MirkoBoeddecker
Cześć wszystkim,
ponieważ niestety w ostatnim czasie odnotowaliśmy znaczny wzrost liczby tzw. „problematycznych reklamacji, które budzą duże wątpliwości”, a jednocześnie chcemy nadal rozpatrywać reklamacje szybko i elastycznie, postanowiliśmy zmienić warunki handlowe w taki sposób, aby wysłanie reklamacji nie wiązało się już z możliwością uzyskania odszkodowania (korzyści) przez reklamującego.
W przyszłości, w uzasadnionych przypadkach, szybko i bezzwłocznie wymienimy ilość przesłanego, nienaświetlonego materiału oraz przesłanych próbek na taką samą ilość nienaświetlonego materiału tego samego rodzaju.
Innymi słowy: cały nienaświetlony materiał, który zostanie przesłany, oraz wszystkie wadliwe zdjęcia, które były do niego dołączone, zostaną zastąpione nowym materiałem.
W związku z tym następujące sytuacje nie będą już możliwe:
1) Po zużyciu 998 arkuszy papieru fotograficznego wysyła się jeden arkusz, na którym rzekomo było zagięcie, oraz ostatni nie naświetlony arkusz i żąda się 1000 arkuszy nowego papieru, ponieważ rzekomo wszystko było wadliwe, ale niestety zauważono to dopiero po tygodniach i 998 arkuszach, patrząc na ostatni arkusz......
2) Jeśli papier nie odpowiada pod względem tonacji, odsyła się go, twierdząc, że ma wadę, i żąda się INNEGO papieru w zamian.
Przepraszamy, ale ostatnio zdarzało się to po prostu zbyt często.
Mamy nadzieję, że dzięki nowym zasadom uda nam się odebrać wiatr z żagli „rycerzom reklamacji”, w interesie wszystkich uczciwych klientów oraz w interesie długoterminowej, umiarkowanej polityki cenowej.
W przypadku oczywistych/znanych wad lub w „tragicznych” pojedynczych przypadkach oczywiście nadal będziemy podejmować decyzje w sposób nadmiernie wyrozumiały, tak jak dotychczas.
Nowa wersja OWH brzmi:
(...) Aby rozpatrzyć reklamacje dotyczące papieru fotograficznego i filmów, potrzebujemy próbki wadliwego materiału oraz pozostałą, wadliwą, nienaświetloną część w oryginalnym opakowaniu. W uzasadnionych przypadkach wymieniamy ilość nadesłanego nienaświetlonego materiału oraz ilość nadesłanej wadliwej próbki. Kto więc prześle tylko 2 arkusze / filmy, otrzyma z powrotem tylko 2 arkusze / filmy.
Mirko
MKL
Cześć Mirko,
moim zdaniem te ograniczenia były już uregulowane w starych warunkach handlowych, które brzmiały następująco:
§7 Reklamacje.
Odbiorca ma obowiązek sprawdzić nasze towary niezwłocznie po ich otrzymaniu.
Oczywiste wady należy zgłaszać w ciągu 8 dni
od otrzymania przesyłki.
Inne wady należy zgłaszać niezwłocznie po ich wystąpieniu.
Przepisy prawne dotyczące przedawnienia pozostają
nienaruszone. W przypadku uzasadnionego roszczenia zapewniamy rekompensatę w postaci dostawy uzupełniającej
towarów tej samej ilości i rodzaju. Jeśli dostawa uzupełniająca
nie powiedzie się, klient ma prawo do odstąpienia od umowy lub obniżenia ceny.
Wyklucza się dalsze roszczenia.
Zwracana jest zawsze tylko wartość materiału. Szkody następcze
nie podlegają zwrotowi.
W przypadku wadliwych prac laboratoryjnych przetworzony materiał
zostanie zastąpiony równoważnym materiałem nienaświetlonym. Dalsze
roszczenia są wykluczone. Z wyjątkiem przypadków umyślnego działania lub
rażącego niedbalstwa. Aby rozpatrzyć reklamacje dotyczące papieru fotograficznego i filmu
potrzebujemy próbki wady oraz
pozostałego, wadliwego, nienaświetlonego materiału.
Zmiana, jaką wprowadzasz, nie jest wcale konieczna – wystarczyłoby ogłoszenie, że rezygnujesz z gestu dobrej woli.
Co do drugiego punktu „nie podoba mi się odcień papieru”, w przypadku nieotwartych opakowań w okresie odstąpienia od umowy nie pozostaje Ci nic innego, jak przyjąć opakowania z powrotem. Takie zasady obowiązywały już wcześniej. W przypadku reklamacji to również z Twojej dobrej woli oferowałeś inny rodzaj produktu w zamian.
Wskazówka:
Samo ogłoszenie zmiany OWH na forum i tak nie wystarczy. W katalogu nadal widnieje stara wersja, a na Twojej stronie internetowej nie ma linku do OWH (przynajmniej ja go nie znalazłem).
Pozdrawiam
Michael
MirkoBoeddecker
Cześć Michael,
Oczywiście, ściśle rzecz biorąc, można było to „wyegzekwować” już wcześniej.
Ale nigdy tego nie robiliśmy, dopóki ilość zamówień nie zaczęła rosnąć.
Chodzi mi o to, żeby poinformować o tym z wyprzedzeniem, żeby potem nie było: „Dlaczego dostaję tylko 2 arkusze – ostatnim razem przecież wysłaliście mi 500 arkuszy i pomyślałem, że zrobię to samo jeszcze raz...” ;-).
Papier fotograficzny jest towarem łatwo psującym się i w związku z tym nie podlega odstąpieniu od umowy, ponieważ niemożliwe byłoby przeprowadzenie nieniszczącej kontroli towaru w celu sprawdzenia, czy nie był on przechowywany w niewłaściwy sposób.
Jeśli papier fotograficzny będzie przechowywany nawet przez kilka godzin w pełnym słońcu lub w pobliżu niektórych substancji chemicznych, mogą pojawić się problemy lub odchylenia w odwzorowaniu obrazu w porównaniu z innym opakowaniem z tej samej partii. Dlatego zasadniczo nie przyjmujemy zwrotów papieru i filmów – w przeciwnym razie nie moglibyśmy zagwarantować Państwu otrzymania towaru w nienagannym stanie.
Zmienione OWH pojawią się w katalogu online dzisiejszego popołudnia.
Pozdrawiam,
Mirko