ChristinaJ
Czy w ogóle istnieje papier fotograficzny w kształcie kwadratu?
Chodzi mi na przykład o to, żeby przy powiększaniu zdjęć z aparatu średnioformatowego nie marnować papieru?
Bardzo dziękuję i pozdrawiam
Christina
MirkoBoeddecker
Christina,
Maco Multispeed możemy oferować w nietypowych formatach, o ile Maco ma jeszcze zapasy, albo dopóki Tura nie wznowi cięcia, a Agfa nie wznowi produkcji.
Wada: cena za metr kwadratowy jest wyższa niż w przypadku formatów standardowych – ostatecznie możesz też kupić większy arkusz papieru i wyciąć z niego pasek próbny.
I tak jest on potrzebny – zwłaszcza w przypadku większych zdjęć.
Pozdrawiam,
Mirko
FrankJBeckmann
Cześć,
Wephota ma czasem w ofercie rozmiary niestandardowe. Warto do nich zadzwonić.
Pa
Frank
MirkoBoeddecker
Racja, zapomniałem – oczywiście możemy to również dostarczyć, ale z góry zaznaczamy, że w przypadku Wephota trzeba wykazać się dużą tolerancją, jeśli chodzi o dokładność wymiarów i rodzaj opakowania.
Innymi słowy: to z pewnością najtańszy produkt o niestandardowym kształcie, ale nie jest to opcja dla osób wybrednych, a dostawa odbywa się na zamówienie bez możliwości wymiany.
Pozdrawiam,
Mirko
FrankJBeckmann
Cześć,
Opakowania firmy Wephota są nieco nietypowe, ale za to sami zajmują się produkcją papieru, dzięki czemu mogą dostarczyć materiał w niemal każdym rozmiarze. Obsługa telefoniczna jest również bardzo miła. Jak dotąd wymieniali mi każdy wadliwy produkt. Jednak niestandardowe formaty zapewne nie są u Wephoty zbyt tanie.
Pozdrawiam
Frank
Gast
Można oczywiście kupić papier w rolkach i przy pomocy zwykłych nożyczek (dostępnych na eBayu za grosze) wyciąć dowolny format, w tym dowolną liczbę i wielkość pasków próbnych.
Z dwóch rolek (20 i 30 cm) można uzyskać następujące formaty (kwadratowe, 4:5, 2:3, 1:2,4):
14x20, 16x20, 20x20, 20x25, 20x30, 24x30, 30x30, 30x40, 20x48, 30x45, 30x72
i to wszystko bez odpadów...
Martin
mau
Wytnę to z arkusza za pomocą maszyny do cięcia rolek. Odpady nie stanowią problemu, ponieważ i tak potrzebne są paski próbne. Największą elastyczność zapewnia oczywiście materiał w rolkach.
FrankJBeckmann
Cześć,
Potrzeba aż tyle pasków testowych? *zdziwiony*
Pa
Frank
Gast
Cześć Christina, skoro pewnie nie masz ochoty zajmować się papierem w rolkach, nożycami do papieru i tym podobnymi rzeczami, to jest jeszcze jedno bardzo proste rozwiązanie, jeśli chodzi o format papieru, którego szukasz: firma ILFORD od wielu lat produkuje papier MGIV RC w formacie 10x10 cali (25,4x25,4 cm) – może to być rozwiązanie (ale z tego co wiem, nie jest on dostępny tutaj w FOTOIMPEX).
Serdeczne pozdrowienia ;)
Quadratix
mau
Frank najwyraźniej dobrze zna się na moim Duka, skoro wie, ile mam pasków testowych. :-)
Właściwie paski testowe wcale nie są potrzebne. Wystarczy spojrzeć na negatyw, oszacować gęstość, wybrać filtr i czas, a następnie umieścić całość w powiększalniku.............................................
FrankJBeckmann
Cześć,
Jeśli przycina się każdą odbitkę, powstaje sporo odpadów. Dlatego dziwiło mnie, że wszystkie mają służyć jako paski próbne.
Zgadzam się z Tobą, że (poza testowaniem nowego papieru lub wywoływacza) paski testowe nie są potrzebne. Jeśli potrafisz ustalić niezbędne ustawienia po prostu oglądając negatyw, to jesteś naprawdę dobry. Ja wolę polegać w tej kwestii na ekspozymetrze.
Pozdrawiam
Frank