CPD
Ahoj lidi,
k mé velké radosti jsem v Catalogus maximus objevil mikrofilm ADOX.
Jak je citlivý? „Normálně“ panchromatický, se sníženou citlivostí na červenou, se zvýšenou citlivostí na červenou? Dá se někde stáhnout technický list? – A je k dostání i jako svitkový film? Nebo až později, nebo vůbec?
S pozdravem CP
MirkoBoeddecker
Z hlediska ochranných známek k tomu bohužel nemohu nic říci.
Jedná se však o jeden ze dvou známých mikrofilmů, který pouze my stříháme do „běžných“ fotografických formátů.
Pozor, tento film existuje ve dvou variantách a toto je ta druhá.
K vytvoření datového listu bohužel nestačí roční obrat 25 €.....
Svitkové filmy vyžadují jiný nosič, proto je nemůžeme řezat z podložky pro ploché filmy.
S pozdravem,
Mirko
CPD
Ahoj Mirko,
bylo to s tím obratem 25 eur opravdu pravda?
Ještě si velmi dobře pamatuji, jak hlasitý byl ten povyk, když byl APX25 vyřazen z prodeje a můj prodejce fotografického vybavení mi sdělil, že jsem byl jedním z mála, kdo tento film používal a kdo ho teď tak oplakává. – A to prosím ne někde v zapadákově, ale ve velkém městě.
S pozdravem CP
MirkoBoeddecker
No, u filmu s citlivostí 25 ASA máme už o něco více zákazníků.
Ale mikrofilm s tak vysokým rozlišením, že žádný objektiv na světě nedokáže jeho rozlišení ani zdaleka reprodukovat, s efektivní citlivostí 12 ASA i přes zázračnou chemii, je přece jen asi to nejexotičtější, co máme v katalogu ;-)
Já sám jsem s rozlišením ADOX/efke 50 plně spokojen. Vyšší rozlišení u plochého filmu nepotřebuji a myslím, že většina z vás to vidí podobně.
S pozdravem,
Mirko
CPD
Ahoj Mirko.
V tom máš bezpochyby pravdu, protože u formátu planfilmu je rozlišení filmu 50 dostačující (dalo by se dokonce dodat, že i filmu 100) – alespoň zpravidla. V jiném vlákně jsem se sám vyjádřil k nevýhodám takových technických filmů a k tomu, že „ubohých“ 12 ASA při o něco vyšším kontrastu je stále k dispozici. S filmem Technical Pan jsem v tomto ohledu měl několik velmi trpkých zkušeností, na které se dá s klidem zapomenout: velmi rychle se dostaneš k expozičním časům z 19. století.
Přesto mohou takové exotické filmy dávat smysl. ADOX Microfilm se určitě nestane mým každodenním a univerzálním filmem, ale při některých aplikacích, například v architektonické fotografii, může dávat smysl.
V těchto dnech mám něco na práci v Berlíně, tak se u vás zastavím. Doufám, že ho máte na skladě?
Pozdrav CP
MirkoBoeddecker
Právě jsem zahlédl jedno balení...