RalfMichael
Sprzedaję powiększalnik Durst 609, rzadszy model, maksymalny format negatywu 6×9,5 cm, regulowane maski w stoliku na negatywy do ok. 4,5×6 cm, w zestawie dodatkowy stolik na film 35 mm, obiektyw Schneider Componar. W zestawie znajduje się również adapter „Durst-Seimar” do obiektywów 50 mm z gwintem M 39 (do negatywów formatu 35 mm). (Za pomocą obiektywu Componar można również bardzo dobrze powiększać negatywy formatu 35 mm, jednak w przypadku większych formatów obrazu odległość od płyty podstawowej staje się bardzo duża. Do formatu 13 x 18 cm jest to możliwe, a nawet większego, ale w przypadku powiększeń fragmentów zdjęcia lepszy jest jednak obiektyw formatu 35 mm. Kto nadal pracuje z rzadko już stosowanym formatem 6x9, ten dobrze się z tym urządzeniem obejdzie; na urządzeniu znajduje się również wskazówka dotycząca użycia jako projektora (z otwartą klapą wentylacyjną dla źródeł światła do 150 W), zwykle jest w nim żarówka opalowa o mocy 60–75 W, ale ja robiłem już plakaty z żarówką 150 W. Głowicę powiększającą można obrócić poziomo, aby wyświetlić obraz na ścianie. Chciałbym uzyskać za powiększalnik 250 euro. Możliwe jest wcześniejsze obejrzenie urządzenia oraz odbiór osobisty.
Z poważaniem, Ralf
RalfMichael
P.S. Zwrócono mi uwagę (słusznie) i zapytano, czy projekcja diapozytywów jest możliwa wyłącznie przy użyciu taśm filmowych, ponieważ nie ma tam sceny na ramki do diapozytywów. O ile mi wiadomo, nie ma też diapozytywów w formacie 6x9. Taśmy filmowe (negatywy lub diapozytywy) można oczywiście bez problemu wyświetlać na ścianie. Z poważaniem, Ralf