Ahoj všichni,
chtěl bych se zeptat, jestli je možné ve vývojové vaničce Minox pro denní světlo vyvolat i barevný film Minox v procesu C41. Zkoušel to už někdo? Stačí těch necelých 50 ml chemikálií a podaří se při tak malém množství udržet teplotu dostatečně konstantní?
S pozdravem
Marwan
Já už to zkusil. Funguje to, ale kdybych se později dostal do úzkých, asi si pořídím jednu z upravených cívek Jobo.
Těch 50 ml stačí, alespoň u sady Dilucolor, kterou jsem použil. Takový film Minox má méně než 1/4 plochy filmu KB. A ten potřebuje v Jobo 1510 140 ml. 50 ml tedy bohatě stačí.
Teplotu nejlépe udržíte tak, že plechovku ponoříte až po „krk“ do vodní lázně.
Složitější je to s pohybem vývojky. S pumpováním teploměru se u C41 daleko nedostanete. Na jednom internetovém fóru jsem jednou našel tip, že je lepší vzít trochu více vývojky a „pumpovat“ ji stříkačkou, to funguje docela dobře. A když trochu vývojky vyteče, nevadí, plechovka je stejně ve vodní lázni ;)
Načasování je také taková věc, nádrž na denní světlo trvá věčnost, než se naplní a vyprázdní, pokud si dobře vzpomínám, asi 30 sekund na 50 ml... To je třeba při vyvolávání zohlednit.