@ cfb_de
Niestety, Hilgert i Rohlder nie odnoszą się w ogóle do mojego pytania. Przeprowadzili oni proces odwrócenia w procesorze Jobo, który zapewnia stałą temperaturę kąpieli. Nie posiadam takiego urządzenia i nie zamierzam go kupować. Stąd moje pytanie o dopuszczalne tolerancje temperaturowe...
Pozdrawiam, Fred
Cześć Fred,
metodą densytometryczną można wykryć odchylenia temperatury nawet w normalnym procesie SW, wystarczy 1-2 stopnie. W tamtym czasie przyjęliśmy 24°C jako temperaturę odniesienia, ponieważ ustandaryzowałem tutaj wszystkie procesy SW na 24°C, wyłącznie ze względów praktycznych: tutaj, w moim laboratorium (tj. zanim zainstalowano klimatyzację ;-)), temperatury przeważnie przekraczają 20°C, a ogrzewanie pomieszczenia jest technicznie łatwiejsze do zrealizowania niż jego ciągłe chłodzenie.
Dlaczego nie pracujesz z łaźnią wodną? Prosty plastikowy pojemnik z supermarketu i grzałka akwariowa – i gotowy jest „procesor inwersyjny”. Stałość temperatury tych grzałek jest bardzo dobra. Do utrzymywania temperatury chemikaliów i odstawiania pojemnika między cyklami przechylania ta konfiguracja jest wystarczająco dokładna, więc niektórzy ludzie tak właśnie prowadzą swoje procesy E6... w przypadku zbyt wysokich temperatur po prostu wkłada się dodatkowo akumulator chłodzący.
Pozdrawiam,
Michael H.