PhilippReichmuth
Cześć wszystkim,
czy w Europie Środkowej można jeszcze dostać papier fotograficzny o czułości panchromatycznej, podobny do wycofanego z produkcji papieru Oriental Panchro? Mam mnóstwo negatywów na czarno-białych filmach CN z kolorowymi nośnikami i regularnie mam problemy z kontrolą gradacji przy użyciu zwykłego papieru ortochromatycznego.
Jakiego rodzaju oświetlenie ciemniowe jest potrzebne do papieru panchromatycznego? Światło czerwone raczej nie będzie odpowiednie.
Philipp
Gast
Cześć, Phillip!
Twoje filmy są czarno-białe, więc nie potrzebujesz papieru panchromatycznego – wystarczy papier o stałym kontraście, choć czas naświetlania będzie oczywiście dłuższy ze względu na maskę pomarańczową.
Papier panchromatyczny jest potrzebny tylko wtedy, gdy masz negatywy kolorowe i chcesz uzyskać prawidłową gradację szarości.
Połączenie papieru varikontrastowego i panchromatycznego i tak nie jest możliwe, więc stała gradacja nie stanowi dla Ciebie żadnej wady.
Oleksander
fotohuisrovo
Papier panchromatyczny należy wywoływać w ciemni lub przy słabym oświetleniu lampami sodowymi.
W zależności od typu czarno-białej kliszy CN, można użyć klasycznego papieru fotograficznego do czarno-białych zdjęć (Ilford XP2) lub, jeszcze lepiej, papieru kolorowego RA-4 z filtrem neutralnym (Kodak T-400CN). Filtr pomarańczowy w przypadku kliszy Kodaka jest również znacznie silniejszy.
W przypadku XP2 najlepiej sprawdza się czułość ISO około 250 i standardowy proces wywoływania C41, a zdjęcia czarno-białe przy gradacji 2,5–3. Wszystkie filmy chromogeniczne charakteryzują się dość miękkim rysunkiem.
Pozdrawiam,
Robert
PhilippReichmuth
Cześć Oleksanderze, cześć Robercie,
dziękuję za informacje.
Z papierem o stałej gradacji SW w XP2 idzie całkiem nieźle, natomiast z filmami Kodaka i Konica VX400, których zazwyczaj używam, idzie bardzo słabo lub w ogóle nie idzie. Pomarańczowy nośnik w filmach Kodaka i Konica CN wytwarza światło, na które przynajmniej mój Fomaspeed jest praktycznie ślepy.
Chyba nie obejdę się bez papieru kolorowego...
Philipp