PhilippReichmuth
Ahoj všichni,
existuje ve střední Evropě ještě nějaký panchromatický fotografický papír, kromě toho již nevyráběného Oriental-Panchro? Mám hromadu negativů na černobílých filmech CN s barevnými nosiči a při použití běžného ortochromatického papíru mám pravidelně problémy s regulací gradace.
Jaké osvětlení temné komory potřebuji pro panchromatický papír? Červené světlo asi nebude fungovat.
Philipp
Gast
Ahoj Phillipe!
Tvé filmy jsou černobílé, takže nepotřebuješ panchromatický papír, stačí ti papír s pevným kontrastem, přičemž expoziční čas se samozřejmě kvůli oranžové masce prodlouží.
Panchromatický papír potřebuješ jen v případě, že máš barevné negativy a chceš je správně převést do šedotónů.
Varikontrast a panchromatický papír stejně nejdou dohromady, takže fixní gradace pro tebe není žádnou nevýhodou.
Oleksander
fotohuisrovo
Panchromatický papír je třeba vyvolávat ve tmě nebo při slabém osvětlení sodíkovými výbojkami.
V závislosti na typu černobílého filmu CN se hodí klasický černobílý fotografický papír (Ilford XP2) nebo, ještě lépe, barevný papír RA-4 s neutrálním filtrem (Kodak T-400CN). Oranžová maska u typu Kodak je také mnohem silnější.
Pro XP2 to funguje nejlépe, když je E.I. nastaveno na přibližně ISO 250 a použije se standardní vývoj C41, černobílé fotografie s gradací 2,5–3. Všechny chromogenní filmy mají poměrně měkký obraz.
S pozdravem,
Robert
PhilippReichmuth
Ahoj Oleksandere, ahoj Roberte,
děkuji za informace.
S papírem SW-Festgradation to u XP2 funguje docela dobře, u filmů Kodak a Konica VX400, které jinak používám, jen velmi špatně až vůbec. Oranžový nosič u filmů Kodak a Konica CN produkuje světlo, na které je alespoň můj Fomaspeed prakticky slepý.
Asi se bez barevného papíru neobejdu...
Philipp