne, żeby sensownie korzystać z tego filmu (a jeśli o mnie chodzi, to również z Wephota)
?
Cóż, dobry obiektyw Nikkor lub Rokkor z lat 80. z przysłoną 1:2 w starym aparacie FM2 lub FG20 kosztuje mniej niż 100 euro. Dzięki temu można wykorzystać już 80% filmu małoobrazkowego (dzięki dyfrakcji na odcieniach szarości rozdzielczości się zbliżają, a reszta zapewnia zapierający dech w piersiach kontrast szczegółów przy danej wysokiej rozdzielczości par linii).
?
O wiele ważniejsze jest używanie statywu!
AntiLynd
Ach, no tak... Nie zdawałem sobie sprawy, że już obiektywy z tej półki cenowej są wystarczająco dobre do CMS. Myślałem, że trzeba by do tego dorzucić jeszcze jedno zero. Chociaż, jeśli mogę być trochę czepialski: aparat z ruchomym lustrem i związanymi z tym wibracjami niekoniecznie byłby tym, co jako pierwsze przychodzi mi do głowy w kontekście tego filmu :)
Tandemfahren
No cóż, w takim razie musisz chyba najpierw wywołać lustrzankę albo – broń Boże – zainwestować w Olympusa 35SP lub coś w tym rodzaju i zlecić przegląd u „OM-Doktora”. Tak czy inaczej. Kto tego nie widział, ten nie uwierzy. Nie ma porównania z żadnym konwencjonalnym filmem, nawet z Tmax i podobnymi.
Frank
AntiLynd
Wszystkie aparaty, z których nadal korzystam, nie mają lustra albo mają lustro nieruchome. Dlatego, gdybym chciał korzystać z CMS, nie musiałbym ani stosować wyzwalania z wyprzedzeniem, ani kupować kolejnego aparatu z wizjerem pomiarowym.
€
Ale tak naprawdę i tak nie należę do grupy docelowej CMS. Jestem staromodny. Dla mnie (1) tonacja (i szeroki zakres możliwości jej kontrolowania) jest ważniejsza niż sama rozdzielczość (ponad 500 megapikseli?), a także uważam (2), że skoro już noszę ze sobą statyw (rezygnując tym samym z prawdziwej zalety formatu KB, czyli spontaniczności), to równie dobrze mogę od razu korzystać z większych formatów filmowych i czerpać z ich niezrównanych zalet (w obszarach, które są dla mnie ważne), których nie oferuje nawet CMS. Nie oznacza to oczywiście, że mam coś przeciwko samemu CMS, który z pewnością jest doskonałym aparatem do fotografii dokumentalnej i, odpowiednio wywołany, z pewnością jest również właściwym wyborem do zastosowań fotograficznych dla określonych osób o określonych priorytetach.
MirkoBoeddecker
Dla mnie (1) tonacja (i szeroki zakres możliwości jej regulacji) jest ważniejsza niż sama rozdzielczość
?
Zakres ekspozycji CMS (ADOTECH III) jest obecnie lepszy niż w przypadku Tmax. Krzywa jest niemal tak samo prosta.
Oczywiście nie osiąga się takiego samego poziomu kontroli.
Praktyczny brak ziarnistości prowadzi do bardzo ładnej płaskości i wysokiej plastyczności szczegółów, nawet jeśli rozdzielczość nie jest w pełni wykorzystana.
Jazda Porsche sprawia przyjemność również wtedy, gdy przestrzega się ograniczeń prędkości. Nie trzeba koniecznie jechać na pełnych obrotach.
sputnik
€
<blockquote class="ipsBlockquote">
Dla mnie (1) brzmienie (i szeroki zakres możliwości jego regulacji) jest ważniejsze niż sama rozdzielczość
€
Jazda Porsche sprawia przyjemność również wtedy, gdy przestrzega się ograniczeń prędkości. Nie trzeba koniecznie jechać na pełnych obrotach.
?
</blockquote>
€
Genialne porównanie.
A co jeszcze pozostaje z fascynacji systemem CMS, jeśli nie potrafię docenić znanego ze świata cyfrowego i moim zdaniem całkowicie bezsensownego szaleństwa megapikselowego w połączeniu z brakiem ziarna, albo nie potrafię z tego naprawdę skorzystać?
W każdym razie widzę to dokładnie tak samo jak Nils i mam nadzieję, że wielu innych też tak to postrzega, aby klasyczne filmy pozostały z nami również w przyszłości.
Jeśli chcę cyfrowego wyglądu, kupuję lustrzankę cyfrową, jeśli chcę eksperymentować, zestaw chemiczny, a jeśli chcę po prostu robić zdjęcia, to Tri-X. :-)
Wolf_XL
... zamówiłem ten model CMS w rozmiarze 135 i 120 i po prostu go wypróbuję – wtedy sam będę mógł wyrobić sobie opinię i nie będę musiał się nad tym głowić. Po prostu nie komplikujmy tego... :-)
sputnik
Po prostu nie komplikuj... :-)
?
