RalfMichael
Prodej zvětšovacího přístroje Durst 609, vzácnější model, max. formát negativu 6×9,5 cm, v negativovém loži nastavitelné masky až do cca 4,5×6 cm, součástí je přídavný filmový lože pro formát 35 mm, objektiv Schneider Componar. Součástí je také adaptér „Durst-Seimar“ pro 50mm objektivy se závitem M 39 (pro negativy formátu 35 mm). (S objektivem Componar lze velmi dobře zvětšovat i negativy formátu 35 mm, pouze u větších formátů snímků je vzdálenost od základové desky velmi velká. Do formátu 13 x 18 je to dobře možné, i větší, ale pro zvětšování výřezů je pak přece jen lepší objektiv pro formát 35 mm. Kdo ještě pracuje s dnes již zřídka používaným formátem 6x9, je s tímto přístrojem dobře vybaven; na přístroji je také poznámka o použití jako projektoru (s otevřenou vzduchovou klapkou pro žárovky do 150 W), obvykle je v něm 60–75 W opálová žárovka, ale já jsem již také zhotovil plakáty s 150W žárovkou; zvětšovací hlavu lze otočit do vodorovné polohy pro promítání obrazu na zeď. Za zvětšovací přístroj požaduji 250 €; prohlídka předem a osobní odběr jsou možné.
S pozdravem, Ralf
RalfMichael
P.S. Byl jsem (oprávněně) upozorněn/dotázán, že promítání diapozitivů je možné pouze z filmového pásu, protože není k dispozici pódium pro rámečky na diapozitivy. Pokud vím, neexistují ani diapozitivy formátu 6x9. Filmové pásy (negativy nebo diapozitivy) lze samozřejmě bez problémů promítat na zeď. S pozdravem, Ralf