Witam wszystkich,
chciałbym zapytać, czy w kasecie do wywoływania na światło dzienne Minox można również wywoływać kolorowy film Minox w procesie C41. Czy ktoś już tego próbował? Czy wystarczy niecałe 50 ml odczynników i czy przy tak małej ilości uda się utrzymać temperaturę na wystarczająco stałym poziomie?
Pozdrawiam
marwan
Już to zrobiłem. Działa, ale gdybym później znalazł się w kłopocie, prawdopodobnie kupiłbym jedną ze zmodyfikowanych szpul Jobo.
50 ml wystarczy, przynajmniej w przypadku zestawu Dilucolor, którego użyłem. Taki film Minox ma mniej niż 1/4 powierzchni filmu KB. A ten potrzebuje 140 ml w Jobo 1510. 50 ml wystarczy więc „z nawiązką”.
Temperaturę najlepiej utrzymać, umieszczając puszkę po „kołnierz” w kąpieli wodnej.
Trudniej jest z mieszaniem wywoływacza. W przypadku C41 nie da się wiele osiągnąć, pompując termometrem. Na jednym z forów internetowych znalazłem kiedyś wskazówkę, żeby wziąć nieco więcej wywoływacza i „pompować” go strzykawką – to całkiem dobrze działa. A jeśli trochę wywoływacza się rozleje, to nie ma znaczenia, bo pojemnik i tak stoi w kąpieli wodnej ;)
Czas to też taka sprawa, zbiornik na światło dzienne potrzebuje wieków, żeby się napełnić i opróżnić, jeśli dobrze pamiętam, to około 30 sekund na 50 ml... Trzeba to wziąć pod uwagę podczas wywoływania.