MirkoBoeddecker
Ahoj všichni,
jelikož jsme v poslední době bohužel zaznamenali výrazný nárůst takzvaných „problematických reklamací, které vzbuzují značné podezření“, a chceme i nadále vyřizovat reklamace rychle a vstřícně, rozhodli jsme se upravit obchodní podmínky tak, aby zaslání reklamace již neumožňovalo reklamujícímu získat odškodnění (získat výhodu).
V budoucnu v oprávněných případech rychle a bezodkladně nahradíme množství zaslaného neexponovaného materiálu a zaslaných vzorků stejným množstvím neexponovaného materiálu stejného druhu.
Jinými slovy: veškerý zaslaný neexponovaný materiál a všechny vadné snímky, které byly přiloženy, budou nahrazeny novým materiálem.
Tím pádem již nejsou možné následující situace:
1) Poté, co jste spotřebovali 998 listů fotografického papíru, zašlete jeden list, na kterém byl údajně ohyb, a poslední neexponovaný list a požadujete 1000 listů nového papíru, protože údajně bylo vše vadné, ale bohužel jste to zjistili až po týdnech a 998 listech u posledního listu......
2) Pokud se vám papír nelíbí z hlediska tónové hodnoty, pošlete jej zpět a tvrdíte, že má vadu, a požadujete JINÝ papír jako náhradu.
Je nám líto, ale v poslední době se to prostě stávalo příliš často.
Díky novému nařízení doufáme, že „reklamantům“ vezmeme vítr z plachet, a to v zájmu všech poctivých zákazníků a v zájmu dlouhodobě umírněné cenové politiky.
V případě zjevných/známých vad nebo v „tragických“ ojedinělých případech budeme samozřejmě i nadále rozhodovat nadstandardně vstřícně, stejně jako dosud.
Nové znění VOP zní:
(...) K vyřízení reklamací fotografického papíru a filmů potřebujeme vzorek vady a zbývající vadný, neexponovaný materiál v originálním obalu. V oprávněných případech nahradíme množství zaslaného neexponovaného materiálu a množství zaslaného vadného vzorku. Kdo tedy zašle pouze 2 listy / filmy, dostane zpět také pouze 2 listy / filmy.
MKL
Ahoj Mirko,
podle mého názoru byla tato omezení upravena již ve starých obchodních podmínkách, které zněly takto:
§7 Reklamace.
Příjemce je povinen naše zboží zkontrolovat neprodleně po obdržení.
Zjevné vady je nutné nám nahlásit do 8 dnů
od převzetí zásilky.
Ostatní vady je třeba reklamovat neprodleně po jejich zjištění.
Zákonná ustanovení o promlčení zůstávají
nedotčena. V oprávněných případech poskytneme náhradu formou dodatečné dodávky
zboží stejného množství a druhu. Pokud se dodatečná dodávka
nezdaří, má zákazník právo na odstoupení od smlouvy nebo slevu.
Další nároky jsou vyloučeny.
Vrací se vždy pouze hodnota materiálu. Následné škody
nelze nahradit.
V případě chybné laboratorní práce bude zpracovaný materiál
nahrazen rovnocenným neexponovaným materiálem. Další
nároky jsou vyloučeny. S výjimkou úmyslu nebo
hrubé nedbalosti. Abychom mohli reklamace na fotografický papír a film
potřebujeme vzorek vady a
zbývající vadný, neexponovaný materiál.
Změna, jakou provádíš,
není vůbec nutná – stačilo by oznámení, že tvoje vstřícnost končí.
K druhému bodu „nelíbí se mi tón papíru“: u neotevřených balení ti během lhůty pro odstoupení od smlouvy nezbývá jiná možnost, než balení vzít zpět. I to bylo již dříve takto upraveno. V případě reklamace bylo rovněž tvou vstřícností, když jsi nabídl k výměně jiný druh.
Tip:
Pouhé oznámení změny VOP na fóru stejně nestačí. V katalogu je stále uvedena stará verze a na tvé webové stránce není žádný odkaz na VOP (alespoň já jsem ho nenašel).
S pozdravem
Michael
MirkoBoeddecker
Ahoj Michaeli,
jasně, přísně vzato by se to dalo „prosadit“ už dříve.
Ale nikdy jsme to nedělali, dokud se toho nenahromadilo čím dál víc.
Jde mi o to, abychom to teď sdělili předem, aby se pak neříkalo: „Proč dostávám jen 2 listy – minule jste mi přece poslali 500 listů a já si myslel, že to udělám hned znovu...“ ;-).
Fotografický papír je zboží s omezenou trvanlivostí, a proto se na něj nevztahuje právo na odstoupení od smlouvy, protože by bylo nemožné provést kontrolu zboží bez jeho poškození, zda nebylo nesprávně skladováno.
Pokud se fotografický papír skladuje i jen několik hodin na přímém slunci nebo v blízkosti určitých chemikálií, může dojít k problémům nebo k odchylkám ve zobrazení snímků ve srovnání s jiným balením ze stejné šarže. Proto zásadně nepřijímáme zpět papír a filmy – jinak bychom vám nemohli zaručit, že obdržíte bezvadné zboží.
Změněné obchodní podmínky budou dnes odpoledne zveřejněny v online katalogu.
S pozdravem,
Mirko