ChristinaJ
Existuje vůbec čtvercový fotografický papír?
Mám na mysli například to, aby při zvětšování snímků z meziformátu nevznikaly „odřezky papíru“?
Moc děkuji a s pozdravem
Christina
MirkoBoeddecker
Christino,
Maco Multispeed můžeme nabídnout v nestandardních formátech, dokud má Maco ještě zásoby, respektive dokud Tura znovu nezačne řezat a Agfa znovu nezačne plnit.
Nevýhoda: cena za metr čtvereční je vyšší než u standardních formátů – nakonec si můžeš koupit i větší papír a odříznout si z něj zkušební proužek.
Ten se stejně vždycky hodí – zejména u větších obrázků.
S pozdravem,
Mirko
FrankJBeckmann
Ahoj,
Wephota nabízí v některých případech i speciální rozměry. Možná by stálo za to tam zavolat.
Měj se
Frank
MirkoBoeddecker
To je pravda, zapomněl jsem – samozřejmě to můžeme dodat, ale předem upozorňujeme, že u Wephoty je třeba být velmi tolerantní, co se týče rozměrové přesnosti a způsobu balení.
Jinými slovy: jde určitě o nejlevnější speciální tvar, ale není to nic pro vybíravé zákazníky a dodáváme na objednávku bez možnosti výměny.
S pozdravem,
Mirko
FrankJBeckmann
Ahoj,
obaly od firmy Wephota jsou trochu netradiční, ale papír si vyrábějí sami, takže dokážou dodat téměř jakoukoli velikost. Po telefonu jsou také velmi vstřícní. A zatím mi vyměnili každý vadný materiál. Speciální formáty ale asi ani u Wephoty nebudou zrovna levné.
Měj se
Frank
Gast
Samozřejmě si můžete také koupit papír v rolích a pomocí jednoduchých nůžek (na eBayi k sehnání za pakatel) si vystřihnout jakýkoli formát, včetně libovolného počtu a libovolné velikosti zkušebních proužků.
Ze dvou rolí (20 a 30 cm) si vyrobíte následující formáty (čtvercové, 4:5, 2:3, 1:2,4):
14x20, 16x20, 20x20, 20x25, 20x30, 24x30, 30x30, 30x40, 20x48, 30x45, 30x72
a to vše bez odpadu...
Martin
mau
Vystřihuji to z archového materiálu pomocí řezačky na role. O odpad se nemusím starat, protože zkušební proužky jsou stejně potřeba. Největší flexibilitu samozřejmě nabízí materiál v rolích.
FrankJBeckmann
Ahoj,
toho množství testovacích proužků je opravdu potřeba? *údiv*
Měj se
Frank
Gast
Ahoj Christino, jelikož se pravděpodobně nezajímáš o role papíru, nůžky na papír a podobné věci, existuje ještě jedno velmi jednoduché řešení pro požadovaný formát papíru: společnost ILFORD již mnoho let vyrábí svůj papír MGIV RC ve formátu 10x10 palců (25,4x25,4 cm) – možná je to řešení (ale pokud vím, u FOTOIMPEXU není k dostání).
S pozdravem ;)
Quadratix
mau
Frank se v mé temné komoře zřejmě dobře vyzná, když zná počet mých zkušebních proužků. :-)
Vlastně žádné zkušební proužky vůbec nepotřebujete. Podívat se na negativ, odhadnout hustotu, vybrat filtr a čas, vložit to do zvětšovacího přístroje.............................................
FrankJBeckmann
Ahoj,
když ořezáváš každou zvětšeninu, vzniká spousta odpadu. Proto mě překvapilo, že by se to všechno mělo použít jako zkušební proužky.
Souhlasím s tebou, že (kromě testování nového papíru nebo vývojky) zkušební proužky nejsou potřeba. Pokud dokážeš určit potřebná nastavení pouhým pohledem na negativ, jsi opravdu dobrý. Já se v tomhle raději spoléhám na expozimetr.
Ahoj
Frank