Bert1970
Ahoj fórum,
Jsem dost zmatený a nemám pro to žádné vysvětlení. V Patersonově nádobě jsem bez problémů vyvolal asi 30 černobílých filmů. Teď mám dva filmy z Leicy R4, které jsou celé pokryté pruhy (shora dolů). Vyvolával jsem různé filmy a s Leicou se mi už dříve filmy vyvolávaly bez problémů. Film se do spirály vkládal jen s obtížemi.
Přikládám fotku negativů.
Díky.
Thorsten
Magirus
Dobrý večer
Je možné, že v fotoaparátu uvízla druhá závěrka?
Ten pruh je na snímku vždy na stejném místě.
Zkus vyfotit s otevřeným zadním krytem.
S pozdravem Bernd
Bert1970
Ahoj,
nastavil jsem fotoaparát na režim „B“, zadní kryt je otevřený a při stisknutí spouště se závěrka zcela otevře.
Světelné těsnění je v dobrém stavu, stejně jako průhledové okénko pro vložený film.
Zkusím tam vložit barevný film a pořídit pár snímků, které pak nechám vyvolat v laboratoři.
Mám podezření, že chyba je ve vyvolání.
S pozdravem Thorsten
highscore
No, já tipuju, že je to kvůli dopadu světla.
něco takového
S pozdravem Marcus
Franco
Také si myslím, že jde o dopad světla. Tak výrazný příčný pruh se při vyvolávání vytvořit nedá. Pokud pocházíš, jak předpokládám, z Düsseldorfu, mohl bys nechat fotoaparát zkontrolovat u pana Bilzera. Jaký fotoaparát vlastně používáš?
€
S pozdravem, Thorsten
DerReisefotograf
Také tipuji, že jde o dopad světla; ten pruh je totiž velmi rytmický a vždy se objevuje na stejném místě v obraze. Dokážu si představit, že je poškozená těsnící vložka vpravo u pantu krytu. Film se tak navíjí nechráněný, bez kazety. A ten rytmický pruh pochází z posunu filmu, takže poškozené místo musí být vždy na stejném místě a perforace je také podrobená expozici, takže to nemá nic společného se závěrkou nebo clonou.
Bert1970
Moc děkuji za vaši podporu, ještě jednou jsem si těsnění prohlédl a souhlasím s Reisefotografem, boční těsnění jsou opravdu velmi „plochá“.
€
Zkusím nafotit barevný film a nechat ho vyvolat v laboratoři, abych vyloučil, že je to způsobeno expozicí.
€
Pruhy jsou vždy ve vzdálenosti cca 35 mm, tedy téměř ve stejné délce, od dalšího snímku.
€
Předevčírem jsem však při slabém osvětlení pořídil večer ještě pár snímků s dětmi a tam žádné pruhy nebyly. Zdá se, že k pronikání světla dochází pouze při silném (přímém) osvětlení (slunce).
€
To by mi v každém případě vrátilo víru v mé vyvolávací schopnosti.
grommi
Denzita napříč až k okraji filmu a vždy na stejném místě – jak již bylo řečeno, může to být způsobeno pouze dopadem světla. Zkušební snímek si můžeš ušetřit.
DerReisefotograf
Nech si ten zkušební film ušetřit, výsledek bude podobný, akorát v barvě :huh: ! Tvoje vyvolání je v pořádku, alespoň tvé negativy nevypadají špatně vyvolané.
Těsnění si můžeš vyměnit sám, není to těžké, jen trochu ruční práce a hodina času. Na tvých negativech poznávám typické kouty Düsseldorfu, z které části Düsseldorfu pocházíš? Možná ti budu moct pomoct, jsem taky z téhle části. A mám ještě dost nových světelných těsnění.
Bert1970
Krátká zpětná vazba:
?
Fotoaparát jsem poslal do firmy DIMAS ve Freiburgu, vyměnili mi světelné těsnění, zkontrolovali expozice a vyčistili fotoaparát i hledáček. Stálo to 50 EUR a Leica teď funguje tak, jak má: fotky bez pruhů.
?
Díky za všechny odpovědi.
?
S analogovým pozdravem
DerReisefotograf
Skvělé, tak to s tím zase můžeš fotit!