Dokładnie. A co może być prostszego niż sięgnięcie do zamrażarki, żeby po prostu wyjąć to, co od zawsze daje nam to, czego pragniemy? ;-)
?
Ktoś kiedyś miał na forum podpis: „Już fotografujesz, czy jeszcze testujesz?”. :-)
MirkoBoeddecker
W każdym razie podzielam w pełni opinię Nilsa i mam nadzieję, że wielu innych podziela to stanowisko, aby klasyczne filmy pozostały z nami również w przyszłości.
Porównanie to jest niepotrzebne. Fotografia w wysokiej rozdzielczości, będąca niszą w niszy, z pewnością nie ma zamiaru zastąpić zwykłych filmów czarno-białych. Stanowi ona wzbogacenie oferty.
Wręcz przeciwnie: jeśli uda się w ten sposób przyciągnąć fanów wysokiej rozdzielczości z powrotem z cyfrowego świata do analogowego, zapewni to obroty dla producentów matryc i tym samym przyczyni się do ogólnego zabezpieczenia podaży.
TiMo
Osoby, które znam i które chętnie korzystają z tego systemu CMS (w tym ja), nie używają go wyłącznie ze względu na wysoką rozdzielczość. Podoba im się sposób, w jaki system oddaje motywy filmowe. Rozdzielczość oczywiście wpływa na efekt wizualny, ale nie jest głównym powodem, dla którego z niego korzystają (nie są to osoby, które przyglądają się pikselom ani liczą linie).
TR
A co jeszcze pozostaje w systemie CMS z tego fascynującego świata, skoro nie potrafię docenić znanego ze świata cyfrowej fotografii i moim zdaniem całkowicie bezsensownego szaleństwa megapikselowego w połączeniu z brakiem ziarnistości, ani tak naprawdę z niego skorzystać?
Z mojego punktu widzenia ma to sens, gdy wykonuje się bardzo duże powiększenia (np. krajobrazy) i można w ten sposób niejako „wejść” w obraz – lub też
odkrywać w oddali drobne, wyraźnie zarysowane szczegóły. Na przykład w przypadku portretów ten rodzaj filmu nie byłby dla mnie odpowiedni.
highscore
Cześć
?
Świetna dyskusja!
Ja też kupiłem ten film.
A dlaczego?
Dobre pytanie.
Chciałbym wykorzystać ten film do fotografowania z ręki.
W słoneczny dzień przy przysłonie 5,6 lub 8 powinno dać się uzyskać czas naświetlania 1/60 lub 1/125 sekundy. Bez statywu.
Z jednej strony w zwykłym aparacie pełnoklatkowym.
Z drugiej strony w formacie półklatkowym.
Oczywiście w ten sposób nigdy nie osiągnę pełnego potencjału filmu.
Ale interesujące powiększenia bez ziarna lub z niewielką ilością ziarna, wykonane z negatywów, które w innym przypadku mogłyby być banalne, mają dla mnie swój urok.
A ostre portrety, na których widać każdy por skóry, są dla mnie bardzo interesującymi motywami.
Ach tak, i fotografia uliczna, gdy obiekty poruszają się jak najmniej.
?
Pozdrawiam
Highscore
sputnik
€
Jeśli uda się w ten sposób przyciągnąć fanów cyfrowych rozwiązań z powrotem do świata analogowego, ...
€
... to przy najbliższej okazji zgłoszę Cię do nagrody Right Livelihood Award. ^_^
AchimBauer
€
<blockquote class="ipsBlockquote" data-author="Mirko Boeddecker" data-cid="19631" data-time="1460917781">
<div>
€
Jeśli uda się w ten sposób przyciągnąć fanów rozdzielczości z powrotem z cyfrowego świata do analogowego, ...
</quote>
€
... przy najbliższej okazji zgłoszę Cię do nagrody Right Livelihood Award. ^_^
€
</div>
</blockquote>
Cześć Sputnik,
gdybyś po prostu napisał „Alternatywna Nagroda Nobla”, nie musiałbym specjalnie sprawdzać tego w Wikipedii.
€
Pozdrawiam, Achim
€
PS.: Można dyskutować o sensie i bezsensie CMS, a także o bezsensie używania go do zdjęć nocnych, ale ja wypróbowałem to i będę to robił dalej, dlaczego? Bo zdjęcia są świetne.
UdoH
Cześć Achim,
czy mógłbyś powiedzieć coś więcej na temat zdjęć nocnych wykonanych tym aparatem? A może nawet coś pokazać?
Dzięki i pozdrawiam, Udo